Frica de travaliu si de nastere: cum o pot inlatura?

Oare cand o sa inceapa travaliul? Cum o sa ma simt, o sa ma doara? Ce o sa mi se intample atunci? Dar la nastere cum o sa fie? Afla mai multe de la specialisti, despre cum poti inlatura frica de travaliu si de nastere.

Citeste si: Irina Popescu: Recomandarile moasei pentru nasterea naturala

Una dintre cele mai mari preocupari, griji si nelinisti pe care le are o viitoare mama este legata de momentul intalnirii cu bebelusul. Iata care este parerea specialistilor despre cum putem inlatura frica de travaliu si de nastere.

,,Poate fi inlaturata prin informare, in primul rand, prin multa comunicare, printr-o serie  de intrebari puse la inceput de sarcina, atunci cand se poate gandi, inca, la rece, despre ce se poate intampla in timpul  travaliului. Comunicarea sta la baza inlaturarii fricii, si anume prin raspunsuri sincere si oneste, iar medicul sau moasa trebuie sa se puna in locul pacientei. Acesta ar fi cel mai bun sfat”, a spus dr. Ioan Boleac, medic primar obstetrica ginecologie cu supraspecializare FIV, care a participat la seminarul ,,Povestea nasterii naturale”, organizat de Superbebe.ro in cadrul targului Baby Expo.

Teama de travaliu si de nastere porneste, de fapt, de la teama de necunoscut: gravida nu stie la ce sa se astepte, cum o sa decurga travaliul, ce poate face corpul ei si cum ar fi bine sa se comporte. De aceea, ar trebui  ,,sa crestem increderea in corpul fiecareia dintre noi, in procesul nasterii, in echipa medicala, care e acolo sa ne sustina, sa ne ajute, si eu zic ca si un plan de nastere poate sa ajute la scaderea temerilor. Uneori e nevoie ca o gravida sa mearga acasa, sa-si prelucreze informatiile si sa revina asupra planului de nastere”, a fost si parerea Irinei Popescu, moasa licentiata, in cadrul aceluiasi seminar.

Potrivit moasei, prezenta tatalui in timpul travaliului si la nastere este importanta, iar acest lucru ar putea diminua din frica de natere pe care o are femeia insarcinata:

,,Ar fi bine sa fie si tatal prezent. De multe ori, la spital el este intrebat <<cum ramane cu intepaturile, cu ora magica, doriti sau nu doriti>>, mama este in travaliu atunci, clar are treaba si nu este ok sa o perturbam pe ea, astfel ca tatal va fi cel care va semna. De aceea, este bine sa cunoasca si el planul de nastere, planul familiei de nastere, pentru ca se naste o familie acolo. In travaliu, persoana de suport este importanta pentru scaderea fricii”. 

Citeste si: Doula, persoana pe care gravida o simte aproape

Iata cateva sfaturi simple, dar utile, oferite de moasa Irina Popescu, pentru a scadea din frica de travaliu si de nastere:

  • sa nu punem intrebari pe contractii: ,,Am vazut cum in timpul nasterii bunica o intreba pe mama <<Cat de tare te doare, de la 1 la 10>>”. 
  • Sa nu le spuneti celor din jurul vostru care este data probabil a nasterii, ,,ca sa nu puna presiune pe voi, intrebandu-va mereu daca ati nascut sau de ce n-ati nascut inca”
  • Sa nu fie prea multe persoane prezente la nastere:,,O prea mare intruziune, telefoanele primite in timpul travaliului  nu o ajuta pe viitoarea mama, de aceea recomanda sa fie lasat telefonul deoparte”
  • o compresa simpla pe frunte in timpul travaliului, o incurajare in fortele gravidei ,,Esti ok, te descurci minunat”, ,,Totul e normal, e foarte bine”, ,,Mergi inainte” etc.
  • o solutie buna este sa se diminueze lumina din camera in care femeia insarcinata este in travaliu sau in sala de nastere, ,,fiindca descarcam adrenalina in exces”.
  • Un mediu calm: ,,Viitoarea mama si copilul au nevoie de un mediu prietenos, calm, cald, neintruziv pe toti stimulii, incluzand voci multe, puternice, zgomot de instrumente, persoane care sunt foarte agitate intr-un proces care de fapt este fiziologic” .

Urmareste intregul material aici:

 

Autor: Inga Stoian

Citeste si: De ce nu nastem ca in afara? Iata adevarul despre statutul moasei in Romania

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here