Teatru pentru copiii intre 7 si 10 ani, despre empatie si agresivitate, la Replika

Teatru pentru copiii intre 7 si 10 ani, despre empatie si agresivitate, la Replika. Spectacolul „Tribul lui Tudor”, in regia lui Robert Balan, spune povestea unui baietel de noua ani care, in urma unui meci de fotbal, ajunge tinta agresivitatii si ironiilor colegilor sai si intra sambata si duminica, de la ora 11.00, pe scena de la Replika, in Capitala, potrivit unui comunicat.

Montarea de la Centrul de Teatru Educational Replika este un spectacol interactiv pe un text de la Elena Vladareanu, cu o distributie din care fac parte Alex Fifea si Carmen Florescu, realizat sub umbrela Asociatiei Art No More.

Vezi si Pareri impartite in partide pe tema Referendumului pentru familie la Senat

„Intotdeauna mi se pare teribil de dificil sa scriu pentru copii. O sa auziti atat de frecvent aceasta observatie din partea scriitorilor, incat a devenit un cliseu. Dar chiar este dificil. Mi-e teama sa nu-i zapacesc pe copii, sa nu fie complicat, sa nu-i jignesc, dar nici nu tin foarte mult sa-i menajez. Am incercat si aici sa pornim de la un subiect pe care copiii nu prea-l discuta cu familiile, nici macar educatorii nu sunt informati de fiecare data. Motivele pentru care copiii nu vorbesc despre agresivitate sunt multe, printre care teama de a nu-i da apa la moara agresorului, teama de a nu fi tratat el insusi cu neseriozitate din partea adultilor. Deci am pornit tot de la ceva ce tine de micul nostru univers intim, dar care, prin forta lucrurilor, ne priveste pe toti. Si da, Tribul lui Tudor este si putin manipulator. Faptul ca am vazut cum copiii rad pana la un punct si ca din clipa aia zambetul le dispare ma face sa cred ca inteleg ceea ce este de inteles”, spune autoarea textului, Elena Vladareanu.

Dupa piesele „In numele Tatalui”, cu premiera in primavara, si „Terapii in desfasurare. Va rugam nu deranjati!”, cu premiera la inceputul verii, echipa Art No More revine de data aceasta cu o propunere performativa pentru copiii cu varste intre 7 si 10 ani.

Realizatorii spun ca au in vedere o poveste despre empatie si emotii (negative si pozitive) si despre limitele relatiilor intre copii: „Intotdeauna intr-un grup de copii vor fi neintelegeri, copiii se vor certa, lovi, impinge, tachina, fara sa fie tot timpul vorba despre bullying. Tribul lui Tudor aduce in fata copiilor din public diverse astfel de situatii in asa fel incat ei singuri vor putea intelege de la ce punct incolo glumele si ironiile pot deveni periculoase, cand trebuie sa se opreasa pentru a nu-l rani pe celalalt”.

Citeste si Cum slabesti acasa dupa nastere? Iata cum sa revii la forma initiala folosind bicicleta fitness

„Aparent, e cel mai simplu spectacol pe care l-am facut vreodata. O poveste simpla si doi actori care vorbesc cu copiii. Si cu adultii. De fapt, e cel mai complicat proces prin care am trecut in crearea unui spectacol. Am avut vreo opt variante de text, discutii cu psihologi, tot felul de intrebari despre posibilitatea de a rani sentimentele spectatorilor, probleme legate de tipul de interactivitate folosita, testarea spectacolului pe proprii copii. Si se pare ca publicul (tinta) nu numai ca s-a distrat, dar a si integrat mesajul”, declara regizorul Robert Balan.

Sursa: Mediafax

Afla detalii despre seminarul “Povestea nasterii naturale”, organizat de www.superbebe.ro si Baby Expo, in cadrul Salii Polivalente. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here