Somn sanatos, viata sanatoasa pentru intreaga familie

Copiii au nevoie de somn pentru a creste si a fi sanatosi. Parintii, de asemenea, somnul fiind unul dintre cei trei piloni ai sanatatii. Un somn sanatos inseamna o viata sanatoasa pentru intreaga familie, sustin specialistii pneumologi si pediatri.

Citeste si Somnul necalitativ la copii creste riscul de obezitate

Somnul este o stare fiziologica normala, necesara recuperarii fortelor pentru toate categoriile de varsta. Pe 15 martie 2019, Societatea Romana de Pneumologie a atras atentia asupra problemelor de sanatate care deriva din lipsa somnului. De ce in aceasta zi? Pentru ca se celebreaza Ziua Mondiala a Somnului. In prezent, doar o treime din persoanele care au probleme legate de somn cauta ajutor specializat.

 

Prof. Dr. Florin Mihălțan, medic pneumolog

,,In tara noastra 1 din 10 copii este la risc pentru tulburari respiratorii in somn. Daca nu se respecta 7-8 ore de somn la adulti apar dificultati de rezolvare a problemelor, multe performante afectate, mai ales la copilul de 7 ani. Tulburarile de memorie sunt si ele intr-o zona legata de somn. Cu cat somnul e mai scurt, cu atat viata e mai scurta”, a precizat prof. dr. Florin Mihaltan, presedintele Sectiunii de Somnologie si Ventilatie Non-Invaziva a Societatii Romane de Pneumologie.

In privinta adultilor, mai ales a parintilor care au copii mici si acumuleaza multe nopti nedormite, somnul este extrem de important pentru a-si incarca bateriile si a tine pasul cu ritmul alert al vietii.

Prof. dr. Agripina Rascu, medic medicina muncii

,,Un creier neodihnit functioneaza de 5 ori mai lent decat un creier odihnit. Lipsa somnului ne afecteaza capacitatea de memorare, de organizare, viteza de reactie, astfel ca in anumite situatii, poate aparea riscul producerii de accidente”, e de parere prof. dr. Agripina Rascu, Disciplina Medicina Muncii, UMF Carol Davila.

Majoritatea tulburarilor de somn pot fi prevenite sau sunt tratabile. Cele mai frecvente sunt sindromul de apnee in somn, insomniile, sindromul picioarelor nelinistite si narcolepsia.

Dr. Oana Claudia Deleanu, medic pneumolog

„Exista peste 80 de boli ale somnului, cele mai cunoscute fiind insomnia si apneea in somn, considerate probleme de sanatate publica mondiala. Afectarea somnului se reflecta atat in scaderea calitatii vietii, cat si in dezvoltarea unor boli cronice precum depresia, obezitatea, cancerul, diabetul sau hipertensiunea arteriala”,a afirmat Dr. Oana Deleanu, Sef de Lucrari la Catedra Pneumologie, UMF „Carol Davila” Bucuresti.

 

Recomandari pentru un somn sanatos la copii si adolescenti

Adolescentii au nevoie de somn pentru a-si mentine un nivel optim de vigilenta pe timpul zilei, iar cei mici au nevoie de somn pentru a creste.

Numarul orelor de somn variaza in functie de varsta. Daca pentru un nou-nascut pana la varsta de 4 luni sunt necesare 12-18 ore de somn, pentru un bebelus cu varsta 4-12 luni sunt necesare 12-16 ore de somn. Intre 1-2 ani copilul trebuie sa doarma 11-14 ore, iar intre 3-5 ani 10-13 ore. Copilul cu varsta 6-12 ani trebuie sa aiba 9-12 ore de somn, iar cel cu varsta intre 13-18 ani 8-10 ore de somn.

Dr. Mihaela Oros, medic pediatru
Dr. Mihaela Oros, medic pediatru

,,7 din 10 elevi de liceu dorm mai putin de 8 ore pe noapte, in condiitiile in care adolescentii trebuie sa doarma in medie 9-10 ore pe noapte. Au aceasta varsta vulnerabila in care sunt foarte multe transformari si au nevoie de aceste ore de somn”, a spus dr. Mihaela Oros, presedintele Asociatiei pentru Tulburarile de Somn la Copii si Adolescenti.

Societatea Romana de Pneumologie face cateva recomandari pentru un somn sanatos, de care parintii ar trebui sa tina seama pentru copiii lor

  • Stabilirea orei de culcare in fiecare noapte
  • Fara mese grele si exercitii viguroase aproape de ora de culcare
  • Incurajarea copilului sa se gandeasca la lucruri frumoase inainte de culcare
  • Fara televizor sau jocuri video inainte de somn
  • Stabilirea unui program zilnic regulat, inclusiv al orelor de masa consistente
  • In cazul adolescentilor cateva masuri speciale precum: limitarea somnului in timpul zilei, atentie la consumul de cafeina si la bauturile energizante, televizorul stins cu cel putin 30 minute inainte de culcare, deconectare si relaxare inainte de somn.
Dr. Irina Costache, medic pediatru

,,Lipsa cronica de somn este rea si pentru parinti si pentru copii. Rutina de somn pentru copil este foarte importanta, de aceea parintii trebuie sa faca acelasi program in fiecare seara pentru cei mici”, a spus dr. Irina Costache, medic pediatru.

Intr-o lume a vitezei si a deadline-urilor, somnul nu ar trebui sa fie, in viata adultilor si a copiilor acestora, mai putin important decat alimentatia, siguranta sau educatia.

Autor: Alexandra Manaila

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here