Studiu: Perfectionismul dauneaza sanatatii mintale a adolescentului

Perfectionismul dauneaza sanatatii mintale a adolescentului, conform cercetarilor. In ultimii 25 de ani, studiile arata ca perfectionismul a crescut substantial si afecteaza atat barbati, cat si femei. Cei nascuti dupa 1990 sunt cei mai dezavantajati deoarece se confrunta cel mai mult cu perfectionismul. Remediul cel mai important impotriva acestei probleme este iubirea neconditionata a parintilor.

Perfectionistii devin mult mai nevrotici si mai putin constiinciosi cu cat timpul trece, scrie Parent24. 

Perfectionismul implica o straduinta exagerata pentru perfectiune atat in ceea ce te priveste pe tine, cat si pe cei din jurul tau. Perfectionistul reactioneaza, in mod negativ, in fata criticilor si se indoieste de performanta abilitatilor sale.

„Trebuie sa existe o prevenire a acestei probleme, cum ar fi reducerea practicilor aspre de control ale parintilor, reducerea influentelor socio-culturale, ca de exemplu, imaginile nerealistice de pe retelele de socializare”, explica Simon Sherry, psiholog clinician si lector in Metode de Cercetare la Universitatea York St John, Marea Britanie.

Citeste si Copilul are nevoie de un rezervor plin cu iubire

Milenialii sau Generatia Y sufera

Milenialii sunt persoanele nascute intre anii 1980 si 1996, care au acum intre 23 si 38 de ani. Cercetatorii de la Universitatea York St Sherry au analizat 77 de studii si aproape 25.000 de participanti pentru a contura mai bine ideea de ce inseamna perfectionism. Varsta participantilor era cuprinsa intre 15 si 49 de ani.

Specialistii au aflat ca tinerii de astazi sunt mult mai perfectionisti decat cei mai varstnici. Ideea studiului este ca, perfectionismul a crescut substantial inca din anii 1990, de aceea milenialii se confrunta mai mult cu perfectionismul decat celelalte generatii.

De asemenea, parintii critici si dornici de control sunt un motiv pentru care perfectionismul este in crestere. Totodata retelele de socializare care ofera o gama larga de imagini nerealistice ii pot face pe mileniali sa se compare cu ceilalti, evaluandu-si propriul lor succes si propria viata personala. Epidemia de perfectionism aflata in tarile vestice sunt o problema destul de serioasa. Aceasta boala poate duce la anxietate, stres, depresie, tulburari de alimentatie sau chiar la sinucidere.

Citeste si Ofera-i iubire copilului. Si fii un parinte pozitiv!

Cercetatorii au descoperit ca, cu cat un perfectionist se maturizeaza, aparent, el tinde sa nu se descurce. Aceste personalitati devin mult mai nevrotice, cu emotii predominante precum vina, anxietate sau invidie, dar si mai putin constiincioase, adica mai putin organizate si disciplinate, scrie Parent24.

Iubirea neconditionata este antidotul

Perfectionismul este o problema serioasa, moderna, majora, dar si mortala. Suferinzii isi ascund imperfectiunile fata de cei care ar putea sa-i ajute, si anume profesorii sau psihologii.

„Trebuie sa raspundem epidemiei de perfectionism de la nivelul parental si cultural. Parintii trebuie sa invete sa controleze mai putin, sa reduca critica si hiperprotectia asupra copiilor. Este nevoie ca acesti copii sa invete ce este toleranta si empatia, dar si cum sa invete din greseli”, spun specialistii.

Iubirea neconditionata, indiferent de performanta copilului, este un antidot eficient in fata perfectionismului, potrivit Parent24.

„Luand in considerare iubirea neconditionata ca element central in relatia cu copiii si alegand cu dragoste si intelepciune  solutiile care se potrivesc cel mai bine situatiei lor familiale, parintii pot oferi celor mici oportunitatea de a-si descoperi si valorifica talentele, abilitatile si, in acelasi timp, de a fi imperfecti si fericiti!”, scrie Daniela Stanciu, psihoterapeut, pentru Psychologies Romania.

Citeste si Carte: Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor

Autor: Andreea Borcila

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here