Ovocitul, cheia succesului in fertilizarea in vitro

Ce este fertilizarea in vitro si cine poate beneficia, ne explica Dr. Alina Bolintineanu,medic primar obstetrica-ginecologie, unul dintre putinii doctori din Romania care detin supraspecializare in Reproducere Umana Asistata. 

Sursa FOTO: wellborn.ro

“Fertilizarea in Vitro este o metoda de reproducere asistata, ce consta in obtinerea de embrioni in laborator, prin fertilizarea unui ovocit cu un spermatozoid, si apoi introducerea embrionilor in uter, in vederea obtinerii unei sarcini. Pentru procedurile FIV, rata de sarcina variaza intre 5-60%, in functie de varsta femeii si de cauzele de infertilitate stabilite de medicul specialist pentru cuplul respectiv. Ceea ce este foarte important sa stie pacientii sau cuplurile care aleg sa inceapa un set de investigatii amanuntite in acest sens este ca Spitalul Wellborn a avut in ultimii ani sanse de reusita la nivelul mediei europene, fiind unitatea medicala cu cele mai multe proceduri specifice efectuate lunar din Romania. Asadar, suntem pregatiti 100% sa le oferim cuplurilor din Romania alternativa de tratament completa si complexa, pe toate nivelele de abordare medicala: analize de laborator specializate, departament de genetica si de embriologie, chirurgie ginecologica asociata (pentru situatiile in care este necesara), ATI, rezerve medicale si aparatura tehnologica de ultima generatie. Si, extrem de important, toata activitatea noastra se desfasoara intr-un SPITAL, ca respectare a unei politici interne de oferire unui plus de siguranta pacientei. Iar asta poate face diferenta!”, a declarat dr. Alina Bolintineanu.

Cine poate beneficia de proceduri de Fertilizare in Vitro?

Cu siguranta, echipa de medici specialisti decide ceea ce este potrivit fiecarui cuplu, in functie de istoricul medical, de rezultatele analizelor sau rezultatul unor proceduri efectuate anterior. Din perspectiva generala, pot beneficia de FIV: cupluri cu infertilitate de cauza tubara, cuplurile cu factor masculin semnificativ (se recomanda FIV cu ICSI atunci cand parametrii spermogramei sunt semnificativ modificati), cuplurile in care partenerul feminin are o rezerva ovariana scazuta sau in care femeia este diagnosticata cu endometrioza severa. De asemenea, cuplurile care au la activ 2-3 proceduri de inseminare intrauterina esuate, efectuate cu stimulare ovariana controlata si monitorizare, se incadreaza in acest caz. Pentru cuplurile in care varsta femeii este de peste 38-40 de ani, rata de sarcina este mica sau foarte mica si atunci se poate recomanda efectuarea procedurilor FIV, la fel cum se intampla si in cazul cuplurilor cu infertilitate idiopatica, ce au prezentat esecuri la inseminare intrauterina. In situatiile cuplurilor cu probleme genetice, la care procedura de FIV se recomanda pentru a efectua PGD (diagnostic genetic preimplantator), pentru a se exclude embrionii cu anomalii genetice, cuplurilor li se pot recomanda proceduri FIV.

Ce inseamna succesul in FIV?

O data alese schemele de tratament, algoritmii de investigatie amanuntita a cuplului, medicul specialist va indica etapele urmatoare ce urmeaza a fi efectuate, atat la nivelul unui calendar, cat si din punctul de vedere al succesiunii procedurilor aplicate. Este extrem de important ca toate informatiile prezentate pacientilor sa fie explicate, atat pentru intelegerea lor, cat si pentru asumarea lor, intrucat colaborarea medic-pacient este esentiala. Mai mult decat atat, asistam la o explozie de informatii prezentate pe grupuri si forumuri dedicate infertilitatii, dar fara a fi validate de experienta medicala, ci caracteristice fiecarui caz in parte. Asadar, oferirea unui verdict final, corect din punct de vedere medical este definitorie pentru parcurgerea pasilor urmatori.

Din punct de vedere medical, succesul in reproducere in general, dar si in FIV, il da in principal,  ovocitul, intrucat ovocitele competente genereaza embrioni competenti, adica embrioni cu potential de evolutie catre termen si nastere a unui copil sanatos.

Succesul unei proceduri de FIV – se exprima in rata de sarcina in evolutie, sau, si mai corect, in rata de nasteri cu nou-nascut viu per 100 proceduri de FIV finalizate cu transfer de embrioni, succesul real fiind, de fapt, un copil sanatos.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here