Infectia cu virusul Papiloma Uman este cea mai frecventa infectie cu transmitere sexuala si afecteaza atat femeile, cat si barbatii. Despre sarcina cu HPV ne ofera mai multe detalii dr. Andreas Vythoulkas, medic obstetrica ginecologie, specialist infertilitate la Clinica Genesis Athens.
Citeste si Semnale de alarma in sarcina
Cea mai buna metoda de a depista si preveni cancerul de col uterin este testul Papanicolau. Acesta poate identifica, dintr-o faza timpurie, celulele anormale de la nivelul colului, inainte ca acestea sa se transforme in celule canceroase. ,,Daca au fost identificate celule atipice, modificate, se va recomanda si efectuarea testului HPV, pentru a afla care dintre genotipurile de HPV cu risc cancerigen inalt a determinat modificarile testului Papanicolau”, ne-a spus dr. Vythoulkas. Tulpinile cu risc cancerigen inalt sunt 16, 18, 31 si 45. Daca in cazul in care testul HPV detecteaza aceste tipuri de tulpini cu risc cancerigen crescut, recomandarea medicala imediata este colposcopia si biopsia cervicala.
Exista aproximativ 100 de tipuri de tulpini HPV, fiecare dintre acestea infectand o anumita parte a corpului si determinand doua tipuri de modificari ale tesuturilor: condiloame sau negi si displazii sau leziuni precanceroase. ,,Pentru a reduce riscul de transmitere si contaminare cu virusul HPV, se recomanda reducerea numarului de parteneri sexuali, folosirea prezervativelor, evitarea contactelor sexuale cu persoanele ce prezinta veruci vizibile la nivel genital, efectuarea anuala sau bianuala a testului Papanicolau. Transmiterea virusului se face prin mai multe modalitati, contactul sexual neprotejat (vaginal, oral sau anal) fiind cea mai frecventa dintre ele”, a adaugat dr. Vythoulkas. Virusul mai poate fi transmis si prin contact direct cu pielea din regiunea genitala infectata. Perioada de incubatie dureaza de la cateva saptamani pana la cateva luni sau pana la cativa ani, iar persoana infectata poate sa nu aiba niciun simptom.
Cele mai multe dintre infectiile cu HPV se vindeca de la sine in decurs de doi ani, cand organismul elimina in mod natural acest virus.
Vezi si Cerclajul in sarcina
Transmiterea infectiei cu virusul papiloma uman la fat, in cazul confirmarii unei sarcini, este un subiect cu multe dezbateri, fiind intens studiata. Concluziile de pana acum sunt ca infectarea se poate realiza in perioada periconceptionala, in cursul sarcinii si/sau in perioada perinatala. Transmiterea intrauterină a HPV se poate realiza pe cale hematogena sau prin urcarea infectiei de la nivelul tractului genital matern, virusul fiind depistat in celulele trofoblastice, placenta, lichid amniotic și cordonul ombilical. HPV a fost identificat la nou-nascuti si la copii la nivelul regiunii orofaringiene si al celei anogenitale, atat la cei nascuti pe cale vaginala, cat si la cei prin cezariana. Astfel, multe dintre studii spun ca operatia de cezariana nu ofera protectie nou-nascutului, aceasta fiind recomandata doar in unele cazuri ale infectiei – condilomatoza genitala (obstructioneaza canalul de nastere) sau cand se ia in considerare faptul ca nasterea vaginala ar determina o sangerare excesiva in urma laceratiei leziunilor condilomatoase.
Tratamentul, mai ales in timpul sarcinii, este foarte rar recomandat si aceasta deoarece leziunile cauzate de virusul HPV dispar singure (prin eliminarea virusului din organism). Daca tratamentul este totusi necesar pentru indepartarea verucilor, acesta consta din criototerapie, metoda prin care se ingheata verucile cu azot lichid (o solutie acida ce inlatura chimic verucile), sau proceduri pe baza de laser sau chirugie clasica.
Vezi si Raspunsul specialistului: Care sunt analizele obligatorii pentru gravide inainte de nastere?
Autor: Dr. Andreas Vythoulkas