Saracia alimentara pentru copii, un motiv de rusine si marginalizare

Schoolchildren Sitting At Table Eating Packed Lunch

Saracia alimentara pentru copii inseamna un motiv de rusine si marginalizare, potrivit unui nou studiu. Copiii din familii cu venituri mici sufera de excluziune sociala si de un sentiment de rusine, din cauza ca nu au suficiente alimente pentru a manca, potrivit ultimelor statistici.

Studiul numit „Living Hand to Mouth: Children and Food in Low-income”, publicat de Grupul de Actiune impotriva Saraciei Copilului (Child Poverty Action Group, presc. CPAG), analizeaza conversatiile realizate cu 51 de copii din familii cu venituri mici din sud-estul Angliei care descriu experientele lor privind alimentatia la domiciliu, la scoala si in mediul social, scrie The Guardian.

Interviurile fac parte dintr-un studiu european mai amplu privind saracia alimentara in randul copiilor din Portugalia, Norvegia si Marea Britanie. Studiul ofera o perspectiva neobisnuita asupra experientei copiilor privind hrana.

Elevii care se afla printre cei mai saraci din societate pierd din mesele scolare gratuite din cauza statutului de imigrant al parintilor. Aceasta procedura se mai numeste si „fara recurs la fondurile publice” (No recourse to public funds, presc. NRPF).

Amara, 15 ani, a carei familie are NRPF, a spus cercetatorilor: „Cand imi este foame, nu ma pot concentra, este foarte greu pentru mine sa fac asta … asa ca trebuie sa ma gandesc ca voi mananca dupa cinci, sapte ore cand ma intorc acasa de la scoala”, conform The Guardian.

Gideon, de 15 ani, a carui familie are NRPF, a declarat: „E jenant, da, nu ai bani si ii vezi pe ceilalti copii cum mananca. Uneori nu ai suficienta energie, nu poti sa te descurci in clasa, asa ca trebuie sa incerci sa te odihnesti putin”.

Maddy, in varsta de 16 ani, a descris propria experienta: „Deci, acum primesc o mica bagheta si o sticla de suc”.

Coautorul cercetarii, Rebecca O’Connell, a declarat ca „saracia alimentara si efectele acesteia asupra bunastarii fizice si emotionale ale copiilor reprezinta o problema grava”.

Alison Garnham, director executiv al CPAG, considera ca deoarece parintii nu-si pot permite suficienta mancare, copiii sunt ingroziti si traiesc intr-o societate care crede ca fiecare copil conteaza.

Ultimele date ale biroului european de statistica Eurostat, mai exact din noiembrie 2018, arata ca ponderea copiilor aflati in risc de saracie sau excluziune sociala este mai ridicata decat a populatiei totale supusa acelorasi riscuri. „Circa 41,7% dintre romanii sub 18 ani sunt supusi riscului de saracie sau excluziune sociala, cea mai mare proportie din Uniunea Europeana”, scrie Euractiv.

Autor: Andreea Borcila

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here