Directorul Editurii Pedagogice ii va actiona in judecata pe autorii manualului de Geografie

Directorul Editurii Didactice si Pedagogice a anuntat ca ii va actiona in judecata pe autorii manualului de Geografie de clasa a VI-a, dupa ce au fost tiparite peste 150.000 de exemplare in care s-au depistat mai multe greseli, precizand ca niciun manual nu a fost editat ilegal.

“Niciun manual din toate cele editate de Editura Didactica si Pedagogica, in acest an, nu s-a editat ilegal. Au existat multe acuzatii din acest punct de vedere. (…) Identitatea evaluatorilor ramane una ascunsa. As dori sa-i rog frumos sa nu mai indrazneasca vreodata sa se inscrie ca evaluatori la o competitie. (…) Cand vezi ca patru evaluatori si un profesor universitar lauda o carte in asemenea hal, iar cartea are atatea greseli, din punctul meu de vedere este impardonabil. Este culpa autorilor care pe langa ca au scris manuscrisul cu atatea greseli, au mai declarat public ca acele greseli au fost facute in timpul tehnoredactarii de catre editura”, a declarat Maria Mihaela Nistor, directorul Editurii Didactice si Pedagogice, in cadrul unei conferinte de presa organizata, luni, la Ministerul Educatiei Nationale.

Vezi si Ministerul Educatiei a cerut Editurii Didactice si Pedagogice retiparirea manualului de Geografie pentru clasa a VI-a

De asemenea, Maria Mihaela Nistor a mai precizat ca manuscrisul initial al manualului de Geografie pentru clasa VI-a contine mai multe erori decat varianta finala.

“Nu avem tehnoredactor la el, autorii au trimis un manuscris in forma de manual si si-au asumat tehnoredactarea. Acum sa vii sa dai vina pe editura, mi se pare impardonabil. (…) Manuscrisul initial contine mai multe erori decat manualul actual de Geografie. (…) Acesti autori au incalcat flagrant adevarul si vor fi actionati in instanta de catre conducerea Editurii Didactice. (…) Ne vom adresa instantelor judecatoresti pentru recuperarea daunelor (n.r. – daunele pentru retiparirea manualelor). (…) Vreau sa cred ca este doar ignoranta si nu sabotaj”, a mai adaugat directorul Editurii Didactice si Pedagogice.

Totodata, Maria Mihaela Nistor a mai spus ca editura va face tot posibilul ca manualele de Geografie pentru clasa a VI-a sa ajunga la elevi cel tarziu in prima luna din anul scolar, iar pretul pentru retiparirea acestora este de 300.000 de lei.

Reprezentantii Centrului National de Evaluare si Examinare sustin ca nu au avut acces la manuscrisele autorilor nici la depunere si nici dupa anuntarea rezultatelor.

“Noi am primit manuscrisul conform procedurii – in plicuri sigilate, pe stickuri. Niciun angajat al Centrului de Evaluare si Examinare nu a avut acces si nu a vazut manualele nici la depunere, nici dupa anuntul rezultatului. (…) Din punctul nostru de vedere, Centrul National a respectat procedura. (…) Evaluarea propriu-zisa a fost facuta de cei patru evaluatori, respectiv avizatorul stiintific, care isi asuma intreaga responsabilitate pentru punctaj, respectiv pentru avizul stiintific. (…) Cei patru evaluatori au fost selectati in urma unui apel public reluat (…) si au fost selectati prin extragere filmata dintr-o baza de date. Evaluatorii s-au inscris singuri si trebuiau respectate niste conditii”, a declarat directorul general al Centrului National de Evaluare si Examinare, Marian Suta.

Citeste si Manualele scolare sunt pline de greseli, motiv pentru care vicepresedinte PNL propune revenirea la vechiul mecanism

De asemenea, reprezentantii Editurii Didactice si Pedagogice mai anunta ca greselile din cartea de istorie, despre care se vehiculeaza ca ar exista, sunt doar niste pseudo-acuzatii din partea unor autori.

“Au aparut niste pseudo-acuzatii din partea unor autori care aveau manuscrisul declarat admis dar au primit aviz nefavorabil din partea mediului universitar. (…) Nu putem spune ca manualul de Geografie, care va fi retiparit integral si pentru care toti cei implicati ne cerem scuze public si m-as bucura ca acelasi lucru sa-l faca si autorii si evaluatorii, pentru ca discutam de o culpa comuna, seamana cu manualul de istorie din punct de vedere a greselilor. (…) Nu putem discuta de greseli la istorie. Ceea ce autorii fac e o campanie de decredibilizare a institutiei, au fabricat greseli si nu au citit cu atentie cerinta”, a mai adaugat Maria Mihaela Nistor.

Mai multe greseli au fost depistate, saptamana trecuta, in noul manual de Geografie pentru elevii din clasa a VI-a. Ministerul Educatiei a anuntat, luni, ca a cerut Editurii Didactice si Pedagogice retiparirea in totalitate a manualului de Geografie unde au fost depistate erori, toate costurile fiind suportate de catre editura. MEN a luat decizia retiparirii deoarece o simpla erata nu poate acoperi toate greselile.

Sursa: Mediafax

Citeste si Noile manuale digitale vor fi adaptate pentru elevii cu deficiente de auz pentru a evita discriminarea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here