Ministrul Educatiei despre raportul „Romania Educata”: In ianuarie voi lansa un draft de lege

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, spune ca raportul lui Klaus Iohannis “Romania Educata” are idei care pot fi luate in considerare, dar nu vrea sa dezvolte situatii conflictuale si nici nu vrea sa „taie cu cutitul”, precizand ca in luna ianuarie va pune in dezbatere publica un draft de lege.

Citeste si: Ecaterina Andronescu vrea o noua lege a Educatiei si propune introducerea bacalaureatului diferentiat

“Cred ca toti cei care au ceva de spus pentru educatie sa o spuna. Si cei care sunt in situatia sa decida – sa decida in acel moment. Nu ai cum sa le stii pe toate. (…) Romania Educata este un program pe care presedintele l-a lansat, cred ca trebuie citit, iar ce e bun de mers mai departe. Nu vreau sa dezvolt situatii conflictuale”, a spus, sambata, ministrul Educatiei Nationale, Ecaterina Andronescu, in cadrul unui evenitem sustinut la Universitatea Politehnica Bucuresti.

Rugata sa-si spuna punctul de vedere despre raport, ministrul a refuzat. “Nu il voi caracteriza acum, il voi caracteriza cand ma voi uita cu mare atentie. (…) O sa avem timp sa discutam. Nu vreau sa tai cu cutitul, vreau sa avem o abordare corecta fata de sistemul de invatamant”, a mai spus ministrul. Intrebata daca ideile incluse in programul “Romania Educata” vor fi incluse in noua lege, Ecaterina Andronescu a raspuns ca sunt „idei pe care nu ai cum sa le citesti fara sa le iei in seama”, precizand ca in luna ianurie va lansa un draft de lege.

“Daca sunt transformabile in lege, sa le transpui in lege. Ma refer la documentul in ansamblul sau. L-a lansat spre dezbatere publica. E foarte important ca este acest lucru. Eu vreau sa lansez un draft de lege, probabil spre sfarsitul lunii ianuarie, ca sa fie in dezbatere din ianaurie pana in martie si vreau sa discut cu toata lumea: cu grupurile parlamentare, cu profesorii, cu parintii”, a mai adaugat ministrul Educatiei Nationale. De asemenea, Ecaterina Andronescu a precizat ca, vineri, a avut o intalnire cu reprezentantii parintilor si reprezentantii Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei pentru a discuta despre draftul de lege.

Intrebata daca Bacalaureatul ar putea contine mai multe intrebari tip grila, ministrul Educatiei a spus ca nu va aproba nimic nou in timpul anului de invatamant.

In discursul pe care l-a avut, Ecaterina Andronescu le-a spus elevilor, studuentilor si profesorilor din sala ca se afla intr-o “nefericita pozitie”. “Nici misiunea voastra, ca si misiunea profesorului nu este usoara. Dar eu cred ca daca reusim sa asezam in jurul vostru, dragi elevi, si pe profesori, dar si pe parinti, reusim sa facem ceva mai mult pentru voi, ceea ce eu personal imi doresc, si ca profesor, si sigur in aceasta probabil nefericita pozitie pe care o am in acest moment”, a declarat in timpul discursului, Ecaterina Andronescu.

Intrebata de jurnalisti de ce a spus ca se afla intr-o pozitie nefericita, ministrul invatamantului a spus ca ministrul este persoana care raspunde pentru tot. “In general ministrul este o persoana care trebuie stransa de gat, trebuie aruncata la cos. Eu in primul rand o sa am toate abordarile mele de pe pozitia de profesor. Sunt profesor aici intr-o scoala foarte serioasa si nu voi uita niciodata cum trata profesorii mei scoala si asa voi face si eu”, a mai spus Andronescu.

Sursa: Mediafax

Citeste si: Parteneriatul Scoala, familie, comunitate – solutia pentru succesul educational al copiilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here