De ce avem nevoie de moasa?

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) s-au inregistrat progrese importante in ceea ce priveste ingrijirea femeii din perioada sarcinii, din timpul nasterii si de dupa nastere. Iar in 87% dintre situatii, aceasta ingrijire poate fi facuta de catre o moasa.

Dar cine este moasa? Care este rolul acesteia si de ce avem nevoie de moasa? Mai multe poti afla vineri, pe 28 septembrie, la seminarul “Povestea nasterii naturale”, organizat de www.superbebe.ro si BABY EXPO, in cadrul Salii Polivalente. 

Citeste si: De ce nu nastem ca in afara? Iata adevarul despre statutul moasei in Romania

Cine este moasa? Este absolventa a Facultatii de Moase (din cadrul Universitatii de Medicina), este specializata in fiziologia femeii insarcinate, in procesul nasterii, in ingrijirea post natala a mamei si in ingrijirea noului nascut. O moasa poate asista nasteri, doar dupa ce a incheiat o practica de 40 de nasteri asistate in perioada facultatii. Moasa se ingrijeste de o sarcina normala, in care nu sunt probleme.

Moasa este cea care te poate ajuta inca din perioada de preconceptie a copilului, iti poate oferi informatii despre dieta, exercitii fizice, iti urmareste bunastarea fizica si psihologica, iti explica despre etapele sarcinii, despre procesul nasterii si iti ofera si informatii de baza despre alaptare.

Moasa poate identifica anumite probleme ale viitoarei mamei si a bebelusului din burtica. Te poate asista la nastere, atata timp cat intrunesti anumite conditii si nu apar complicatii in timpul nasterii. De fapt, inca din timpul sarcinii, daca apar complicatii sau suspiciuni, moasa o va indruma pe gravida sa consulte medicul ginecolog-obstetrician.

O moasa nu efectueaza anestezii epidurale, interventii chirurgicale, nu manevreaza cu instrumente precum forcepsul, dar lucreaza in echipa cu obstetricianul, atunci cand apar probleme in timpul nasterii.

Irina Popescu, moasa
sursa foto: Bogdan Dinca

Poti afla mai multe de la Irina Popescu, moasa licentiata, Presedintele Asociatiei pentru Nastere Naturala si Alaptare, care va fi prezenta la seminarul “Povestea nasterii naturale”, sa le vorbeasca viitoarelor mame, despre cum poti avea o nastere frumoasa si fireasca, exact asa cum ti-o doresti. Alaturi de moasa Irina Popescu, vor fi prezenti si urmatorii specialisti: Ioan Boleac, ginecolog-obstetrician, Adelina Mitrofan Badea, doula, Ramona Andrei, psihoterapeut adlerian, dar si Ela Craciun, cunoscuta bloggerita de parenting, cunoscuta si ca SuperMom.

Seminarul este organizat de www.superbebe.ro si BABY EXPO si va avea loc vineri, pe 28 septembrie, la Sala Polivalenta.

S-ar putea sa-ti placa si: Nasterea naturala a celui mai minunat baietel din lume!

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here