Festivalul Brazilor de Craciun sprijina reintegrarea scolara a copiilor pierduti de sistem

Festivalul Brazilor de Craciun sprijina reintegrarea scolara a copiilor pierduti de sistem, in conditiile in care in fiecare an aproximativ 30.000 de copii din invatamantul primar si gimnazial abandoneaza scoala. Organizatia Salvati Copiii incearca an de an sa ii identifice pe acesti copii si sa ii readuca la scoala, prin programele complexe de suport social si educational.

Citeste si: Salvati Copiii despre fenomenul mamelor minore sau al copiilor cu copii

Aflat la a XVIII-a editie, festivalul care va avea loc in data de 6 decembrie la Stejarii Country Club si isi propune sa stranga fonduri pentru educatia scolara a 4.000 de copii, beneficiari ai programelor Scoala dupa Scoala.

Accesul limitat la programe de suport educational agraveaza fenomenul copiilor ramasi in afara scolii, in contextul in care Romania ramane printre tarile fruntase la acest capitol, cu un procent de 12,1, ingrijorator la nivel european. Referindu-ne doar la abandonul scolar, in perioada 2010-2017, intre 25.000 si 35.000 de copii au abandonat, anual, invatamantul primar si gimnazial, conform statisticilor INS. In anul scolar 2016-2017, 26.850 de copii au parasit scoala primara si gimnaziala.

In ultimii 18 ani, Salvati Copiii Romania a readus in scoala 34.485 de copii din 36 de judete, dintre care in programe de tip Gradinita estivala – 7.556 de copii, in programe de tip Scoala dupa Scoala – 23.083 de copii, iar in programul A Doua Sansa – 3.846 de copii, reusind sa stranga cu ajutorul companiilor suma de 4.547.800 de euro.

”Din cauza politicilor publice incoerente si a reformelor de buzunar, cu valabilitate scurta, scoala romaneasca, adica societatea, ii pierde pe drum pe cei mai vulnerabili membri ai sai, copiii. Aceasta e consecinta dramatica a unor finantari care pierd din vedere tocmai beneficiarul – elevul – si care, in loc sa garanteze accesul egal la educatie, mai degraba il conditioneaza de posibilitatile financiare ale parintilor. Or tocmai asta suplineste Salvati Copiii Romania, prin programele de educatie: asistentii nostri identifica in comunitati copil cu copil si ii readuc in scoala activ, acordandu-le sprijin, pe cei uitati de sistem. Asta inseamna Festivalul Brazilor de Craciun, ajuns astazi la majorat”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Presedintele Executiv al organizatiei Salvati Copiii Romania.

Citeste si: Sorana Cirstea s-a alaturat cauzei Salvati Copiii de combatere a mortalitatii infantile

Dintre copiii care au beneficiat de serviciile sociale si educationale ale gradinitelor estivale Salvati Copiii, aproape 93% sunt scolarizati, doar 2,39% dintre ei sunt in afara sistemului de invatamant de masa (scoala/gradinta), iar diferenta, de 4,78%, se afla in strainatate, in urma migratiei economice a parintilor. In programul Scoala dupa Scoala – 92% dintre copii au inregistrat progrese scolare fata de situatia anterioara participarii la program, 45% dintre copiii beneficiari au inregistrat rezultate scolare bune si foarte bune, iar 20% dintre ei au obtinut premii la consursurile scolare. In programul A Doua Sansa – in medie, 85% dintre copii au promovat cel putin un modul la sesiunile de examinare organizate anual.

Finantare deficitara a invatamantului

In doar opt ani, costurile ascunse ale educatiei sa se dubleze: in medie, de la 1.490 lei per copil la 3.093 lei, potrivit ultimei cercetari realizate de Salvati Copiii Romania. Decontul il platesc parintii, iar copiii ai caror parinti nu au resursele financiare necesare sunt vulnerabilizati si discriminati din start.

In 2010, studiul realizat de Organizatia Salvati Copiii arata, in premiera, ca educatia este, in Romania, gratuita doar in teorie. In practica, parintii erau nevoiti sa achite costuri care nu apareau in nicio Lege si reforma a educatiei si pentru care, in proportie covarsitoare, nu primeau nicio chitanta. In medie, suma pe care elevul o aducea de acasa, pentru a beneficia de educatie, era, atunci, de 1.490 de lei. La opt ani distanta suma pe care parintii trebuie sa o aloce suplimentar este dubla: 3.093 de lei costa anual, in medie, educatia „gratuita” a copilului, arata datele de teren procesate de Salvati Copiii, intr-un nou raport sociologic, iar valorile sunt mai mari in mediul urban fata de rural (3.351 lei fata de 2.757 lei).

Citeste si: Salvati Copiii: Jumatate dintre copii discuta online cu necunoscutii, iar 58% se intalnesc cu ei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here