Exista marturisiri emotionante ale doctorilor, specialiste in obstetrica si ginecologie, care au trecut ele prin experienta travaliului si a nasterii fatului. Emotiile, dar si starile traite le-au influentat felul in care isi privesc pacientii. Iata cateva dintre ele:
„Desi am avut grija de sute de mamici in timpul sarcinii, cat si dupa perioada de nastere, faptul ca am avut propriile mele nasteri, m-a ajutat mai mult la intelegerea acestei frumoase experiente. Le-am spus pacientelor mele ca jobul meu este de a oferi cunostinte medicale si sfaturi de expertiza, dar de fapt ele sunt experte in ceea ce priveste preferintele si experienta lor. Faptul ca am trecut eu insami prin asta, m-a ajutat mult sa inteleg varietatea emotiilor din aceasta experienta de viata”, explica, pentru The Bump, Anjali Kaimal, specialist in medicina materno-fetala din SUA, mama unui copil.
Citeste si 8 lucruri de facut inainte de nastere
Simtind furia si fustrarea, acum vreau sa dau tot ce e mai bun pentru a-mi proteja pacientii
Monica Mendiola, rezident obstetrician-ginecolog la Centrul Medical din Boston si mama a doi copii, relateaza un moment de cotitura din viata ei: „Inteleg si simt ce se intampla. Cunosc durerea, frica, efortul de a impinge, ingrijorarea de a nu stii. Le-am povestit pacientelor mele experientele pe care le-am avut. Imi doresc ca povestile mele sa le ajute pe mame sa se simta in siguranta si sa stie ca eu le sunt alaturi”.
Cum s-a schimbat viziunea profesionala a medicilor?
„Exista mereu exceptii de la regula. Obisnuiam sa le spun pacientelor ca acele contractii se simt ca si cum burtica se intareste si se strange. Este un termen despre care am auzit si am citit, dar propria experienta este un lucru foarte interesant. Este amuzant faptul ca nici nu stiam ca sunt in contractii. Obisnuiam sa le spun mamicilor sa ma sune atunci cand au contractii care tin si patru minute, asta pana cand am avut eu contractii… intre sapte si opt minute. Dar am realizat la timp ca trebuie sa merg la spital, aveam opt centrimetri de dilatatie. Ironic, nu?”, explica un medic specialist pentru The Bump.
Citeste si Sfaturi de a te pregati pentru nastere. Partea 1.
Cateva sfaturi din partea doctoritelor – mamici
Nu-ti pastra ingrijorarile doar pentru tine. „Exista atat de multe motive pentru a te ingrijora cand vine vorba despre perioada de sarcina, dar nu imi doresc ca pacientele sa se simta nelinstite si singure. Le-am sfatuit sa ii povesteasca medicului toate gandurile cu privire la sarcina”, scrie The Bump.
Formeaza cu specialistul tau cea mai buna echipa. Momentul nasterii este o experienta imprevizibila si de aceea este important cine te va ghida pe tot parcursul nasterii tale.
Fii mai blanda cu tine insati. Fii rabdatoare cu bebelusul tau, cu partenerul tau, dar mai ales cu tine. Nu te mai ingrijora cu privire la o coafura perfecta, la un machiaj perfect, la preagtirea unei cine perfecte, la planuri stabilite, la schimbarea lumii.
Bucura-te de fiecare moment. Dupa ce se va naste copilul, zilele ti se pot parea foarte lungi, dar in realitate, sa stii ca anii trec foarte repede. Chiar daca momentul nasterii este unul frumos, de fapt fiecare zi de viata a micutului tau este o adevarata aventura.
Citeste si Sfaturi de a te pregati pentru nastere. Partea a 2-a.