Campionul mondial de tenis Horia Tecau, Ambasador National pentru UNICEF in Romania, a vizitat recent doua comunitati din judetul Bacau parte a proiectului UNICEF Servicii Comunitare pentru Copii. Tenismenul, numit Ambasador national pentru UNICEF in Romania la 11 aprilie 2017, a vazut cum echipa comunitara si tehnologia sprijina copiii in fiecare zi!
Vezi si Job de o secunda in sprijinul copiilor nascuti prematur. Simona Halep, sustinatoarea campaniei
Horia Tecau sustine de mai multi ani copiii din Romania, alaturandu-se de curand initiativelor UNICEF care sprijina copiii, prin timpul si renumele sau. Asadar, s-a intalnit cu primarul localitatii Motoseni, dl. Corneliu Constantin Ghelase-Armencea, cu echipa comunitara formata dintr-un asistent social, asistent medical comunitar si consilier scolar, cu directorul si cadrele didactice de la Scoala gimnaziala „Gheorghe Nechita” Motoseni unde abandonul scolar este 0.
Horia a mers in vizita si la Florin Balatescu, tatal care isi creste singur cei sase copii si pe care tenismenul l-a vizitat si anul trecut, cand barbatul si copiii traiau intr-o singura camera. Acum au trei camere, o gradina cu legume si curtea plina de animale. Tot ce face Florin este pentru copiii sai. Tot ce vrea este ca ei sa fie sanatosi si sa continue sa mearga la scoala. “Copiii astia sunt viata mea”, spune el. Tatal lucreaza cu ziua, iar copiii merg la scoala. Totul datorita vointei tatalui si a ajutorului din partea lucratorilor comunitari din proiectul pilot “Servicii Comunitare pentru Copii”.
Horia a profitat de vizita pentru a pregati si a lua masa impreuna cu copiii si tatal lor, prilej sa afle planurile si visele lor.
“M-am bucurat mult sa il revad pe Florin si pe copiii lui, sa vad cum s-a imbunatatit viata lor de anul trecut. Datorita lui si echipei comunitare, copiii sunt veseli, bine ingrijiti si merg cu drag la scoala. E o dovada in plus ca, atunci cand o familie intampina dificultati, profesionistii de la nivel local si intreaga comunitate ii pot sprijini pe parinti astfel ca familia sa ramana unita, iar copiii sa se dezvolte armonios”, a declarat Horia Tecau, Ambasador National pentru UNICEF in Romania. “Am aflat cum aplicatia Aurora ii ajuta pe profesionistii locali in munca lor de zi cu zi, oferindu-le informatii in timp real despre copii si familile lor, indicand planul pentru serviciile de care au nevoie si rezultatele asteptate”, a mai spus Horia Tecau.
Horia a participat si la activitatile pe tema igienei personale de la Centrul Comunitar realizate prin intermediului micro-grantului oferit de UNICEF si castigat de catre Primaria din Rachitoasa. Profesionistii de la nivel local le-au explicat copiilor cum se pot ingriji pentru a fi sanatosi. In pauza, copiii de toate varstele s-au bucurat sa schimbe cateva mingi cu campionul mondial si sa ii povesteasca despre viata lor.
Proiectul pilot Servicii Comunitare pentru Copii
Comunele Motoseni si Rachitoasa sunt doua dintre cele 45 de comunitati in care UNICEF testeaza proiectul pilot Servicii Comunitare pentru Copii plecand de la premiza ca interventia integrata, timpurie si de calitate la nivelul comunitatii poate sa reduca pe termen scurt si mediu costurile din sectorul social, de sanatate si de educatie. UNICEF in Romania, impreuna cu Guvernul Romaniei si parteneri nationali si locali, a lansat in anul 2014 acest proiect pilot cu finantare prin Norway Grants si din resurse UNICEF. Incepand cu 2017, proiectul continua cu finantare de la Fundatia Botnar si din fonduri proprii UNICEF.
Proiectul model Servicii Comunitare pentru Copii include mai multe componente: Pachetul Minim de Servicii, Pachetul Educatie Incluziva de Calitate si campanii de informare, constientizare si educare pentru copii si parinti deopotriva. La nivel national, partenerii activi in dezvoltarea si implementarea modelului sunt: Ministerul Muncii si Justitiei Sociale si Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie, Ministerul Sanatatii, Ministerul Educatiei Nationale si Ministerul Dezvoltarii Regionale, Ministerul Fondurilor Europene. De asemenea, contribuie organizatii neguvernamentale si mediul academic in multe etape de pregatire sau implementare a diverselor activitati. Proiectul pilot este realizat in parteneriat cu institutii judetene incluzand Consiliul Judetean, Directia de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului, Directia Judeteana de Sanatate Publica, Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala, Inspectoratul Scolar Judetean, precum si 38 de autoritati publice locale si 51 de structuri scolare.
Cateva rezultate:
- 000 de gospodarii vizitate, 119.000 de persoane intervievate si 20.000 de copii vulnerabili si 125 femei identificati cu ajutorul software-ului Aurora;
- 100% dintre copiii identificati la risc de separare de familia locuiesc in continuare alaturi de parintii lor care primesc sprijin din partea profesionistilor din comunitate;
- 93% dintre copiii identificati fara acte de identitate au acum certificate de nastere si buletine;
- 97% dintre copiii care nu fusesera inregistrati in sistemul de asigurare medicala sunt inscrisi acum pe lista unui medic de familie;
- 51 de scoli si gradinite au acum o mai mare capacítate de a oferi educatie incluziva de calitate unui numar de peste 22.000 de elevi;
- 400 de cadre didactice si-au imbunatatit competentele didactice;
- 83% dintre copiii la risc de abandon scolar isi continua studiile, 67% dintre acestia si-au imbunatatit participarea scolara, iar 53% au rezultate mai bune la invatatura;
- Cu ajutorul a 260 de educatori parentali in 51 de scoli, 9.800 de parinti (dintre care 25% tati) stiu cum sa isi ingrijeasca si sa isi educe mai bine copiii.
Astfel, rezultatele evaluarilor independente demonstreaza ca serviciile comunitare pentru copii aduc rezultate vizibile pentru zeci de mii de copii si familiile lor, dar si pentru comunitatile in care traiesc, iar lectiile invatate pot sprijini dezvoltarea de politici publice si extinderea serviciilor integrate pentru toti cei patru milioane de copii din Romania si pentru familiile lor.