Stiai ca printre cele mai cautate cuvinte de catre parinti, pe internet, sunt cele legate de disciplina, educatie, invatare? Pentru unii a-ti disciplina copilul inseamna sa recurgi la violenta, pedeapsa, constrangere, abuz etc. Dar ce inseamna disciplina pentru tine? Tu cum iti disciplinezi copilul?
Citeste si: Top 10 cele mai frecvente greseli pe care le fac parintii
Cuvantul “disciplina” nu are nicio legatura cu pedeapsa, in latina acest cuvant inseamna “a invata”.
Atunci cum sa-ti disciplinezi copilul astfel incat sa invete, cu adevarat, sa inceteze sa aiba un comportament gresit?
Specialistii spun ca atunci cand un copil are un comportament gresit, exista trei explicatii:
1.“Copilul nu stie ce se asteapta de la el”
2.“Copilul stie ce se asteapta de la el, dar nu se poate controla sa actioneze altfel”
3.“Copilul stie ce se asteapta de la el, dar nu-i pasa”.
Citeste si: Parenting pozitiv: cum il inveti sa fie responsabil pentru propriile actiuni?
Copilul nu stie ce se asteapta de la el? Atunci regulile si explicatiile de genul “Fierbinte! Aragazul este fierbinte!” sau “Trebuie sa astepti la rand, daca vrei sa te dai pe tobogan” sunt necesare, scrie ahaparenting.com. Cele mai multe informatii de acest fel pot fi “modelate”, “disciplinate”. Copilul te aude, cum ii spui calm si cu rabdare (da, de zeci de ori!), in plus, te urmareste si iti urmeaza exemplul, astfel va invata ca se traverseaza atunci cand este culoarea “Verde”, dar si ca trebuie sa-i multumesti matusii, atunci cand iti ofera ceva.
Copilul stie ce se asteapta de la el, dar nu se poate controla.
In acest caz, rolul tau este sa-l ajuti sa-si gestioneze emotiile. Dar cum mai exact? Invata-l pentru inceput sa le recunoasca! Sa-si recunoasca emotiile! Apoi invata-l sa se controleze, dezvoltandu-i “motivatia” si “constientizarea”. De fapt, este vorba de a-si gestiona impulsurile, fiind atent la impulsurile “concurente”!
Suna pompos, nu-i asa? Printr-un exemplu concret ar fi mai usor de explicat.
- Exemplu in cazul adultului: “Mi-ar placea sa merg diseara sa beau o bere cu prietenii si sa stau pana tarziu, dar este abia mijlocul saptamanii si un somn bun noaptea m-ar ajuta sa fiu eficient si sa am succes maine la serviciu”.
- Exemplu in cazul copilului: “Nu vreau sa-mi fac tema pentru acasa, vreau sa merg afara sa ma joc, dar s-ar putea sa se supere profesorul maine pe mine si chiar nu as vrea acest lucru”.
Exemplele de sus au fost mai cerebrale, nu-i asa? Atunci sa alegem exemple care sunt mai impulsive:
- Exemplu in cazul adultului: “Imi place colega de serviciu, este atractiva, dar casnicia este mai importanta pentru mine”.
- Exemplu in cazul copilului: “Sora mea ma cicaleste si chiar as vrea sa o lovesc, dar daca fac acest lucru mama va fi suparata. Si chiar daca ma mai tachineaza, imi iubesc sora si nu vreau sa o fac sa sufere”.
Cheia reusitei in acest caz este sa exersam cat de des este posibil, sa-l ajutam sa relationeze, astfel incat “compasiunea” sa cucereasca “furia”.
Bineinteles ca acest lucru nu-l inveti pe copil atunci cand esti in mijlocul acelei situatii “fierbinti” si primul impuls este de a-l pedepsi.
Abtine-te sa raspunzi prin pedeapsa! Efortul tau trebuie sa fie indreptat spre a diminua perioada in care copilul este suparat, manios, furios si abia atunci cand este linistit ai posibilitatea sa-i explici, sa mediteze asupra celor intamplate.
Invata-l sa caute motivatia pozitiva! Sa actioneze pozitiv! Sa invete sa raspunda pozitiv si sa-si gestioneze impulsurile “concurente”.
Copilul stie ce se asteapta de la el, dar nu-i pasa.
Este situatia cea mai dificila de a o corecta, pentru ca porneste de la relatia deteriorata dintre parinte si copil. Relatia este cea zdruncinata, aoclo trebuie sa se lucrerze. Daca ii vei arata ca iti pasa de el, ca ii raspunzi cu dragoste, ca esti pozitiv, copilul isi va schimba si el treptat comportamentul si va arata ca ii pasa, ca isi doreste sa se comporte frumos, pentru ca este iubit si pentruc a te iubeste.
Retine: Frica adusa de pedeapsa functioneaza pe termen scurt, pe cand iubirea este un motivator mult mai eficient pe termen lung.
S-ar putea sa-ti placa si: 13 lucruri pe care parintii puternici din punct de vedere mental nu le fac!