Topul celor 7 lucruri pe care le ascund adolescentii de parintii lor

Adolescentii? O, nu! Par mereu indiferenti, neintelesi si ai impresia ca uneori nici ei nu stiu ce vor. Cu toate acestea, iti doresti sa-i intelegi, sa intri in lumea lor, nu-i asa? Sau cel putin, sa stii cum sa te lupti cu aceasta “perioada grea” din viata lor. Iata topul celor 7 lucruri pe care le ascund adolescentii de parintii lor.

Adolescentul este si copil, care are nevoie de compasiune, iubire, intelegere, dar si un viitor adult care isi doreste libertatea, isi cere dreptul de a decide, dar si cel de a alege. Problema e ca inca nu stie cum sa paseasca in aceasta noua etapa. Este curios, dar inca are dubii. Este dornic sa experimenteze, dar inca nu este “lasat”. Si i se pare ca parintii sunt fix ultimele persoane ca l-ar intelege in aceasta etapa si asa dificila.

Citeste si: Rezolva conflictele cu adolescentul tau

Si de aici, apar secretele adolescentilor.

Hai sa intram in lumea lor si sa intelegem care sunt cele 7 lucruri pe care le ascund adolescentii de parintii lor:

  1. Sunt stresati. Din cauza tuturor schimbarilor care li se intampla (fizice, emotionale, psihice). Sunt stresati chiar daca nu par, scrie allprodad.com. In momentul in care observi ca adolescentul este stresat si doreste sa vorbeasca, asculta-l. Evita sa-l critici, sa dai exemple de cum faceai sau cum era pe vremea ta. Asculta-l. Daca va avea nevoie de sfaturi, ti le va cere.
  1. Mersul la petreceri. Experientele ce implica alcool si droguri

Adolescentul tau merge la petreceri sau cel putin isi doreste sa mearga. Vrea sa socializeze, sa petreaca timpul alaturi de cei “ca el”, are nevoie sa faca parte “din gasca”. Si nu e o noutate ca multe dintre astfel de petreceri implica alcool si alte substante interzise. Ce poti sa faci? Sa-ti asumi cele mai urate scenarii care il pot implica pe copilul tau si sa discuti cu el despre acestea. Discuta cu el despre riscuri. Chiar daca ai impresia ca nu te asculta.

  1. Iubit/iubita sau prieteni de-ai lui care nu-ti plac

S-ar putea ca iubita adolescentului tau sa nu-ti placa, sa o consideri o influenta negativa si s-ar putea sa ai dreptate. Sau nu. Ceea ce trebuie sa intelegi ca parinte este ca interzicandu-i sa se mai vada cu acea persoana, poti face mult mai rau. Ii poti vorbi despre lucruri pe care sa le observe si singur, atunci cand isi alege prietenii/iubita/iubitul. Ii poti spune calm despre ce anume te ingrijoreaza, dar asigura-l ca ai incredere in el ca face alegeri corecte.

  1. Probleme de la scoala

Adolescentul nu va dori sa te dezamageasca si se va simti vinovat daca va avea probleme la scoala (note mici, un profesor mai exigent, bullying-ul printre colegi etc). Este important ca adolescentul sa stie ca “acasa” este locul in care se va simti mereu in siguranta. Uneori este bine sa-i povestestesti si despre “problemele” cu care te confruntai tu la scoala, despre cum te-ai simtit si despre ce ai facut ca sa depasesti momentele mai dificile.

Citeste si: Despre scoala din Romania si diversele forme de bullying

  1. Sexul

Nu uita despre discutiile despre sex: ce inseamna, cum sa te protejezi, exemple, scenarii, povesteste-i despre primele tale experiente. Asta da provocare, nu-i asa? Adolescentul nu va dori sa-i explici detaliat, dar va dori sa afle ce emotii/trairi/ sentimente ai avut!

  1. Limbajul si comportamentul

S-ar putea sa fii socat daca auzi intamplator cum discuta uneori adolescentii intre ei, folosind un limbaj mai “colorat”, expresii pe care sigur nu le gasesti in dictionarul explicativ. Iar comportamentul? Of, Doamne. Doar nu asa ti-ai educat copilul… Ce poti sa faci? Discuta acasa cu el. Explica-i ca e aproape adult si ca actiunile lui pot avea consecinte. Uneori nu se asteapta la unele consecinte, dar pentru care sunt obligati sa raspunda.

  1. Site-urile/aplicatiile interzise

Lumea online-ului este plina de astfel de “provocari”. Adolescentul este curios, pentru ca tu ii zici ca sunt lucruri interzise, nu-i asa? Ce ai putea sa faci? Sa-i explici ca internetul este fascinant si ca poate invata multe de acolo, dar ca trebuie sa o faca responsabil. Si din nou, activitatile lui in lumea virtuala pot avea consecinte.

S-ar putea sa te intereseze si: De ce unii adolescenti sunt mai agresivi si recurg la bullying?

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here