Folosirea inhalatoarelor, o problema pentru copilul astmatic?

Uneori copiii trebuie sa foloseasca inhalatoare cu substante bronhodilatatoare pentru tratamentul afectiunilor pulmonare, in special pentru astmul bronsic. Cum accepta copilul astmatic aceste dispozitive, cand trebuie ele folosite si ce se intampla daca nu sunt utilizate, ne ofera detalii conf. dr. Roxana Maria Nemes, cercetator stiintific, doctor in stiinte medicale, medic primar pneumolog, medic specialist pediatru la Institutul de Pneumologie ,,Marius Nasta”.

Inhalatoarele sunt dispozitive presurizate care pot fi incarcate cu substante bronhodilatatoare. Potrivit conf.dr. Roxana Maria Nemes, acestea se folosesc doar in situatiile de criza, atunci cand copilul are acel suierat.

,,Sunt inhalatoare care contin cortizon. Corticoterapia inhalatorie are un grad foarte mic de absorbtie in sange, aceste doze sunt calculate pentru zona pediatrica, nu modifica nucleii de crestere, nu influenteaza cu nimic”, a precizat medicul primar pneumolog la Institutul de Pneumologie ,,Marius Nasta”, care subliniaza importanta utilizarii la timp a tratamentului care reduce inflamatia.

In caz contrar, caile aeriene vor fi inflamate si ulterior se vor remania cu defecte.

,,Remodelarea cailor aeriene netratate corect duce nu numai la ingustarea acestor cai aeriene, care princeps sunt foarte mici, caile aeriene distale au diametrul de numai 2 mm, dar care se pot si torsiona. In momentul in care se torsioneaza si aceasta remodelare devine ireversibila, practic pe zona respectiva nu mai putem recupera mare lucru si suntem in fata tabloului de astm bronsic sever, unde ajungem la disfunctii ventilatorii foarte severe si ajungem in terapii de clasa 5 de tratament in care trebuie sa folosim intreg armamentul terapeutic”, a declarat conf. dr. Roxana Maria Nemes.

Medicul pneumolog pediatru este de parere ca orice inhalator ar folosi parintii pentru copii, el trebuie adaptat copilului respectiv. ,,Trebuie acceptat de catre copil, nu trebuie impus copilului respectiv si tehnica de aministrare trebuie verificata periodic”, a precizat medicul.

Mai multe detalii gasiti in filmul atasat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here