Bebelusii au rate de crestere diferite: in functie de sex, de varsta, daca s-a nascut prematur sau cu o anumita conditie medicala. Cu toate acestea cresterea copilului trebuie sa fie vizibila, dar mai ales, continua. Atunci de ce bebelusul nu ia in greutate?
Verifica greutatea copilului: Greutate Copil
S-ar putea sa fi auzit expresia de “incapacitate de a lua in greutate”, iar de aceasta este legata, dese ori, si cea a stagnarii “cresterii in inaltime”.
Ce inseamna insa aceasta? Inseamna ca micutul nu primeste suficiente calorii sau ca organismul sau nu reuseste sa absoarba si sa retina nutrientii necesari. In mod normal, odata ce doctorii vor descoperi cauzele problemei, se poate stabili o strategie sau un tratament care sa-l ajute pe copil sa „reintre” in acele grafice de crestere.
De obicei, pediatrii considera ca perioada cea mai periculoasa este atunci cand este bebelus, dar chiar si in etapa de toddler.
Incapacitatea de a lua in greutate in cazul unui bebelus ii poate influenta cresterea si dezvoltarea creierului, iar aceasta insuficienta crestere poate avea efecte adverse pe termen lung.
Ca idee, un bebelus isi va dubla greutatea pana la varsta de patru luni si o va tripla pana la varsta de 1an.
Citeste si: Cum afli ca bebelusul trece printr-un puseu de crestere?
S-a observat ca un bebelus care nu ia in greutate intarzie si la capitolul de achizitii de dezvoltare pentru aceasta perioada, evita sa-si ridice capul, sta in fundulet mult mai tarziu sau nu merge de-a busilea, iar apoi intarzie si cu ridicarea in picioare, mersul propriu zis sau chiar vorbitul.
Specialistii sustin ca pe langa aceasta incapacitate de a lua in greutate, se observa si pierderea interesului copilului pentru mediul inconjurator, evita contactul vizual, devine agitat, scanceste des etc.
Cum poti depista aceasta incapacitate de a lua in greutate a bebelusului?
Bebelusii sunt diferiti si iau in greutate diferit. Cu toate acestea, se intampla uneori sa se confrunte cu perioade in care greutatea stagneaza. In mod normal, nu trebuie sa te alarmezi, pentru ca sunt perioade foarte scurte. In momentul in care bebelusul nu ia in greutate trei luni consecutive, pe perioada primului an, atunci pediatrul ar trebui sa se arate preocupat de starea de sanatate a micutului.
La fiecare vizita la pediatru acesta il va cantari, ii va masura circumferinta capului, dar si lungimea corpului si va compara datele cu cele anterioare, dar si cu graficele de crestere ale bebelusului in acea perioada. Pentru a depista o eventuala problema pediatrul te va intreba daca este alaptat sau primeste formula, despre cum si de cate ori se hraneste copilul, despre continutul scutecelor, despre diversificare si produsele alimentare alese pentru aceasta etapa, despre care este situatia generala in familia respectiva, dar si despre istoricul medical al membrilor de familie etc.
In mod normal, incapacitatea de a lua in greutate poate fi tratata acasa, incluzand vizite periodice la doctor/specialisti, cu recomandari de formule speciale, produse alimentare cu anumite texture si calorii, dar si diverse alte strategii.
In cazuri speciale sau chiar extreme, copilul va fi monitorizat in spital (timp de 10-14 zile sau chiar mai mult).
S-ar putea sa te intereseze si: Dezvoltarea psiho-motorie a bebelusului
[…] Citeşte continuarea pe superbebe.ro. […]