Iohannis a promulgat legea prin care invatamantul obligatoriu este largit la 15 clase

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care invatamantul obligatoriu este largit la 15 clase, incluzand grupa mica, grupa mijlocie si grupa mare din invatamantul prescolar.

Vezi si Proiect de lege privind incurajarea invatamantului profesional si dual

,,Alineatele (1) si (2) ale articolului 16 se modifica si vor avea urmatorul cuprins: «Art. 16. – (1) Invatamantul general obligatoriu cuprinde invatamantul primar, invatamantul gimnazial si primii 2 ani ai invatamantului secundar superior. Invatamantul secundar superior si grupa mare din invatamantul prescolar devin obligatorii pana cel mai tarziu in anul 2020, grupa mijlocie pana cel mai tarziu in anul 2023, iar grupa mica pana in anul 2030. (2) Frecventarea invatamantului obligatoriu poate inceta la forma cu frecventa la 18 ani». Alineatul (1) al articolului 24 se modifica si va avea urmatorul cuprins: «Art. 24. – (1) Invatamantul general obligatoriu cuprinde invatamantul primar, invatamantul gimnazial si primii 2 ani ai invatamantului secundar superior. Invatamantul secundar superior si grupa mare din invatamantul prescolar devin obligatorii pana cel mai tarziu in anul 2020, grupa mijlocie pana cel mai tarziu in anul 2023, iar grupa mica pana in anul 2030»”, arata textul legii.

Ministerul Educatiei a lansat in dezbatere publica un proiect prin care diferentiaza balacaureatul in 4 tipuri de programe: stiinte, studii socio-umaniste, studii vocationale si bacalaureatul profesional. Fiecare program va avea propriul examen de absolvire ce duce la obtinerea unei diplome.

Potrivit proiectului, lansat de ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, sub titlul „Educatia ne uneste – Viziune asupra viitorului educatiei in Romania”, ciclul secundar superior incepe la varsta de 15 sau 16 ani si are durata de 3 sau 4 ani, care se organizeaza in programe de studii profesionale, studii liceale vocationale, studii liceale de stiinte si socio-umaniste.

Fiecare din cele patru programe de studii va avea propriul examen de absolvire, care duce la obtinerea unei diplome de bacalaureat.

Examenele de absolvire pentru programele de stiinte si socio-umaniste (Bacalaureat A1 si A2) si pentru programul vocational (Bacalaureat V) vor include probe specifice fiecarui program si o proba de maturitate care evalueaza capacitatea absolventului de a folosi, in mod practic, competentele dobandite pe parcursul intregului parcurs scolar obligatoriu, creativitatea, cunostintele, abilitatile, aptitudinile si atitudinile absolventului.

Vezi si Bacalaureat mai usor pentru liceele tehnologice si digitalizarea invatamantului

Sursa: Mediafax

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here