Meningita meningococica: 13 decese in 2017

Meningita meningococica, boala care a dus la decesul unei tinere de liceu a facut 13 victime in 2017. Conform ultimelor date raportate de Centrul National de Control al Bolilor Transmisibile, in anul 2017  au fost inregistrate 63 de cazuri de meningita meningococica, din care 13 persoane au decedat.

Citeste si Caz de meningita la Liceul Gh. Lazar din Capitala. Cursurile, suspendate…

Infectia cu meningococ se transmite pe calea aerului, doar in cazul unui contact foarte apropiat cu o persoana bolnava sau purtatoare. Microorganismul nu este rezistent in mediul extern, fiind foarte sensibil la variatiile de temperatura si uscaciune. In unele cazuri, poate aparea o forma fulminanta a bolii (meningococemie) cu o rata mare de deces. Doar contactii apropiati sunt testati in vederea posibilului portaj al meningococului si li se aministreaza profilactic doza unica de antibiotic, informeaza Ministerul Sanatatii.

Pentru prevenirea meningitei meningococice sunt disponibile doua tipuri de vaccin: unul pentru tipurile A, C,Y,W si altul pentru tipul B, care se administreaza concomitent.

 In ceea ce priveste situatia de la Liceul Gh. Lazar din Capitala, Ministerul Sanatatii sustine ca inspectorii Directiei de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti au intervenit imediat ce au fost  informati  ca la INI Bals  este internata o pacienta in varsta de 18 ani care  a fost diagnosticata cu meningita meningococica,  afectiune  care a dus la deces in cursul acestei zile.

,,Conform procedurilor care se impun in acest caz, au fost stabiliti toti contactii directi, elevii a doua clase de curs si  10 dintre profesorii unui liceu din Capitala,  carora li s-au recoltat probe de exudat faringian  si li s-a administrat  antibiotic in doza unica in scop profilactic. Impreuna cu Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti s-a luat decizia suspendarii cursurilor in data de 19 aprilie pentru a aplica in unitatea scolara masuri de decontaminare si dezinfectie”, se arata intr-un comunicat al Ministerului.

 Vezi si Alti doi copii cu meningita internati in spital

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here