Urzicile sunt unul dintre darurile lui Dumnezeu! In fiecare an de abia astept sa vina primavara si sa apara urzicile si de fiecare data mi se pare ca trece prea repede sezonul lor. Anul asta sigur pun doua trei pungi la congelator. Fiertura asta de urzici este poate printre mancarurile pe care le-am putea considera pur romanesti, neimprumutata. Este cea care tinea in viata taranii romani in lungul post al Pastelui. De aceea, probabil au ajuns pana astazi zeci de moduri de a prepara urzicile de post si de dulce, lucru foarte bun de altfel.
Reteta de astazi: piure de urzici cu lapte si mozzarella imi apartine in totalitate, sunt mandra de ea si v-o impartasesc si voua cu mare bucurie!
Vezi si Reteta zilei: supa crema de telina
Ingrediente:
- 1 kg de urzici curatate;
- 100 g unt;
- 50 ml ulei rafinat pentru prajit
- 100 g malai;
- 1 l lapte integral;
- 200 g mozzarella pentru pizza,
- Sare;
- 2 catei de usturoi mari.
Mod de preparare:
Urzicile se lasa in apa rece intr-un lighean incapator cel putin 10 minute sa iasa tot praful si eventualele gaze ascunse printre frunzulite, apoi se clatesc bine bine in 2-3 ape. Se scurg si se oparesc intr-un clocot apoi se pun la scurs si racit intr-o strecuratoare. Intre timp, intr-o cratita cu fundul gros se incing untul si uleiul si se caleste pentru cateva minute malaiul, amestecand mereu. Un fel de rantas cu malai. Se toarna laptele care a fost la temperatura camerei, nu rece din frigider, se da in clocot apoi un praf de sare si se lasa sa fiarba la foc mic. Urzicile racite si scurse se toaca la mixer si se pun in lapte, se lasa la fiert la foc mic pana scade laptele si raman urzicile piure. Usturoiul pisat si mozzarella taiata in bucatele cat mai mici se adauga in piureul de urzici, se mai lasa la foc mic vreo 10 minute. Se sareaza dupa gust.
Se mananca imediat, cald, cu mamaliga as zice eu!
Vezi si Reteta zilei: focaccia pufoasa cu ierburi aromate
Autor: Consuela Binder