Mamelor le este frica sa vorbeasca despre abuzurile de la nastere

Astazi, 25 noiembrie 2020, este Ziua Internationala pentru eliminarea Violentei asupra femeilor, iar Superbebe.ro trage un semnal de alarma in legatura cu violenta obstetrica.

Violenta obstetrica exista! Problema este ca exista atat de des, incat aproape ca ni se pare un lucru firesc.

Traim in mileniul trei si femeile ar trebui sa spuna ca se simt in siguranta, ca pot avea parte de o ingrijire prenatala fireasca, precum si de o nastere demna si in siguranta. Cu toate acestea, lucrurile nu stau deloc asa. Mamelor le este frica sa vorbeasca despre abuzurile de la nastere. Afla aici mai multe despre violenta in obstetrica.

Citeste si: De ce nu nastem ca in afara? Iata adevarul despre statutul moasei in Romania

“Mama este vie, copilul e nascut, in rest, ce mai conteaza?”

Este una dintre convingerile pe care le auzim tot mai des atunci cand este vorba despre nasteri. Cu toate acestea, ai dreptul sa ai o experienta sanatoasa, demna si in siguranta, draga viitoare mama!

Nasterea ar trebui sa fie un eveniment memorabil si frumos. Realitatea prezentata de tot mai multe mame este diferita: zilnic in maternitatile din lume exista femei care au parte de experiente neplacute in timpul nasterii, femei care sunt abuzate.

Ce este violenta obstetrica?

“Insusirea trupului femeii si a proceselor reproductive ale acesteia de catre personalul medical, luand forma tratamentului dezumanizant sau umilitor, abuzului de medicamente, precum si convertirii proceselor naturale intr-unele patologice, atragand dupa sine pierderea autonomiei si capacitatea de a decide in mod liber cu privire la propriul corp si a propriei sexualitati, avand un impact negativ asupra calitatii vietii femeii”, conform dittadepner.ro.

Citeste si: Ditta Depner: „Nasterea poate fi frumoasa, asa cum a fost ea menita sa fie!”

Ce forme poate sa ia violenta obstetrica?

  • Abuzul verbal (personalul medical tipa, insulta, ridiculizeaza femeia)

“De ce tipi asa, ca nu te taie nimeni!”

  • Abuzul emotional

“Te apropii de data probabila a nasterii, trebuie sa-ti induc travaliul, doar nu vrei sa pateasca ceva copilul”, „nu voi fi in ziua aceea in tara si nu cred ca vrei sa ajungi pe mana unui ginecolog de garda” etc.

  • Abuzul fizic (personalul medical aplica proceduri invazive nedorite asupra carora femeia nu si-a oferit acordul)

Exemple: femeia este tinuta cu forta atunci cand expulzeaza bebelusul, tuseurile nedorite, clisma, epiziotomia, dilatatia manuala, cot in burta etc.

Iata cateva exemple oferite de mame care au recunoscut ca au fost victime ale violentei obstetrice:

“Ginecologul tipa la mine sa nu ma misc de pe masa de nastere, desi simteam nevoia sa-mi schimb pozitia”, “mi s-a facut epiziotomie fara a fi intrebata”, „mi s-a provocat travaliul fara acordul meu” etc.

“M-am trezit in timpul cezarienei, chiar acolo pe masa de operatie. Durerea era extrema.  Incepeam sa-mi recapat starea de constienta exact atunci cand eram taiata. Primul gand care mi-a venit in minte era ca am ajuns in iad si ca eram torturata acolo. Pe masura ce ma trezeam, realizam ca nu mi s-a oferit suficienta anestezie. Ma simteam paralizata si cu tuburi in gura. Dupa nastere nimeni nu a mentionat nimic. Am incercat sa intreb, dar nimeni nu mi-a raspuns. Se astepta sa uit ce mi s-a intamplat, sa am grija de copil si sa ma recuperez fizic cat mai repede. Experienta mea nu a fost unica. Femei din toata lumea trec prin astfel de experiente. Li se spune sa taca, sa treaca peste si sa fie recunoscatoare ca sunt sanatoase si ca au copilul viu, indiferent de durerile resimtite, de abuzul trait, de suferintele emotionale experimentate in timpul travaliului sau in timpul nasterii”, a relatat o mama in theguardian.com.

Autor: Inga Stoian

Citeste si: “Cusatura sotului” in urma nasterii naturale – o realitate inca des intalnita

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here