Iti place mult de barbosul simpatic in haina rosie, dar tii mult si la relatia bazata pe incredere pe care o ai cu copilul tau. Atunci ce alegi: sa creada sau nu copilul in Mos Craciun?
Stiu ca nu-ti place sa minti. Nici mie. Si stiu ca si relatia pe care o ai cu copilul tau este foarte importanta pentru tine: micutul stie ca poate sa aiba incredere in tine, de aceea poate si apare aceasta problema: daca ii spun ca exista Mos Craciun, iar apoi afla ca toata aceasta poveste minunata in care a crezut este, de fapt, o simpla legenda, o sa spuna ca l-am pacalit, ca a avut incredere in mine, ca parinte? Si uite apare aceasta intrebare: sa creada sau nu copilul in Mos Craciun?
Ce spun expertii?
Mos Craciun este perceput mai mult ca un personaj care face parte din traditie, iar aceasta este foarte importanta pentru copii. “Atunci cand este vorba despre Mos Craciun , aceasta minciuna nevinovata nu le va dauna copiilor, pentru ca ei se vor concentra mai mult pe simbolistica, pe acele evenimente frumoase ale sarbatorilor de iarna” sustine John Mayer, psiholog specializat pe lucrul cu copiii si cu parintii.
“Majoritatea copiilor inteleg relativ usor de ce parintii le-au spus aceasta “minciunica”, asa ca aceasta nu afecteaza in vreun fel negativ relatia dintre ei si parinti” spune Wyatt Fisher, psiholog si consilier marital. Cu toate acestea, atunci cand parintii decid sa urmeze aceasta traditie, este important sa ia in considerare si faptul ca “ unii copii pot fi dezamagiti, frustrati sau socati atunci cand afla ca Mosul cu sacul magic nu este decat o inventie draguta. Dar aceste episoade de suparare sunt temporare, spune psihologul.
Citeste si: De Craciun, lasati bunicii sa-si rasfete nepotii!
Care este solutia?
O mamica a gasit o solutie destul de interesanta, astfel incat impactul pe care il va avea aflarea vestii ca Mosul este de fapt imaginar, sa fie cat mai mic.
“Intr-o zi mi-am invitat fiica de 8 ani la o inghetata. I-am explicat atunci ca este deja destul de mare pentru a afla adevarul si este timpul sa faca si ea parte din “echipa lui Mos Craciun”. I-am spus ca aceasta magie legata de Mos Craciun este transmisa de parinti copiilor si este despre a simti iubire si despre a le oferi celor dragi amintiri si cadouri in aceasta zi. I-am explicat ca nu toti copiii de 8 ani sunt suficient de “maturi” pentru a-si asuma aceasta responsabilitate, de aceea, sa nu le spuna altor copii despre acest lucru. De astazi, gata, face si ea parte din “echipa lui Mos Craciun. I-am explicat ca responsabilitatea ei se rezuma la a oferi o data pe an, lucruri dragute oamenilor dragi”, scrie mother.ly.
Tu esti cel care iti cunosti copilul cel mai bine, de aceea, cel mai bun sfat este sa-ti urmezi intuitia. Ofera-i copilului magia Craciunului, lasa-l sa creada in acel Mos simpatic care ne ofera cadouri, iar mai apoi poti transforma poveste in alta poveste. La fel de magica.
Citeste si: Vrei sa-ti spun o poveste?