Educatia timpurie, o investitie in viitor

Proiectul „Romania creste cu tine – Educatia timpurie, o investitie in viitor” a fost lansat de catre Ministerul Educatiei Nationale si UNICEF in Romania. Scopul acestui proiect in care sunt implicate mai multe institutii precum: Consiliul Judetean Bacau, Inspectoratul Scolar Judetean Bacau, Asociatia Centrul Step by Step pentru Educatie si Dezvoltare Profesionala, Asociatia Internationala Step by Step este de a contribui la dezvoltarea politicilor publice in domeniul copilariei timpurii si la imbunatatirea cadrului de implementare a acestora la nivel national, judetean si local, asigurand astfel dreptul tuturor copiilor la educatie timpurie incluziva de calitate.

De la evenimentul „Romania creste cu tine – Educatia timpurie, o investitie în viitor”

Citeste si Copiii sub patru ani vor beneficia de educaţie timpurie

11 comunitati din judetul Bacau, 11 comunitati din judetul Brasov si un sector din municipiul Bucuresti vor beneficia de implicarea mai multor echipe de specialisti (din domeniul educatiei, al sanatatii, al protectiei sociale, ONG-uri, culte religioase, oameni de afaceri etc.) pentru a dezvolta strategii in domeniul copilariei timpurii care sa fie adaptate fiecarei comunitati in parte.

,,Salutam acest nou proiect-pilot pe care UNICEF il initiaza in judetul Bacau. Este un proiect pentru viitor, pentru ca se adreseaza copiilor si ei sunt viitorul, dar, in egala masura, vizeaza si prezentul, pentru ca se adreseaza si parintilor”, a declarat Silviu Pravat, vicepresedintele Consiliului Judetean Bacau.

La nivelul fiecarui judet vor lucra facilitatori judeteni, cu rol activ in organizarea si derularea procesului de colaborare si coordonare dintre toti actorii implicati.

In ultimii ani, Romania a inregistrat o serie de progrese in ceea ce priveste educatia timpurie. Participarea la educatia timpurie a crescut de la 75% in 2006, la 91% in 2016. De asemenea, Parlamentul a adoptat recent propunerea legislativa privind finantarea educatiei ante-prescolare si obligativitatea frecventarii gradinitei gradual.

Cu toate acestea, accesul copiilor vulnerabili la educatie timpurie de calitate este limitat de saracie, lipsa serviciilor la nivelul comunitatii, subfinantarea educatiei si, in special, a educatiei ante-prescolare in Romania in comparatie cu alte state europene.

Pieter Bult, Reprezentantul UNICEF in Romania

„Numeroase studii internationale si experientele practice din Romania au demonstrat ca investitia in educatia timpurie de calitate are cele mai bune rezultate pe termen lung. Prin parteneriatul dintre autoritati judetene si locale, mediul de afaceri si cel non-guvernamental, profesionisti si parinti, vor fi infiintate, adaptate si imbunatatite serviciile de educatie si ingrijire timpurie cele mai potrivite fiecarei comunitati. Astfel, toti copiii si, in special, copiii dezavantajati, din familii sarace sau cei cu dizabilitati, vor avea sansa unui viitor mai bun”, a spus Pieter Bult, Reprezentantul UNICEF in Romania.

Vezi si Millie Bobby Brown, actrita din Stranger Things, cel mai tanar Ambasador UNICEF

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here