Este firesc ca, atunci cand apare un copil in viata noastra, sa ni se schimbe intreg Universul. Prima schimbare aparuta este in ceea ce priveste dinamica relatiei de cuplu, iar apoi vine si partea care priveste relatiile cu familia extinsa. Iata cum facem sa functioneze relatiile dintre mama, tata, copil si soacra. Partea 1.
Citeste si: Mama, copilul si incredibilul instinct matern
Daca rolurile de “mama” si “tata” le invatam si le intelegem relativ repede, atunci cand este vorba, spre exemplu, despre relatia si rolurile bunicilor, situatia poate fi un pic mai dificila (Sau poate deveni chiar o adevarata catastrofa). Dar cum facem astfel incat sa invatam sa gestionam relatiile cu familia extinsa? A se citi „ce ma fac cu soacra?”
Am avut ocazia sa aflu despre grupul de sprijin sustinut de Clinica de Alaptare la Crayon Club, in cadrul caruia a fost abordata tema “Relatiile cu familia extinsa dupa aparitia copilului. A se citi “Ce ma fac cu soacra?” Roxana Grigorean, psiholog si psihoterapeut specializat pe relatia de cuplu si familie, le-a ajutat pe mame sa inteleaga mai bine despre cum iti poti imbunatati relatiile cu familia extinsa. Da, cu soacra, in mod special.
Iata principalele idei invatate la aceasta intalnire:
Aparitia copilului
„Atunci cand apare un copil se intampla o mare schimbare in viata noastra, se trece la un alt ciclu al vietii de familie: de la viata pe care o stiam inainte, formata din doua persoane, la cea formata din 3, 4 sau si mai multe persoane, iar aceasta schimbare provoaca in prima faza, ca orice schimbare, haos” sustine Roxana Grigorean, psihoterapeut sistemic.
Cum putem gestiona acest “haos” firesc?
„La inceput este important sa ne dezvoltam un nou set de abilitati, sa vedem ce ni se potriveste sau ce nu ni se potriveste. E necesar sa ne asumam noile roluri si sa nu ramanem blocati intr-un stadiu anterior al vietii de familie, fapt care, de obicei, poate genera probleme pentru toata lumea implicata in ecuatie.
Cei doi adulti – mama si tata – trebuie sa invete sa integreze un nou membru in familie, sa-l ajute sa se adapteze la aceasta noua etapa, sa se concentreze pe formarea unei legaturi afective.
Ne iubim copilul inca din burta, dar relatia se formeaza, ca orice alta relatie, pe parcurs. Si, atunci, este important sa ne acordam timp, pentru ca aceasta sa se contruiasca, sa ne cunoastem, sa ne conectam cu el, sa-i aratam ce simtim pentru el, sa-i prezentam cum este familia noastra, sa inteleaga, care sunt obiceiurile si regulile noastre, chiar daca el inca nu vorbeste sau, la prima vedere, nu pare ca intelege foarte multe lucruri (de fapt, copiii inteleg destul de multe!).
Noi, parintii, avem acest rol: de a-i prezenta noului membru familia noastra si locul in care el va creste” spune psihoterapeutul.
In acest context apare urmatoarea intrebare: ce rol are familia extinsa?
„Rolul familiei extinse este de a ne ajuta, de a ne face viata mai usoara, astfel incat sa ne putem dezvolta acest nou set de abilitati, astfel incat sa ne putem concentra pe integrarea cat mai usoara a noului membru in familie. Pe scurt, asta inseamna sa ne ofere suportul de care avem nevoie.
Mai ales in prima faza- atunci cand se formeaza- asa zisul „cuib”, sa ne ofere acel „suport logistic si afectiv”. Practic, principalul rol al familiei extinse este sa ne ajute pe noi, parintii, pentru ca noi sa ne putem concentra asupra relatiei cu bebelusul. Pentru ca acesta ar trebui sa fie cel mai important lucru in primele luni, atunci cand noi ne adaptam la viata in trei” sustine Roxana Grigorean, psihoterapeut specializat pe relatia de cuplu.
Draga mama, incepand cu 22 noiembrie, Clinica de Alaptare te asteapta la intalnirile saptamanale ale grupului de sprijin. Acestea vor avea loc in fiecare joi, de la ora 11.00 pana la 13.00, la Zarva-Club de harababura pentru copii. Adresa locatiei: str. Gramont, nr 38.
Autor: Inga Stoian
Consultant: Roxana Grigorean, psiholog si psihoterapeut specializat pe relatia de cuplu si familie
Citeste si: Mamelor din lumea intreaga, am un singur sfat: fiti pozitive!