Esti in travaliu? Atunci nu pleca prea devreme la spital, spun mamicile cu experienta. Citeste aici cateva sfaturi despre anumite lucruri pe care sa nu le faci atunci cand incepi sa simti contractiile si stii, intuitiv, ca a sosit ziua marii intalniri cu bebelusul tau.
Citeste si: Ditta Depner: „Nasterea poate fi frumoasa, asa cum a fost ea menita sa fie!”
Nu trebuie sa stai nemiscata
Este corpul tau, bebelusul tau, decideti impreuna cum va doriti sa decurga nasterea. Poate cadrele medicale ar prefera sa stai in pat intr-o anumita pozitie, astfel incat sa poata monitoriza semnalele trimise de micul pui de om, dar daca tu nu te simti deloc bine sa stai ca o statuie nemiscata pe acel pat, atunci misca-te si cauta pozitiile care iti aduc confortul dorit. Asculta-ti instinctul!
Nu te supraobosi
Multe femei se entuziasmeaza atat de tare atunci cand incep sa simta primele contractii, incat le vine sa sara in sus (daca ar putea, desigur!) de atata bucurie! Entuziasmul este firesc, doar ca ceea ce trebuie sa stie o gravida in timpul travaliului este ca in acele momente odihna este la fel de importanta ca si schimbarea frecventa a pozitiilor, plimbarea usoara, exercitiile circulare pe mingea de travaliu, pentru a-l ajuta pe bebelus sa “coboare”, scrie baby-chick.com. Travaliul poate dura uneori ore bune, de aceea pe langa perioadele active pe care le are viitoarea mamica, sa tina cont si de cele in care doar se odihneste pentru ca o sa aiba nevoie de multa-multa forta la un moment dat.
Citeste si: Trucuri ca sa faci travaliul mai usor de suportat
Nu pleca prea devreme la spital
Mai ales daca este vorba despre prima nastere, travaliul poate decurge destul de mult timp, de aceea recomandarea este sa incerci “sa-ti duci” acasa o buna parte din travaliu.
Multe mamici au recunoscut ca in momentul in care ajungi la spital, exista riscul ca travaliul sa nu mai progreseze chiar atat de firesc cum decurgea acasa, in spatiul tau intim. In plus, daca ajungi prea devreme la spital creste probabilitatea de a-ti fi indusa nasterea sau de a-ti fi rupte artificial membranele pentru a urgent nasterea, iar prin aceste interventii creste si riscul de a finaliza totul cu o cezariana.
Nu-ti tine respiratia si evita sa respiri excesiv
Din cauza contractiilor s-ar putea sa ai tendinta sa nu mai respiri firesc in timpul travaliului (de aceea sunt indicate exercitiile Lamaze) si risti sa-ti tii respiratia pentru o durata mult prea mare de timp sau sa inspiri si sa expiri mult prea des si prea agitat, riscand hiperventilatia (respiratia excesiva).
Respiratia indicata este cea abdominala, cum spun mamele cea cu burta, atunci cand inspiri burtica se face ca un balon. Este important sa respiri adanc, calm si sa nu-ti tii respiratia.
Nu te lasa intimidata!
Daca atunci cand esti la spital simti ca nu ti se ofera suportul necesar, nu ti se explica anumite lucruri sau esti obligata sa faci unele lucruri cu care nu te simti confortabil, exprima-te! Cel mai bine este sa ai partenerul si/sau o doula alaturi de tine, care ar putea sa preia o buna parte dintre aceste neintelegeri. Este extrem de important sa ai atunci pe cineva alaturi de tine, de partea ta, orice ar fi.
Citeste si: Doula, persoana disponibila in travaliul nasterii doar pentru tine
Uita de timp si lasa lucrurile, pur si simplu, sa se intample!
Cronometreaza-ti contractiile, dar in momentul in care acestea sunt regulate, sunt din 5 in 5 minute, este timpul sa-ti dai telefonul, ceasul, tableta cu aplicatie deoparte. In aceste momente nu mai ai nevoie sa detii controlul asupra timpului.
Respira, inspira si lasa-ti corpul sa faca ce are de facut: sa nasca un bebelus minunat.
Autor: Inga Stoian
Citeste si:Mamelor le este frica sa vorbeasca despre abuzurile de la nastere