O aplicatie prin care profesorii primesc feedback de la elevi dupa terminarea orelor, a fost lansata de o profesoara de matematica din Buzau. Elevii raspund anonim la chestionarul trimis de profesor, cadrul didactic vazand astfel daca ce a predat s-a inteles sau nu.
Vezi si Invatatorul care a corectat cuvantul „patinoar” cu „patinuar” si-a recunoscut greseala
Profesoara de matematica din Buzau, Monica Mocanu a scris pe Facebook cum a ajuns sa creeze aceasta aplicatie.
„Acum vreun an am dat niste formulare de feedback la o clasa, anonime desigur, pe hartie. Unul dintre elevi a dat un raspuns care era mai putin confortabil pentru mine, dar care mi-a fost cel mai de folos in acel moment. In aceeasi masura mi-a parut rau ca stiam cine era, i-am recunoscut scrisul. Asa m-am gandit sa compun o aplicatie de feedback prin care sa putem afla ceea ce doresc elevii sa ne transmita si poate pierdem pe drum, din diverse motive”, a scris profesoara din Buzau.
Astfel, cadrul didactic s-a pus pe treaba, iar cu ajutorul colegilor, al echipei de programatori si al unui donator a reusit sa creeze aplicatia.
„Nu am mai lansat vreodata o aplicatie, am invatat din mers, desigur ca vor fi lucruri de reparat si reglat. Ideea e ca o sa vedeti pe aici mai des o vreme postari despre asta, printre pozele si floricelele zilnice”, a adaugat Monica Mocanu.
Conform descrierii, Teleskop este o aplicatie dedicata profesorilor, pentru utilizare independenta si gratuita, in scopul obtinerii rapide a opiniei elevilor.
„Sistemul utilizat este unul intalnit la aplicatii similare din scolile europene, prin generarea pe telefonul profesorului a unui link si distribuirea acestuia catre elevi la finalul orei, obtinand aproape instantaneu raspunsuri la diverse chestionare. (….) Vorbesc despre responsabilitatile de a ne face intelesi, de a evalua obiectiv, de a vedea toti copiii din clasa, de a sistematiza si face continuturile accesibile, de a interactiona si dialoga. E vorba de intrebarile pe care ni le punem deseori, la finalul celor 50 de minute ale unei ore: <Cat de buna a fost lectia pe care am tinut-o? Oare mesajul pe care am dorit sa-l transmit elevilor mei a fost destul de clar? Ce puteam face mai bine?>. In cateva minute, la finalul orei, putem afla simplu si rapid multe din aceste raspunsuri”, se arata pe pagina aplicatiei.
Profesorii au inceput deja sa foloseasca aplicatia.
„Am folosit azi, la sfarsitul cursului, aplicatia, pentru a obtine feedback de la studenti. Merge bine, studentilor le-a placut. Recomand adaugarea facilitatii de a elabora propriile formulare”, a scris un profesor pe Facebook.
Un alt cadru didactic a scris: „Pentru toti profesorii speciali din lista mea, o aplicatie initiata de profa de mate preferata, Monica Mocanu, prin care sa puteti primi feedback de la elevi. Am observat ca majoritatea tinerilor cu care interactionez este foarte introvertita si nu spune intotdeauna ceea ce simte. Ma gandesc ca o astfel de aplicatie poate ajuta”.
Vezi si Superfemei. Supermame. Povesti de viata
Sursa: Mediafax