Reteta zilei: Paste ,,goale”

Printre primele locuri in topul preferintelor copilei mele se afla pastele. Paste goale, asa le zice ea. Sincer, cred că le-ar si manca asa la o adica, paste fierte, luate cu mana direct din oala.

Fetita mea cea mica este sclifosita la mancare. Sunt sigura ca asa ar fi zis bunica mea. Are gusturi simple, sigure si rareori vrea sa incerce ceva nou, cam la fel ca majoritatea copiilor. Se pare ca gustul la mancare este strans legat de dezvoltarea creierului. Pe masura ce creste fiinta umana, impreuna cu creierul ei se dezvolta si dorinta de a incerca si de a savura gusturi si combinatii noi. Cand fiinta umana e mica, cea in discutie numara vreo 2 anisori, e mai bine sa mergi la sigur, cu iaurt, lapte, paine goala, oua fierte si renumita ciorbita cu care, asa cum zicea tot bunica mea, au fost  “ridicati” copiii din multe generatii in familia mea de munteni.

Pentru mine insa nu merge asa. Pastele sunt printre preferatele mele, si datorita unui fost iubit italian, stiu sa le si gatesc ca la mama acasa. Pe bune, chiar la mama lui, a italianului, ma refer. Ea il invatase sa gateasca, si o facea foarte bine, asa cum fac ei aproape totul foarte bine – oameni cu mare talent artistic.

Asadar, la mine acasa pastele se gatesc cu arta si bucurie, iar mancatul din oala cu mana nu e acceptat. Doar asa, in cazuri exceptionale, cand dau cap in cap cu sotul prin bucatarie in toiul noptii, in perioadele in care tinem amandoi dieta.

Ca sa fac “pastele goale” ale copilului sa fie nitel artistice i-am propus sa ma lase sa incerc o reteta. Cu ceva foarte simplu, nici nu vezi, doar sa le dau asa un gust mai bun. Si draga de ea, a zis nu, nu, nu! ,,Nu imi pace, nu imi pace! Pate goale vleau! Pate goaleeee!” Asa am hotarat ca o voi pacali. Mereu m-am intrebat oare chiar credea ca vine avionul sau camionul cu furculita spre gurita ei, cand o hranea soacra mea cu demult consacratul mod romanesc de indopare a bebelusului?

Ingrediente:

  • O mana de paste
  • 30-50 grame de unt sau unt ghee
  • Doi catei usturoi
  • Putin parmezan

Mod de preparare:

Asadar, luam cativa catei de usturoi, cam doi mari de portie, depinde cati copii aveti de pacalit. Rugamintea mea fierbinte este sa nu fie chinezesc. De usturoi vorbesc, copilul poate fi orice rasa, sigur ii vor placea pastele. Nu ma pricep la agricultura si nu stiu ce pun in el, dar este mult prea iute si cu o aroma in care aproape simti chimicalele. Daca se poate bio, daca nu, macar sa fie romanesc. Le-am incercat pe toate si va zic ca se simte diferenta.

Curat usturoiul si il tai felii subtirele. Intr-o tigaie incing un cubulet de unt, aprox 30 -50 g, iarasi, depinde cati copii aveti de pacalit, si, daca am, pun si o lingurita de unt ghee, ingredientul minune curand descoperit de mine. Adica stiam de existenta lui in zonele calde ale lumii, doar ca nu m-am gandit ca il voi gasi si in Romania. L-am gasit si il iubesc!

Dupa ce s-a incins untul, dau focul mic si pun usturoiul care se caleste, nu se prajeste. Adica il las la foc mic mic pana se inmoaie si se face auriu.

Dupa aceea, cu putina sare deasupra devine deliciosul sos al “pastelor goale”. Pacaleala mea a tinut.

De atunci asta este reteta de paste preferata de fiica mea.

Ea isi presara si putin parmezan deasupra, ras in prealabil de mine sau de tatal ei, dar pentru multi copii, deja adaosul de parmezan poate fi un nivel prea mult. Nu conteaza, pastele cu unt si usturoi sunt delicioase si asa, “goale”. Rugati copilul sa va lase si voua cateva.

Citeste si Reteta zilei: Pasta de ardei copti

 Autor: Consuela Binder

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here