Esti mama si sunt convinsa ca ai cele mai bune intentii atunci cand este vorba despre copilul tau, doar ca uneori ajungi sa spui mult de prea multe ori sau foarte repede “nu”. Stiai ca atunci cand spui prea des “nu” exista mai multe strategii utile de a-l transforma in “da, si…”?
Citeste aici alte cateva idei practice despre cum poti transforma un “nu” in “da, si…”.
- Ofera-i un motiv
Copilul: “De ce trebuie sa dorm la 8 seara, de ce nu ma pot culca la 9?”
Mama: Da, ai putea sa te culci la 9, dar acest lucru ar putea insemna sa dormi mai putin, sa fii obosit la scoala si sa nu mai ai energie pentru a-ti face temele sau pentru a te juca a doua zi”.
- Ofera-i intelegere
Copilul: “De ce trebuie sa eliberez masina de spalat vasele? Nu-mi place sa fac asta!”
Mama: “Da, si saracuta masina de spalat dupa aia va fi goala, nu va mai avea ce sa faca. Si daca stau sa ma gandesc nici mie nu-mi place sa spal toaleta, dar imi place cum arata atunci cand e curata. Uite, te pot ajuta la inceput cu vasele din masina de spalat, ok?”
E doar un exemplu. Pentru un copil ideea ca nici parintelui nu-i place sa faca multe dintre treburile prin casa i s-ar putea parea socanta. “Cum mamei nu-i place sa dea cu aspiratorul? Lui tati nu-i place sa duca gunoiul?” – acest lucru l-ar putea face sa inteleaga faptul ca in viata sunt unele lucruri pe care pur si simplu trebuie sa le facem.
- Prosteala este buna!
Copilul: “Vreau inghetata la micul dejun!”
Parinte: “Da, si eu vreau o pizza mare de tot! Cea mai mare din oras. Cea mai mare din lume. Cat de aici si pana la soare! Stii ce facem? Duminica iesim si mancam pizza si inghetata!”
- Redirectionare, cu mult entuziasm
Copilul (de 4 ani): “Pot sa fac ciorbita pe aragaz?”
Mama: Da, si sa vezi ce se vor bucura papusile tale daca le vei pregati un picnic intreg pe covoras! Unde e aragazul si setul tau de farfurii si tacamuri sa-ti spun cum se pregateste mancarea?”
Nu-i lua entuziasmul! Copilul s-ar putea sa fie incantat de ideea ta si astfel poate si invata cum functioneaza anumite lucruri.
Citeste si: Ce cuvinte nu ar trebui sa i le spui copilului. Niciodata.
- Ofera-i iubire
S-ar putea sa ai si situatii in care nu vor functiona strategiile de mai sus, iar “Nu”-ul tot “nu” ramane. Si este posibil sa-l vezi iritat, suparat, nervos.
Fii calm, zambeste-i ofera-i iubire. Poate nu va dori sa fie cuprins sau mangaiat pe cap chiar atunci (si cred ca este o mare probabilitate sa fie asa!), dar in timp ce va comenta nemultumit, spune-i ca-l iubesti. Asigura-te ca aude.
Este in regula. Nu esti un parinte „rau”. Inspira adanc si continua-ti jobul de parinte. Vei supravietui.
Citeste si: Fraze din educatia Montessori pe care le poti folosi si acasa