Ozana Nicolau, regizor: “Societatea stigmatizeaza mamele adolescente”

Stiai ca, in Romania, 10% dintre femeile care nasc intr-un an sunt adolescente? Acesta a fost imboldul care a incurajat-o pe Ozana Nicolau, regizor si documentarist, sa cerceteze si sa transpuna fenomenul in arta, sub forma unui documentar web, numit mameadolescente.ro.

Citeste si: Povestile a 7 adolescente care au devenit mame intr-un documentar-web

Cum a aparut ideea acestui documentar web?

Ozana Nicolau, regizor si documentarist

Ideea acestui documentar-web a aparut in urma cu cativa ani, atunci cand am aflat din presa ca in Romania 10% dintre femeile care nasc intr-un an sunt, de fapt, fete minore. Am fost socata de aceasta cifra si am corelat-o tabu-ului pe care sexulitatea inca il reprezinta in Romania.

Ideea s-a nascut din nevoia de a sparge acest tabu si de a arata efectele sale nefaste. O sarcina timpurie reprezinta un risc major de sanatate pentru mama minora, o trauma emotionala (pentru ca sarcina survine intr-un moment in care identitatea si personalitatea fetei este in proces de (re)definire) si un impediment in absolvirea liceului (in absenta sprijinului unei rude care sa stea cu copilul, cat timp mama adolescenta merge la scoala). Si acesti trei factori sunt partea esentiala despre care ar trebui sa se vorbeasca in cazul sarcinilor timpurii, pentru ca ele fac ca mamele minore sa fie foarte vulnerabile si sa aiba nevoie de o protectie sporita. In schimb, reactia societatii este, adesea, de a le invinovati, de a le stigmatiza, deci de a le vulnerabiliza si mai mult.

Care este scopul acestui proiect?

Foto de Vlad Birdu

Mi-am dorit sa ajung la parinti si sa ii fac sa inteleaga cat de important este sa isi imputerniceasca copiii (termenul in engleza “empower”), adica sa le ofere informatii si constiinta faptului ca ei, adolescentii, sunt responsabili pentru propriul corp si pentru deciziile din viata lor. Ceea ce contravine atitudinii multor parinti care ii priveaza pe copii de informatiile si libertatea de decizie pe care responsabilitatea o implica, avand impresia ca, in acest fel, tinandu-i sub celebrul clopot de sticla, ii protejeaza.

Tot  adultilor mi-am dorit sa le transmit ca acei copii care traiesc alaturi de parinti absenti fizic sau emotional, sunt cei mai susceptibili de a avea si o sarcina timpurie, pentru ca respectivii copii deveniti adolescenti vor incerca sa compenseze cu un patener, golul sufletesc lasat de parintii lor. Si cand mentionez indisponibilitatea parintilor nu e vorba doar de cei plecati la lucru in strainatate (desi numarul lor este mare), ci ma refer si la cei care, de exemplu, trec printr-un divort, iar conflictul dintre parinti absoarbe toata energia, in timp ce nevoile copilului sunt ignorate.

7 povesti a 7 fete care au devenit mame in adolescenta

Ilustratie de Alexandra Burda

Documentarul web este o forma foarte noua in Romania, dar deja raspandita in Vestul Europei. Este un documentar disponibil online si care imprumuta de la tehnologia web flexibilitatea acesteia: sunt 7 povesti a 7 fete care au devenit mame in adolescenta, prezentate sub forma unor interviuri audio, care sunt insotite de fotografii, ce dezvaluie diverse momente din viata lor, dar si de ilustratii care aduc in lumina aspecte mai subtile ale marturiilor.

Cele 7 interviuri pot fi ascultate in orice ordine, in functie de preferintele utilizatorilor si sunt impartite in fragmente mai scurte, fiecare cu cate o sub-tema (nasterea, scoala, planuri de viitor). Asadar este o forma foarte libera care se poate mula pe interesul fiecarui membru al publicului.

Mameadolescente.ro – punct de intalnire pentru multe mame mici

Ilustratie de Alexandra Burda

Mameadolescente.ro este partea a doua, continuarea spectacolului de teatru Foreplay (care a tratat aceeasi tema, dar cu un continut diferit). Prin web-doc mi-am dorit sa ajungem in zone greu accesibile, in care spectacolul nu ar fi putut ajunge – mai ales in zona rurala. Si eu sper si ca vom reusi sa cream o comunitate in jurul acestei creatii artistice.

Am observat in perioada de documentare ca mamele minore sunt foarte izolate, insa, la fel ca orice mama, ele au nevoie de sprijin si de a interactiona cu alte mame, de a impartasi experientele prin care trec. Cand acest lucru nu se intampla sufera nu doar mamele adolescente, dar si bebelusii lor. Asa ca sper ca platforma va deveni un punct de intalnire (poate si de vindecare emotionala) pentru multe mame mici.

Iar dupa acest proiect…

Urmeaza alte proiecte pentru tineri si alte proiecte despre experienta de a fi femeie. Mai sunt ataaat de multe de spus! Pe toate le vom anunta, rand pe rand, pe pagina de Facebook Art Revolution.

Autor: Inga Stoian

Foto cover: Alexandra Dinca

S-ar putea sa-ti placa si: De ce nu nastem ca in afara? Iata adevarul despre statutul moasei in Romania

_____________________

Ozana Nicolau este regizor si documentarist al proiectului mameadolescente.ro, este licentiata a Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica I.L. Caragiale Bucuresti – sectia regie film si absolventa a programelor Berlinale Talent Campus si Locarno Summer Academy. „Intreb prieteni”, filmul ei de absolvire, a fost prezentat si premiat la15 festivaluri internationale de film, precum Tampere IFF, ISFF in Drama Greece, Karlovy Vary ISFF. Foreplay reprezinta debutul Ozanei Nicolau in regia de teatru.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here