Mamelor din lumea intreaga, am un singur sfat: fiti pozitive!

Maternitatea aduce cu sine atatea bucurii si satisfactii, atatea impliniri, nu-i asa? Si stii ce mai aduce? Oboseala si stres. Mamelor din lumea intreaga, am un singur sfat: fiti pozitive!

Clar, mama are o pozitie de top, de director executiv. Dar acest “job” vine si cu numeroase responsabilitati, care in multe dintre cazuri duc la sindromul epuizarii fizice si psihice: sindromul “burn-out” matern.

Citeste si: Parentingul de azi: esti o mama perfecta? 🙂

Un studiu recent (N. Sejourne si colegii), la care au participat 263 de mame din Franta a aratat ca 20% dintre mame (in special cele cu copii cu varsta de pana in patru ani) prezentau simptomele acestui sindrom.

Cynhia Smith si Alise Stephens au aratat, cu ajutorul unui alt studiu, ce impact pot avea emotiile pozitive asupra sanatatii generale a mamelor, dar si cum simpla cultivare a gandurilor si emotiilor pozitive le diminueaza riscul de epuizare.

Pentru ca da, iti poti creste copilul si ii poti oferi iubirea si suportul tau, fara a-ti deteriora sanatatea, fara a te “sacrifica”.

Citeste si: Ce inseamna parinte pozitiv?

Iata cele 3 sfaturi pentru a-ti cultiva emotiile pozitive:

  1. Amintirile pozitive. Aminteste-ti de situatiile si momentele in care te-ai simtit minunat si pe care le-ai impartasit cu copilul tau. Da, atunci cand ati fost in parc impreuna, nu v-a vazut nimeni si v-ati dat pe tobogan in acelasi timp. Da, atunci cand ati savurat amandoi o inghetata mov. Da, atunci cand ati fost la mare si ati reusit sa faceti cel mai mare zid din nisip. Da, atunci cand ati ras amandoi fara a mai sti de la ce a pornit totul. Aminteste-ti detaliile. Aminteste-ti senzatiile si emotiile.
  1. Meditatia chiar poate face minuni. Acele 15 minute in care stai tu cu tine, in care esti atenta la cum respiri, in care iti asculti corpul si lasi gandurile sa curga. In special meditatia mindfulness, cea care te ajuta sa te concentrezi pe “aici si acum”, cea care te ajuta sa fii prezent in propria ta viata. Prezent cu adevarat.
  2. Fii recunoscatoare. Pentru lucruri mici. Pentru evenimentele aparent nesemnificative. Pentru oamenii minunati cu care interactionezi. Pentru momentele simple pe care le petreci cu copilul. Pentru momentele sincere de iubire dintre tine si puiul tau. Fii recunoscatoare pentru copil. Pentru ca iti bucura viata. Pentru ca miroase a copil. Pentru ca rade. Pentru ca exista in viata ta. Si bucura-te ca te-a ales pe tine, sa-i fii mama lui.

S-ar putea sa te intereseze si: Sotia este de doua ori mai stresata din cauza sotului decat din cauza copilului!

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here