Cum il feresti de gripa pe cel mic, mai ales daca merge in comunitate?

Gripa este o boala infectioasa foarte contagioasa, determinata de virusul gripal (Influenza). Ea se transmite cel mai frecvent prin stranut, tuse sau atingand suprafete contaminate. Boala poate imbraca forme severe mai ales la copilul mic, femeia gravida, batrani si adulti cu boli cronice. Boala poate fi grava pentru ca de multe ori ea se poate complica. Cea mai frecventa complicatie este pneumonia. Despre gripa si complicatiile ei, aflati mai multe detalii de la dr. Alexandru Ulmeanu, medic primar pediatrie la Centrul Medical Medsana.

Dr. Ulmeanu Alexandru, pediatru Medsana

Cea mai eficienta forma de preventie este vaccinarea. Pentru ca virusul isi poate schimba structura in fiecare an se recomanda vaccinarea anuala in octombrie inainte de inceperea sezonului gripal. Vaccinul se recomanda a se efectua mai ales copiilor sub 5 ani si copiilor cu factori de risc pentru boala severa. Vaccinul se poate efectua de la varsta de 6 luni. Eficienta vaccinului poate varia intre 50 si 80%, insa de obicei daca apare gripa la persoana vaccinata forma este mai usoara si dureaza mai putin.

Citeste si Cele 3 tulpini ale virusului gripal si regulile de igiena

Alte masuri de preventie

  • Spalatul mainilor cu apa si sapun sau folosirea dezinfectantelor de maini atunci cand nu avem apa si sapun la indemana
  • Acoperirea nasului si a gurii in timp ce tusim sau stranutam cu batista de hartie ce trebuie imediat aruncata. Daca nu avem batista de hartie, tusim sau stranutam in regiunea cotului.
  • Evitam contactul cu persoanele bolnave, locurile aglomerate de tip malluri, magazine, in special in timpul epidemiilor de gripa
  • Ramanem izolati la domiciliu, daca avem semne de gripa si ramanem cel putin 24 ore dupa ce a disparut febra. Copilul nu merge febril in colectivitate.
  • Cand copilul este bolnav evitam contactul cu altii copii sau alte persoane sanatoase.

Vezi si Ce vaccin antigripal pot face copiii si mamele care alapteaza

Autor: dr. Alexandru Ulmeanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here