Vrem sa fim cei mai organizati in toate, iar atunci cand apare copilul in viata noastra, ne schimba intreaga existenta. Si ce facem noi? Incercam sa-i controlam viata? Il lasam pe copil sa ne dicteze? Parintii si copilul: cine detine controlul?
Citeste si: 15 sfaturi pentru a avea un copil responsabil
Regula de aur: cea de mijloc
Specialistii in parenting si in psihologie afirma ca acest “control” trebuie sa fie oferit, pe rand, fiecarui participant. Fiindca altfel, toata aceasta manie de cine detine controlul poate sa creeze multe probleme.
Viata noastra era (atat de) organizata inainte sa apara copilul. Apoi a intrat in scena copilul si a inceput sa schimbe aproape toate regulile, iar acest lucru ne sperie.
Cum sa nu mai detinem controlul? Si ce facem? Incepem sa-i controlam viata micului “cotropitor”: ii facem un program de somn, de masa, de joaca, de invatare, de orice, astfel incat sa se “incadreze” cat mai bine in programul si cu stilul vostru de viata. Ceea ce nu este tocmai un lucru negativ, atata timp cat nu-ti setezi asteptari mult prea mari si un program mult prea riguros. Pe scurt, atata timp cat ii permiti si copilului sa aiba uneori momente in care sa detina controlul.
Citeste si: Cum poti sa cresti un copil increzator in fortele proprii?
Si inainte de a te afunda in tot acest proces de cat si cand iti lasi copilul sa detina controlul, incearca sa parcurgi cei trei pasi:
Pasul 1: care sunt acele experiente din propria copilarie in care nu erai lasat sa detii controlul, dar in care consideri ca ar fi trebuit sa ai parte de putina autonomie?
Pasul 2: incearca sa te gandesti (pe cat de sincer si detasat poti) cat de mult iti controlezi copilul in activitatile de zi cu zi (la cat se trezeste, la cat adoarme, cand, cum si ce mananca, daca, unde, cu cine si cat il lasi sa se joace, cu se imbraca, la ce gradinita sau scoala merge, ce activitati face, cum se comporta, il lasi sau nu mereu sa se exprime etc).
Pasul 3: Care sunt asteptarile la care poti renunta?
Trebuie sa doarma neaparat la 19.30 sau este in regula sa mai stea o jumatate de ora sa se joace, fiindca inca nu este obosit? Chiar trebuie sa termine totul din farfurie? Chiar trebuie sa poarte hainele pe care i le-ai ales tu sau poate isi dorea sa poarte altceva? Pentru ca lasandu-ti copilul sa detina controlul in anumite aspecte, vei putea sa-l faci sa inteleaga si sa accepte acele lucruri care nu pot fi negociate: de exemplu, purtam intotdeauna centura de siguranta atunci cand ne aflam in masina!
Traducere si adaptare după www.creativehealthyfamily.com
S-ar putea sa-ti placa si: Cum sa cresti un copil competent?