Statisticile arata ca unul din cinci cupluri nu poate obtine o sarcina pe cale naturala. In Romania se fac, anual, de 10 ori mai putine fertilizari in vitro decat in Europa de Vest. Pentru a ajuta cuplurile sa se lupte cu problema infertilitatii, Primaria Capitalei, prin Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti (ASSMB) a decis sa lanseze oficial Programul “O sansa la viata. FIV 2”.
Citeste si: Primul studiu despre infertilitate din Romania: un cuplu din cinci are probleme
In iunie 2018, Primaria Capitalei, partener in lupta impotriva infertilitatii, a demarat campania “O sansa pentru cuplurile infertile – FIV1”, care presupune acordarea unui sprijin financiar consistent pentru efectuarea procedurilor de Fertilizare in Vitro (FIV).
Avand in vedere rata mare de succes inregistrata in prima etapa a acestei campanii, de 70 la suta, dar si gradul mare de adresabilitate, Primaria Capitalei a decis extinderea proiectului si demararea etapei a II-a: “O sansa pentru cuplurile infertile – FIV 2”, prin Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti (ASSMB).
Citeste si: Gabriela Firea initiaza o noua etapa a programului de fertilizare in vitro pentru 2.000 de cupluri
Iata cateva date statistice ale proiectului “O sansa pentru cuplurile infertile”, pentru perioada 13 iulie 2018-12 martie 2019:
- Din 556 de proceduri efectuate, 66% (369) sunt sarcini in evolutie la 6 saptamani,
- 67,52% dintre femeile chestionate nu au urmat o procedura FIV pana in prezent
- 47% din femeile beneficiare au varsta cuprinsa intre 31-35 de ani, 29% dintre femei intre 36-40 de ani, 14% femei intre 25-30 de ani, iar 10% femei intre 41-45 de ani.
- 85% dintre femeile care au aplicat la Proiectul FIV sunt casatorite.
- In ceea ce priveste nivelul de instruire, 42% dintre respondente sunt absolvente de studii superioare, in timp ce 46% dintre acestea au urmat si studii de master/doctorat, iar 12% dintre beneficiare sunt absolvente de studii medii si postliceale.
- Cele mai multe aplicante locuiesc in sectorul 6 al Municipiului Bucuresti (24%).
“Desi a inceput pe 14 iunie 2018, in 6 luni, toate cele 1000 de locuri ale programului au fost ocupate si in acest moment avem 556 de proceduri finalizate, dintre care 66% sunt sarcini aflate in evolutie la 6 saptamani, care sunt confirmate, dintre care 131 de sarcini care sunt confirmate numai biochimic. Aceasta rata de succes ne umple de bucurie”, a declarat dr. Turkes Ablachim, Director medical, ASSMB, in cadrul evenimentului „Si eu vreau sa fiu mama!” care a avut loc astazi in cadrul Maternitatii Giulesti.
Potrivit dr. Ablachim, in Uniunea Europeana aproximativ 25.000.000 de persoane sunt afectate de aceasta problema si desi in lume exista aproximativ 8.000.000 de copii nascuti prin fertilizare in vitro, „inca ne lovim de stigmatizare, inca ne lovim de lipsa de informatie, de diverse bariere la accesul la tratament si la finantare”.
Romania se afla printre primele tari din Europa care inregistreaza un declin demografic ingrijorator si este la coada clasamentului cand vine vorba despre numarul de proceduri de fertilizare in vitro.
Se estimeaza ca in Romania se fac, anual, aproximativ 5.000 de fertilizari in vitro, de 10 ori mai putin decat in Europa de Vest.
Mai mult de jumatate dintre perechile care sufera de infertilitate nici nu stiu ca au acest diagnostic, pentru ca nu ajung la un medic specialist. Iar cele care primesc diagnosticul, renunta destul de repede la proceduri din cauza costurilor foarte ridicate, costuri intre 3.000 si 5.000 de euro.
Romania este singura tara din Europa care nu sustine financiar nici macar o procedura completa de fertilizare in vitro, la nivelul Ministerului Sanatatii fiind decontata doar suma de 6.200 de lei.
Citeste si: O treime dintre romanii care au apelat la FIV au cheltuit intre 1.000 si 3.000 de euro
Autor: Inga Stoian