Impozit de 0% pentru elevii peste 16 ani care muncesc cu contract part-time

Mai multi alesi ai partidelor de Opozitie au depus la Senat un proiect care modifica Legea privind Codul Fiscal si prevede impozit de 0% pentru elevii cu varsta de peste 16 ani care muncesc cu contract part-time si impozit de 5% pentru absolventii din invatamantul profesional dual care muncesc.

Vezi si La deschiderea anului scolar din 6.200 de scoli 3.892 nu au autorizatie ISU, iar 4.000 pe cea sanitara

Initiativa legislativa care propune modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal introduce un nou alineat (4) la art. 64 care prevede: „Cota de impozit este de 0% si se aplica asupra venitului impozabil corespunzator elevilor de peste 16 ani pe perioada contractului de munca part-time, respectiv 5% absolventilor din invatamantul profesional-dual, incadrati pe piata muncii, in baza unui contract individual de munca cu operatorul economic partener al unitatii de invatamant absolvite pe o perioada de maxim 3 ani”.

Scopul proiectul este crearea unor noi oportunitati pentru tineri care incheie invatamantul profesional dual si pentru incurajarea companiilor de a investi in dezvoltarea acestui tip de educatie.

„La momentul actual, Romania se confrunta cu una dintre cele mai profunde crize a fortei de munca calificata, fenomen care, pe termen mediu si lung va avea repercusiuni grave asupra productivitatii muncii si implicit a economiei nationale. Aceasta modificare legislativa face parte dintr-un pachet normativ ce urmareste imbunatatirea cadrului legislativ general prin modificarea atat a Legii Educatiei, cat si a Codului Fiscal. Astfel, cele doua initiative complementare au menirea de a crea noi oportunitati pentru absolventii invatamantului profesional dual, in vederea atat a mentinerii fortei de munca calificata in Romania prin acordarea facilitatilor economice, cat si a incurajarii agentilor economici sa investeasca in dezvoltarea invatamantului profesional dual”, se arata in expunerea de motive a proiectului.

Initiatorii citeaza date ale Institutului National de Statistica (INS) din anul 2016 care releva ca majoritatea tinerilor incadrati pe piata muncii sunt absolventi de studii superioare, peste 80%, iar peste 60% au nivel mediu de educatie si doar un pic peste 40% au nivel scazut de educatiei.

Vezi si Scoala in 2018: Elevii inca merg la WC-ul din curte si nu au apa potabila

„Institutul National de Statistica a elaborat in anul 2016 Studiul cu privire la Forta de munca in Romania si somaj care realizeaza o diagnoza si la nivelul pietei muncii raportate la nivelul de eductie al romanilor.
Astfel, «nivelul cel mai ridicat al ratei de ocupare pentru persoanele in varsta de munca s-a inregistrat in randul absolventilor invatamantului superior (86,2%). Pe masura ce scade nivelul de educatie, scade si gradul de ocupare. Astfel, erau ocupate 65,2% dintre persoanele cu nivel mediu de educatie si numai 41,0% dintre cele cu nivel scazut de educatie». In consecinta, se poate remarca o disproportionalitate vadita intre procentele ocuparii fortei de munca in functie de nivelul de studiu”, potrivit sursei citate.

De asemenea, parlamentarii care au semnat proiectul de lege sustin ca in Romania este un deficit de peste 600.000 de oameni pe piata muncii, ceea ce arata faptul ca emigrarea si somajul sunt principalele cauze ale crizei fortei de munca.

„Datele statistice mentionate anterior trebuie coroborate cu faptul ca, la momentul de fata, din Romania lipsesc peste 600.000 de oameni care sa acopere diferite posturi pe piata muncii, fapt care demonstreaza ca atat somajul, cat si emigrarea sunt cauzele care conduc la criza fortei de munca si la imposibilitatea organizarii si gestionarii eficiente a resursei umane absolventa in Romania”, conchid initiatorii in expunerea de motive.

Sursa: Mediafax

Afla detalii despre seminarul “Povestea nasterii naturale”, organizat de www.superbebe.ro si Baby Expo, in cadrul Salii Polivalente. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here