Pareri impartite in partide pe tema Referendumului pentru familie la Senat

Pareri impartite in partide pe tema Referendumului pentru familie la Senat. Senatorii au avut opinii pro si contra la dezbaterea initiativei de revizuire a Constitutiei. Serban Nicolae (PSD) a argumentat ca e dreptul oricarui copil sa creasca intr-o familie cu mama si tata, unii liberalii au sustinut proiectul, iar USR a acuzat ca PSD face campanie electorala.

„Exista fara indoiala o dimensiune de natura religioasa si una de natura rationala. Dimensiunea religioasa eu am identificat-o in ceea vine din intelesul oamenilor. Procreerea se poate face numai intre un barbat si o femeie. Trei miliarde de barbati fara o femeie nu pot procrea. 4 miliarde de femei fara un barbat nu pot procrea. Asta este o lege naturala. Eu cred ca exista Dumnezeu si ca el are rol creator. Exista o dimensiune religioasa. Eu cred ca avem obligatia sa dam un vot care sa respecte ceea ce orice om intelege prin familie si prin casatorie. Eu cred ca viata este rezultatul unui proces firesc care nu poate fi pus sub semnul intrebarii. As fi vrut sa va spun cateva cuvinte legat de dimensiunea rationala. Eu cred ca orice copil are dreptul sa creasca intr-o familie cu mama si tata. Nu cred ca intamplator primele cuvinte pe care le adreseaza orice copil si persoana de care se simte cel mai apropiat este -mama”, a afirmat Serban Nicolae in plen.

Vezi si Kelemen, despre referendumul pentru redefinirea familiei: Mi-e greu sa cred ca va fi in octombrie

Senatorul PSD a sustinut ca sintagma actuala din Constitutie, in care se precizeaza cuvantul „soti”, punea accentul pe consimtamantul liber exprimat, deoarece in perioada postbelica existau casatorii din interes, incheiate prin acorduri, iar aceea nu putea fi numita „familie”.

„Pentru cei care nu stiu sintagma in forma actuala preluata din Codul familie punea accentul pe consimtamantul liber exprimat. Pe casatoria liber consimtita, pentru ca in perioada postbelica inca se mai faceau in societatea romaneasca casatorii incheiate prin intelegeri intre parinti sau in diverse alte forme, si de aceea era nevoie de un consimtamant liber exprimat, prin care nu se intelegea casatoria ca baza a familiei. Suntem in situatia sa discutam insa de un alt aspect, nu se mai pune problema liberului consimtamant”, a adaugat Serban Nicolae.

Senatorul USR, Vlad Alexandrescu, a declarat in plen, in timpul dezbaterilor pe revizuirea Constitutiei privind definirea familiei, ca pentru senatorii care sustin aceasta modificare nu conteaza familia sau traditiile, ci doar„ isi fac campanie electorala pe spatele Referendumului”.

„Pentru USR este clar ca nici familia, nici traditiile nu conteaza pentru voi, ci sa va faceti campanie pe spatele acestui referendum. (…) L-ati amanat de atatea ori si v-ati hotarat sa il votati acum, sa distrageti atentia de la legile justitiei, de la Codurile penale. (…) Un vot impotriva nu este un vot impotriva familiei. PSD vrea cu adevarat un referendum despre valorile tradtionale? Ce-ar fi sa facem un referendum despre valorile traditionale? Sa facem un referendum ca cei condamnati penal sa nu mai ocupe functii publice, pentru alocarea a 6% din PIB pentru Educatie, pentru eliminarea plagiatului. Despre asta nu aveti curaj sa ii intrebati pe cetatenii romani ce parere au? Nu, voi vreti un referendum inutil”, a afirmat senatorul USR, Vlad Alexandrescu, in plen.

Senatorul ALDE, Daniel Zamfir, a spus ca un asfel de proiect de lege nu ii poate fi impus senatorilor si sa li se spuna cum sa voteze.

„Eu cred cu tarie ca acesta nu este un proiect de lege pe care orice grup parlamentar ar trebui sa il discute, si anume sa se stabileasca felul in care sa se voteze. E un proiect de lege care nu poate sa ii fie impus unui senator cum sa voteze. (…) ALDE n-a impus si nu va impune cum sa voteze vreun parlamentar. La nivel personal, va spun ca voi vota pentru, asa cum imi spune mie constiinta”.

Citeste si Prima zi de scoala ramane de o insemnatate deosebita, atat pentru copii, cat si pentru parintii acestora care uneori au emotii mai mari decat cei mici.

Senatorul PNL, Nicoleta Pauliuc, a anuntat ca va vota in favoarea adoptarii initiativei cetatenesti, deoarece este „un vot pentru pastrarea traditiei”, iar PNL sustine stoparea declinului demografic.

„Am ales sa votez astazi pentru sustinerea initiativei cetatenesti. Votul meu este pentru pastrarea traditiei. PNL doreste stoparea declinului demografic care poate fi realizat pe doi cai principale, printre care si sprijinirea natalitatii. Nu este cazul sa politizam dorinta a peste trei milioane de romani, a spus Pauliuc de la tribuna plenului Senatului.

Liderul grupului senatorial al UDMR, Cseke Atilla, a declarat ca sunt lucruri care trebuiau lamurite in timpul dezbaterilor, modificarea punand semn de egalitate intre notiunea de familie si cea de casatorie.

„Daca vreti o simpla propozitie despre textul propus, este un text care nu este perfect, dar este mai bun decat cel actual. Noi in grupul senatorial UDMR am analizat acest text propus si toti senatorii UDMR sunt de acord cu definitia casatoriei in sensul in care aceasta sa fie consimtita casatoria sa fie incheiata intre un barbat si o femeie. Exista insa anumite deficiente; Se pune intr-un fel un semn de egalitate in notiunea de familie si casatorie ceea ce este gresit. Se incearca inducerea ideii ca daca nu esti casatorit, nu ai familie. Oare nu exista cuplu care traieste de mult timp impreuna si are copiii, aceasta nu este familie? Trebuia cu aceasta ocazie in acest moment aceste situatii sa fie reglementate prin propozitii simple la nivel constitutional. Aceste lucruri puteau fi dezvoltate prin legi organice. Nu s-a intamplat acest lucru drept urmare senatorii UDMR vor vota dupa propria constiinta si in concluzie va spune urmatoarele : Toti suntem de acord cu incheierea casatoriei intre un barbat si o femeie. Unii vor vota pentru si altii se vor abtine”, a declarat liderul grupului senatorial al UDMR, Cseke Atilla.

Si senatorul PMP, Dorin Badulescu, a declarat ca daca trei milioane de romani vor aceasta modificare privind revizuirea Constitutiei, parlamentarii trebuie sa tina cont de ea.

„S-a vorbit despre democratie insa democratia nu inseamna sa renuntam la traditie si la familie. Toleranta noastra a poporului roman nu poate trece peste anumite limite, Daca trei milioane de romani au considerat ca este nevoie sa avem o astfel de reglementare, trebuie sa o facem. Poporul roman are ca informatie existentiala casatoria liber incheiata intre un barbat si o femeie, toti stim acest lucru. Nu poate fi un demers populist, pentru ca este o initiativa cetateneasca. Nu reprezinta o discriminare”, a afirmat in plen senatorul ALDE Dorin Badulescu.

USR a votat impotriva initiativei cetatenesti.

Senatorul USR, Florina Presada, a sustinut ca in loc ca Parlamentul si Guvernul sa rezolve alte probleme ale Romaniei, precum legile justitiei, se preocupa de o modificare a Constitutiei care nu rezolva nicio problema.

„Orice parlamentar de buna credinta si onest isi pune intrebarea daca ceea ce va vota va schimba in bine sau nu modificarea propusa. Noi USR ne-am intrebat ce problema rezolva modificarea constitutiei in acest caz? USR va vota impotriva acestei propuneri pentru ca nu rezolva o problema prezenta in acest moment in societatea romaneasca. S-a vorbit aici despre familiile monoparentale si faptul ca ele nu vor fi afectate in urma modificarii articolului din Constitutie. Dar ce se intampla cu familiile fara copiii, unde parintii cresc copiii ca au plecat parintii in strainatate. Aceasta modificare alimenteaza ura. In acest moment in Parlament si in societate ar trebui sa vorbim despre modificarile la legile justitiei si vizita Comisiei de la Venetia care va avea loc peste cateva zile. Ar trebui sa vorbim despre ancheta violentelor jandarmeriei din 10 august, despre pensii. (…) La 100 de ani de Romania, fiti liber”, a afirmat senatorul USR, Florina Presada, in plen.

Senatul a adoptat, marti, in calitate de for decizional, initiativa cetateneasca de revizuire a Constitutiei potrivit careia familia se intemeiaza pe casatoria intre un barbat si o femeie, nu pe cea consimtita intre soti.

Din totalul de 136 de senatori au fost prezenti in plenul de miercuri 127. Propunerea de revizuire a Constitutiei a fost adoptata de Senat cu 107 „pentru”, 13 voturi „impotriva” si sapte abtineri.

Camera Deputatilor a adoptat, in mai 2017, initiativa cetateneasca de revizuire a Constitutiei care prevede ca familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, semnata de 3 milioane de cetateni.

Referendumul a fost cerut de Coalitia pentru Familie.

Vezi si Scoala in 2018 in Galati: fara apa potabila

„Prezentul act normativ isi propune sa inlature orice echivoc pe care utilizarea termenului de „soti” in cuprinsul art. 48 al 1 din Constitutia Romaniei ar putea sa-l aduca in conturarea notiunii de „familie”, a raportului dintre „familie” si dreptul fundamental al barbatului si al femeii de a se casatori si a intemeia o familie. Dreptul de a se casatori si de a intemeia o familie este privit ca un drept comun al barbatului si al femeii care, formand un cuplu, recunoscut prin casatorie, pot intemeia in mod natural o familie. El nu poate fi conceput ca un drept al carui continut sa depinda in mod arbitrar de vointa unilaterala doar a barbatului sau doar a femeii”, se arata in expunerea de motive a propunerii legislative.

„Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instituirea copiilor”, prevede modificarea adusa artidolului 48 din Constitutia Romaniei.

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, pe 5 iulie, Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, dupa ce judecatorii CCR au respins pe 19 iunie ca fiind inadminisibila sesizarea formulata de seful statului. Modificarile aduse legii referendumului l-au scos din procedura organizarii referendumului pe presedintele Romaniei, avand in vedere ca Parlamentul elabora cate un proiect separat de lege de fiecare data cand se organiza un referendum, pe care seful statului il promulga sau il putea retrimite la reexaminare.

Presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea a ca saluta decizia Parlamentului de a adopta initiativa cetateneasca de revizuire a Constitutiei in sensul redefinirii familiei si precizeaza ca referendumul va avea loc pe 7 octombrie.

Sursa: Mediafax

Afla detalii despre seminarul “Povestea nasterii naturale”, organizat de www.superbebe.ro si Baby Expo, in cadrul Salii Polivalente. 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here