Tratamentul pentru 200 de copii insulino-dependenti va fi gestionat, in premiera, cu ajutorul Inteligentei Artificiale

200 de copii insulino-dependenti din Bucuresti si 28 de judete ale tarii vor beneficia de monitorizare si tratament bazate pe o aplicatie ce foloseste Inteligenta Artificiala si algoritmii de tip ˶Machine Learning”, prin proiectul lansat de Asociatia Sprijin pentru Diabet, cu sprijinul acordat de Fundatia Vodafone Romania prin programul Connecting for Good, editia 2018-2019.

Vezi si Ministrii finantelor si sanatatii au discutat posibilitatile de finantare a unor noi servicii medicale destinate copiilor cu diabet

Noua aplicatie este o premiera in domeniul tratamentului diabetului insulino-dependent din Romania si face parte dintr-un sistem de telemedicina unic in tara, care permite renuntarea la testele zilnice prin intepatura, necesare pentru determinarea glicemiei. Procesul de implementare este supervizat de un medic diabetolog care va urmari optimizarea aplicatiei. Noul sistem este dezvoltat in cadrul primului Centru de telemedicina in diabetul pediatric din Romania. Proiectul care include dezvoltarea aplicatiei a primit o finantare din partea Fundatiei Vodafone Romania de 414.000 de lei si reprezinta a patra etapa a parteneriatului cu Asociatia Sprijin pentru Diabet. In aceasta etapa, vor fi in continuare sprijinite activitatile derulate pana acum, care acopera monitorizarea copiilor aflati in evidenta centrului, prin solutia de telemedicina, activitatile de educatie terapeutica si alte actiuni suport.

Integrarea Inteligentei Artficiale in tratamentul diabetului insulino-dependent va simplifica si va creste performanta procesului de calculare si ajustare a dozelor de insulina pentru fiecare pacient, proces continuu ce presupune, pe langa durere fizica, includerea unei cantitati foarte mari de date. In prezent, colectarea si analizarea acestor date revine copiilor aflati sub tratament, respectiv parintilor lor.

„Utilizarea aplicatiei va permite ajustarea corecta, informata, personalizata si sigura a tratamentului insulinic pentru cei 200 de copii. Variabilele pe care le colecteaza sistemul, cum ar fi nivelul glicemiei, cantitatea de carbohidrati din alimentatie, nivelul de activitate, sunt evaluate exact pentru determinarea cantitatii de insulina care trebuie administrata fiecarui pacient. Dincolo de siguranta pe care o aduce din punct de vedere al tratamentului, aplicatia permite includerea in acest sistem a unui numar mare de pacienti”, a declarat Angela Galeta, Directorul Fundatiei Vodafone Romania.

Vezi si Nu lasa garda jos, desi are diabet si boala celiaca

„Viitorul in medicina este aici, trebuie doar sa tinem pasul cu el. In cadrul programului Connecting for Good, am pornit in anul 2015 cu introducerea senzorilor de glicemie si monitorizarea de la distanta a copiilor insulino-dependenti, un pas major in ingrijirea diabetului insulino-dependent pediatric. Am educat pacienti, parinti si medici in folosirea acestor dispozitive si speram ca rezultatele obtinute si eforturile noastre sa contribuie la aplicarea pe scara cat mai larga a acestui sistem de monitorizare si tratament, care sa aduca imbunatatirea calitatii vietii pentru cat mai multi pacienti din intreaga tara”, a declarat Dr. Mihaela Vlaiculescu, Presedintele Asociatiei Sprijin pentru Diabet.

De la inceputul parteneriatului Fundatiei Vodafone Romania cu Asociatia Sprijin pentru Diabet, in iunie 2015, sprijinul acordat pentru ingrijirea copiilor insulino-dependenti a inclus achizitia a peste 140 de sisteme complete de monitorizare a glicemiei si 20 de pompe de insulina wireless. Valoarea totala a proiectului pana in prezent se ridica la peste 2,2 milioane de lei.

Vezi si Copiii cu diabet zaharat vor beneficia de un subprogram dedicat

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here