Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) s-au inregistrat progrese importante in ceea ce priveste ingrijirea femeii din perioada sarcinii, din timpul nasterii si de dupa nastere. Iar in 87% dintre situatii, aceasta ingrijire poate fi facuta de catre o moasa.
Citeste si: De ce nu nastem ca in afara? Iata adevarul despre statutul moasei in Romania
Cine este moasa? Este absolventa a Facultatii de Moase (din cadrul Universitatii de Medicina), este specializata in fiziologia femeii insarcinate, in procesul nasterii, in ingrijirea postnatala a mamei si in ingrijirea nou-nascutului. O moasa poate asista nasteri, doar dupa ce a incheiat o practica de 40 de nasteri asistate in perioada facultatii. In general, moasa se ingrijeste de o sarcina normala, in care nu sunt probleme.
Moasa este cea care te poate ajuta inca din perioada de preconceptie a copilului, iti poate oferi informatii despre dieta, exercitii fizice, iti urmareste bunastarea fizica si psihologica, iti explica despre etapele sarcinii, despre procesul nasterii si iti ofera si informatii de baza despre alaptare.
Moasa poate identifica anumite probleme ale viitoarei mamei si a bebelusului din burtica. Te poate asista la nastere, atata timp cat intrunesti anumite conditii si nu apar complicatii in timpul nasterii. De fapt, inca din timpul sarcinii, daca apar complicatii sau suspiciuni, moasa o va indruma pe gravida sa consulte medicul ginecolog-obstetrician.
O moasa nu efectueaza anestezii epidurale, interventii chirurgicale, nu manevreaza cu instrumente precum forcepsul, dar lucreaza in echipa cu obstetricianul, atunci cand apar probleme in timpul nasterii.
S-ar putea sa-ti placa si: Nasterea naturala a celui mai minunat baietel din lume!