Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat in Parlament, ca simularea examenelor este absolut necesara, chiar daca ea a fost criticata in spatiul public. Ministrul vrea astfel sa evite situatii precum cele din anii trecuti, in care multi elevi nu au promovat examenele de evaluare sau de Bacalaureat.
Vezi si Bani pentru infrastructura in invatamant pentru a extinde masa calda la scoala
,,Simularea examenelor pe care foarte multi dintre dvs ati criticat-o cred ca este absolut necesara, pentru ca nu putem sa mai acceptam situatiile cu care ne-am confruntat in anii trecuti, situatii in care un numar important de elevi nu trece macar cu nota 5 examenul de evaluare sau nu trece examenul de Bacalaureat. De aceea, intorcandu-ne la lege, am impus pregatirea elevilor prin ceea ce am numit pregatire remediala prevazuta de lege, pentru ca legea spune 75% din activitatea didactica este destinata predarii si evaluarii, restul de 25% din orele prevazute in program sunt alocate pentru pregatirea remediala pentru consolidarea cunostiintelor”, a declarat Andronescu.
Aceasta a spus ca invatamantul dual este calea de urmat pentru intreg invatamantul profesional.
,,Cred ca trebuie sa profitam si de interesul pe care il au agentii economici. Am vazut scoala de la Brasov in care agentii economici au investit 2,5 milioane euro si aceea este directia in care trebuie sa mergem integral cu scoala profesionala si cu liceul tehnologic. Sunt multe orase din tara care, pe modelul scolii de la Brasov, isi construiesc scoli din aceasta categorie duala. Nu am desfiintat niciodata scoala profesionala, care se poate desfiinta doar prin lege si niciodata n-am aratat ca fac din bugetul Ministerului cheltuieli iresponsabile”, a mai afirmat ministrul Educatiei.
Membrul Executivului sustine ca elevii din sistemul de invatamant sufera din cauza unei societati dezbinate.
,,Consider ca daca ne uitam cu mai mare atentie la ceea ce se intampla in invatamant, invatamantul chiar poate sa fie sistemul care ne uneste intr-o societate extrem de dezbinata. Elevii din scoala sunt intr-o suferinta din cauza acestei dezbinari. De aceea n-am sa fac niciodata lucrul acesta”, a spus Ecaterina Andronescu.
Ea s-a referit la o viitoare lege a invatamantului prin care sa fie stabilita clar viziunea pe care actul normativ trebuie sa-l dea sistemului.
,,Ne-am angajat cu o viitoare lege a invatamantului. Vom lua in considerare toate opiniile care vor fi exprimate public, dar in primul rand va trebui sa stabilim cat se poate de clar obiectivele si viziunea pe care legea trebuie sa o dea sistemului de invatamant. Ce fel de personalitate vrem sa pregatim in scolile noastre pentru societatea viitoare?”, a afirmat ministrul Educatiei.
Citeste si Medic ortoped, arestat dupa ce un copil a murit in urma operatiei, eliberat conditionat
Structura anului scolar, asezata astfel incat sa nu risipim timpul semestrului 1
Ministrul Educatiei Nationale a anuntat ca structura anului scolar a fost asezata astfel incat primul semestru sa nu fie fragmentat cu vacante.
,,Structura anului scolar a fost asezata astfel incat sa nu risipim timpul semestrului 1, fragmentand semestrul acesta cu vacante, iar in ceea ce priveste liceele tehnologice, invatamantul profesional si tehnologic profesorii nu-si puteau efectua vacanta prevazuta de lege si elevii erau nemultumiti. S-a redus semestrul cu 3-4 saptamani, situatie in care nu pleaca nimeni de la scoala, pentru ca din cele 215.000 de posturi didactice, 16.000 sunt in plata cu ora si alte 4.000 de posturi sunt acoperite de oameni care nu au calificarea necesara. Nu se pune problema ca cineva sa plece din sistemul de invatamant”, a declarat Andronescu.
Totodata, ministrul a facut referire si la programul ROSE, care cuprinde dotarea cu logistica necesara predarii a 1.000 de licee tehnologice.
,,Din fonduri rambursabile, programul ROSE, dintr-un imprumut cu Banca Mondiala, cuprinde dotarea cu logistica necesara predarii a 1.000 de licee tehnologice pentru a creste atractivitatea acestui sector si pentru a asigura componenta lucrarilor practice. Din surse nerambursabile, anul acesta avem in buget 2 miliarde. Dintre proiectele pe care le avem in derulare, proiectul CRED prevede formarea a 55.000 de cadre didactice, urmand a fi cele care disemineaza informatia primita catre restul de 215.000 de cadre didactice”, a mai spus Ecaterina Andronescu.
Vezi si O tanara acuzata ca si-a abandonat copiii
Sursa: Mediafax