U-Report promoveaza drepturile tuturor copiilor si adolescentilor de a isi exprima liber opinia asupra oricarei probleme care ii priveste (articolul 12), libertatea de exprimare (articolul 13), dreptul de intrunire si asociere cu alte persoane (articolul 15) si dreptul de a avea acces la informatii (articolul 17). U-Report este folosit pentru a afla care sunt provocarile cu care se confrunta copiii si adolescentii, dar si problemele comunitatilor in care ei traiesc si pentru a gasi solutii la acestea. Daca esti unul dintre copiii interesati sa devina U-Reporter, afla toate detaliile aici.
U-Report se bazeaza pe membrii inscrisi voluntar ca U-Reporteri, prin Facebook Messenger. Platforma de consultare are la baza sistemul RapidPro, un sistem de mesaje directe, in care utilizatorii fac primul pas in interactiunea cu U-Report. Sistemul nu va trimite mesaje catre cei care nu isi doresc sa se inscrie si sa faca parte din comunitatea U-Report.
Citeste si Copiii, incurajati sa-si spuna parerea pe U-Report! Smiley, unul dintre sustinatori.
Dupa inregistrare, mesajele si sondajele U-Report sunt trimise prin mesaje directe, prin Facebook Messenger. Informatiile despre U-Reporteri sunt anonime. Raspunsurile obtinute sunt vizibile in timp real pe site-ul U-Report: https://romania.ureport.in. Rezultatele sunt grupate dupa varsta, gen si regiune si sunt utilizate pentru a creste gradul de constientizare a cetatenilor cu privire la parerile copiilor si tinerilor, problemele si solutiile propuse de acestia.
In acelasi timp, U-Reporterii primesc mesaje si informatii despre importanta participarii lor, afla care sunt rezultatele sondajelor, modul in care informatiile au fost folosite, felul in care vocile lor au ajuns la factorii de decizie si care au fost rezultatele contributiei lor.
De ce sa devin U-Reporter?
1. Iti vei face auzita parerea despre subiecte si probleme care te preocupa.
2. Rezultatele sondajelor U-Report contribuie la identificarea provocarilor si a problemelor cu care se confrunta copiii, tinerii si comunitatile lor, dar si a solutiilor propuse de voi.
- Vei participa la sondaje nationale si vei face parte din marea familie globala de U-Reporteri!
Cum devin U-Reporter?
Pasul 1: Acceseaza Facebook, cauta U-Report Romania si trimite un mesaj sau acceseaza link-ul: https://m.me/ureportromania?ref=triggerFacebook
Pasul 2: Vei primi cateva intrebari pentru a finaliza procesul de inregistrare.
Pasul 3: Felicitari, ai devenit U-Reporter!
Pasul 4: U-Reporterii vor fi consultati prin scurte sondaje, vor avea acces la rezultatele acestora, precum si la informatii utile.
U-Report este gratuit si anonim. Toate informatiile pe care le vom primi de la tine prin intermediul Facebook Messenger ne vor permite sa cream si sa analizam sondajele si sa gestionam accesul membrilor in comunitatea U-Report.
Ce se intampla dupa ce ma inregistrez ca U-Reporter?
Dupa inregistrare, in perioada urmatoare, vei primi mesaje pentru a participa la sondajele transmise prin U-Report. Fiecare sondaj incepe cu intrebarea Doresti sa participi? si este urmat de o serie de 3-7 intrebari.
Informatiile sunt anonime? Ce se intampla cu informatiile?
Anonimitatea este o prioritate pentru U-Report. In procesul de inregistrare si de interactiune prin mesaje directe nu sunt solicitate informatii cu caracter personal. Astfel, copiii si tinerii inscrisi ca U-Reporteri nu sunt identificabili. U-Report nu va cere niciodata detalii personale sau identificabile, cum ar fi numele complet, data nasterii sau adresa de e-mail.
Raspunsurile la intrebarile saptamanale sunt complet anonime si sunt prezentate alaturi de cele ale altor copii si tineri, pe site-ul U-Report: https://romania.ureport.in. Informatiile colectate si rezultatele sondajelor sunt afisate pe pagina de pornire a site-ului, iar acest lucru permite ca oricine (utilizatorii si publicul larg) sa poata accesa detalii generale despre comunitatea de U-Reporteri si despre parerile lor.
Informatiile furnizate prin intermediul U-Report sunt stocate in sistemul RapidPro. Informatiile primite sunt in siguranta si nu vor fi transmise catre nicio sursa.
Mesajele trimise prin intermediul Facebook Messenger sunt supuse politicii facebook.com de confidentialitate – https://www.facebook.com/about/privacy/. De aceea, te rugam sa te asiguri ca esti de acord cu modul in care Facebook va stoca si va folosi informatiile tale.
Cine formuleaza sondajele?
Intrebarile din sondaje sunt elaborate de catre echipa UNICEF, impreuna cu parteneri si alti actori-cheie interesati de parerile copiilor si tinerilor.
La ce sunt folosite informatiile / rezultatele sondajelor U-Report?
In functie de subiectul abordat, informatiile colectate pe platforma de la un numar relevant de copii pot sta la dezvoltarea unor programe si politici publice care sa raspunda mai bine nevoilor acestora.
Cand voi primi mesaje de la U-Report?
Primul mesaj (pentru a te alatura si a autoriza mesajele directe) poate fi trimis in orice moment doresti, iar intrebarile pentru inregistrare sunt activate automat. Frecventa sondajelor nu este prestabilita.
Pot folosi U-Report pentru a comunica si altceva in afara sondajelor?
U-Report este un sistem de mesaje directe, dar nu este conceput pentru o comunicare bidirectionala sau pentru oferirea de servicii de asistenta directa pentru tineri. U-Report nu verifica si nu poate fi responsabil pentru informatiile primite prin intermediul platformei, altele decat sondejele.
Daca te confrunti cu dificultati tehnice sau ai orice alte intrebari legate de U-Report, te rugam sa ne contactezi pe email la: [email protected]
Cum pot sa renunt la comunitatea U-Report?
Exista un mod simplu de iesire din sistemul RapidPro al U-Report. Daca primesti mesaje de la U-Report prin Facebook Messenger, trebuie sa trimiteti un mesaj cu cuvantul “renunta” si nu vei mai primi niciun mesaj din partea U-Report. Daca doresti sa te inregistrezi din nou, trebuie sa parcurgi toti pasii initiali.
Cum vor fi consultati cei ce nu au access la internet sau nu folosesc Facebook Messenger?
U-Report este disponibil doar pentru cei ce au access la internet sau folosesc Facebook messenger – fie de pe telefon, fie de pe calculator sau laptop. Alaturi de consultarile online prin intermediul U-Report, UNICEF si partenerii folosesc si alte mijloace – sondaje printate, focus grupuri, intalniri si discutii cu copiii din diverse grupuri vulnerabile.
Adultii pot participa?
Oricine se poate inregistra pe U-Report, dar platforma este dedicata in special copiilor si tinerilor.
De unde a pornit U-Report?
Prima tara in care a fost folosit U-Report a fost Uganda, in anul 2011.
Pe ce perioada se desfasoara proiectul U-Report?
Nedeterminata.
Cum este folosit U-Report in alte tari?
Ucraina – Potrivit cercetarilor Ministerului Tineretului din Ucraina, doar 2% din tineri sunt afiliati unei organizatii, desi 60% ar dori sa se implice in activitati de voluntariat. U-Report a fost folosit pentru a ajuta la clarificarea decalajului mare intre disponibilitatea si motivatia tinerilor de a se implica. Peste 2.000 de tineri au raspuns intrebarilor U-Report si rezultatele au aratat ca 44% din acestia nu cunosteau detalii despre organizatiile de tineret disponibile in orasele lor, dar, cu toate acestea, 63% dintre ei au fost implicati in activitati de voluntariat. Raspunsurile tinerilor au aratat ca acestia prefera activitatile de voluntariat, mai degraba decat sa fie membrii activi ai unei organizatii de tineret. Ca urmare a feedbackului primit prin intermediul U-Report, Ministerul Tineretului a imbunatatit campaniile de informare privind oportunitatile si activitatile de voluntariat. De asemenea, rezultatele au fost diseminate catre organizatii de tineret si prezentate in cadrul diferintelor workshopuri si conferinte tematice.
Liberia – In timpul epidemiei de Ebola, U-Report a fost folosit pentru a determina eficacitatea campaniilor radio de avertizare si alertare cu privire la noile focare de infectie. 43.000 de persoane au primit mesajele U-Report si au aflat despre noile focare de epidemie. U-Report a primit 26.000 de raspunsuri in 24 de ore si 80% din cei care care fusesera recent in zona afectata nu aflasera ca acolo au fost depistate noi cazuri de Ebola. Drept urmare, rezultatele sondajelor U-Report au fost utilizate pentru a redirectiona resursele Centrului de Mobilizare Comunitara pentru a imbunatati acoperirea pe care o aveau campaniile de informare in zonele respective.
Burkina Faso – In cadrul dezvoltarii noului Program de tara 2018-2020 al UNICEF in Burkina Faso, U-Report a fost folosit pentru a colecta date privind protectia copilului si a faptului ca violenta este folosita ca masura disciplinara. Peste 7.000 de U-Reporteri au furnizat informatii despre propriile experiente si si-au exprimat opiniile privind solutii si abordari alternative. 55% din U-Reporteri au confirmat faptul ca au fost victime ale violentei folosita ca masura disciplinara, demonstrand amploarea problemei, iar sugestiile lor privind modalitatile alternative de educare a copiilor fara violenta au ghidat elaborarea noului Program de tara al UNICEF in Burkina Faso.
Camerun – In Camerun, legea permite fetelor sa se casatoreasca la varsta de 15 ani. UNICEF pledeaza pentru a creste varsta la 18 ani si a folosit rezultatele sondajelor U-Report pentru a influenta discutiile cu factorii de decizie. Mai mult de 12.000 U-Reporteri au fost intrebati ce parere au despre casatoria timpurie si 80% au declarat ca sunt impotriva casatoriei inaintea varstei de 18 ani. UNICEF Camerun a folosit rezultatele sondajelor ca parte a interventiilor de advocacy pentru interzicerea casatoriilor timpurii si pentru schimbarea legislatiei privind casatoria timpurie in cadrul discutiilor cu reprezentanti ai Parlamentului si Ministerului Afacerilor Sociale.