Doi roboti care canta si danseaza sunt folositi de psihologi ai Centrului de Autism „Marea Neagra” din Constanta, in terapia copiilor cu autism. Robotii de ultima generatie, Nao V6, au prima sedinta de terapie chiar de Ziua Internationala de Constientizare a Autismului.
Citeste si Inca un copil roman cu autism va beneficia de terapie cu celule stem
Din aprilie, robotii Nao vor lucra zilnic cu copiii in cabinetele psihologice ale Centrului de Autism „Marea Neagra”, in sesiuni de terapie cu durata de 20 de minute, pe parcursul carora vor pune intrebari si vor oferi raspunsuri.
Pe langa rolul de terapeut, un robot Nao stie si o multime de alte trucuri pentru a-i face pe copii sa-l iubeasca: stie sa danseze, sa cante si chiar sa ofere raspunsuri pline de umor copiilor.
„Robotul Nao este socotit drept cel mai spectaculos robot umanoid din intreaga lume. A ajuns sa lucreze in peste 200 de institutii de invatamant, vorbeste 22 de limbi de circulatie internationala si a fost prezentat in mai bine de 100 de tari din intreaga lume. Nao a fost folosit in cadrul programului <Robot for autism>. Rezultatele obtinute sunt considerate spectaculoase de catre specialisti, deoarece Nao reprezinta un puternic motivator pentru orice copil. Nao nu este o incercare, un test sau un prototip de robot, este o certitudine care s-a bucurat de multe upgrade-uri in acesti 14 ani de cand este lansat pe piata. In mod normal, copilul evita contactul cu specialistul, indiferent daca este educator, profesor sau psiholog, dar in relatia cu Nao, comunicarea si tot ce tine de interactiune vine de la sine. Comunicarea reprezinta o recompensa pentru copil”, a aratat, intr-un comunicat de presa, psihologul Adrian Gemanaru, presedintele Centrului Terapeutic “Marea Neagra”.
Proiectul Nao urmareste sa implementeze un program terapeutic adaptat in limba romana, care sa permita psihologilor o mai buna comunicare si interactiune alaturi de copil.
„Robotul Nao reprezinta o realitate in majoritatea institutiilor de invatamant din intreaga lume. Avem convingerea ca odata cu dezvoltarea unei aplicatii pentru limba romana, acesta va deschide un drum si pentru institutiile de invatamant din Romania”, mai spune psihologul Adrian Gemanaru.
De asemenea, in urma numeroaselor solicitari primite din intreaga tara, Robotul Nao va merge intr-un turneu in 10 orase din Romania, pentru a cunoaste si pentru a interactiona cu cati mai multi copii. De asemenea, va fi prezent in majoritatea targurilor si expozitiilor desfasurate pe tema educatiei.
Vezi si La 6 ani un baietel cu autism este cel mai tanar student la Universitatea Oxford
Sursa: Mediafax