Un sistem digital care permite monitorizarea si raportarea, in timp real, a numarului de paturi libere din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii “Grigore Alexandrescu” a fost implementat de un medic rezident. Aplicatia, lansata deja, poate fi folosita fara cunostinte avansate de IT.
“Este o problema de interes national cum sunt gestionate paturile libere in spitalele de urgenta. Noi raportam zilnic catre structurile Ministerului Sanatatii disponibilitatea reala a paturilor libere, pentru a putea gestiona cazurile de urgenta care apar in sfera pediatriei. (…) Este singurul spital care are un sistem propriu de gestionare a paturilor si care trebuie sa tina seama de peste 20 de sectii si compartimente”, a spus managerul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii “Grigore Alexandrescu”, Alexandru Ulici, in cadrul unei conferinte de lansare a aplicatiei, intitulata MediWeb.
Prin intermediul aplicatiei, asistentele medicale anunta, in timp real, cate paturi libere sunt in sectie, iar informatia poate fi accesata si de reprezentantii Ministerului Sanatatii.
“In acest fel putem sa gestionam urgentele. (…) Scopul acestei platforme este sa se imbogateasca, in permanenta, si sa ajungem la o digitalizare completa a informatiilor pacientilor, astfel incat sa putem avea Registrul digital al pacientului si sa putem calcula si estima costurile efective pe patul de spital. In acest moment putem calcula costuri medii, putem face predictii pe afectiuni. Nu putem face inca o predictie pe patul de bolnav, ca sa vedem care pat e eficient, cum putem face mai eficient un pat si care e sectia care necesita o suplimentare de paturi”, a mai spus Alexandru Ulici.
Sistemul a fost creat de un medic rezident al Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii “Grigore Alexandrescu”, Alexandru Herdea, care si-a propus sa eficientizeze procesul de raportare, pentru rapiditatea in cazurile urgente.
“Reprezinta trecerea de la un sistem clasic, la un sistem digital in timp real de administrare a paturilor din spital. Sunt in jur de 20 de sectii si compartimente in acest spital. Pana sa apara acest program exista o asistenta care avea ca sarcina sa dea in jur de 20 de telefoane. La un anumit interval de timp, suna din sectie in sectie ca sa afle numarul de locuri disponibile. Dupa ce dadea 20 de telefoane, acuratetea numarului de paturilor nu mai era aceeasi. (…) Nu este o interfata dificila, este cat se poate de prietenoasa. Tot ce trebuie de facut este sa dea un click. In momentul cand avem o internare sau externare, bifam un plus sau un minus acolo. (…) Prin acest ecran primim o avertizare cand paturile sunt epuizate intr-un anumit salon sau sectie”, a spus Alexandru Herdea.
Sistemul este usor de folosit si nu necesita cunostinte avansate de IT, iar asistentul-sef Valentina Enachi a declarat ca in spital s-a facut deja un instructaj al cadrelor medicale cu privire la implementarea aplicatiei.
“S-a constatat ca sistemul este usor de folosit, are o interfata prietenoasa. (…) Ne ajuta foarte mult de cand l-am implementat in localizarea paturilor libere. Intr-o situatie de urgenta, cadrele medicale stiu exact unde sunt paturile libere, se poate interveni mai rapid si automat, iar asta duce la eficientizarea actului medical”, a spus asistenta sefa, Valentina Enachi.
Chiar daca sistemul a fost creat gratuit de medicul rezident, reprezentantii unitatii spitalicesti spun ca aplicatia nu putea fi realizata fara costuri. Pentru a monitoriza numarul paturilor libere, in fiecare sectie a spitalului trebuie sa existe o tableta.
“Nu functioneaza acest sistem in spital daca nu ai wifi, nu ai calculatoare sau tablete pe care le obtinem de la sponsori, daca nu ai un personal care sa se ocupe de functionarea permanenta si care sa intervina cand nu lucreaza ceva. Toate lucrurile astea inseamna o investitie anterioara si astea se fac pas cu pas. Fara sa existe aceste lucruri nu se poate. E un sistem simplu, prietenos, dar care necesita niste interventii anterioare”, a spus Olteanu Bogdan, medic primar radiolog.
Anual, la Spitalului de Urgenta pentru Copii “Grigore Alexandrescu” sunt consultati peste 60.000 de copii si internati peste 20.000.
Citeste si 10 voluntari au oferit un cadou special Spitalului “Grigore Alexandrescu” de Moș Nicolae
Sursa: Mediafax