Cum recunosti insolatia in cazul copiilor?

E vremea zilelor insorite, a temperaturilor ridicate, dar si a insolatiilor survenite de pe urma expunerii prelungite la soare. Uneori nu constientizam ca propriul copil poate fi in pericol, fiindca simptomele unei insolatii se instaleaza treptat. Cum recunosti insolatia si ce masuri trebuie sa iei pentru a o evita, ne spune dr. Teodora Catinas, medic specialist pediatru.

Pe intelesul tuturor: Ce sunt insolatiile?

Teodora Catinas, medic pediatru

Pentru a functiona, organismul nostru este obligat sa isi mentina o temperatura optima, indiferent de conditiile de mediu. Pentru asta dispune de mecanisme proprii de termoreglare (de reglare a temperaturii). Corpul nostru emana o mare cantitate de caldura rezultata din procesele metabolice. Atunci cand suntem expusi la caldura, corpul nostru radiaza caldura suplimentar ca sa elimine caldura in exces. Apare si transpiratia care este un mecanism suplimentar de pierdere a caldurii.

Totusi, mecanismele noastre de reglare a temperaturii pot fi depasite, in anumite situatii. Atunci apare o acumulare de caldura in corpul nostru care poate atinge nivele periculoase, prin insasi faptul ca, nu mai permite celulelor sa isi desfasoare activitatea in mod normal. Daca pierderea de lichide si de saruri minerale prin transpiratie, ramane nesuplimentata (printr-un aport adecvat), aceasta contribuie suplimentar la perturbarea activitatii celulelor din corpul nostru. Tot acest proces poarta denumirea de insolatie.

Citeste si: Cum ne protejam copilul de razele solare?

Factorii de risc

  • Varsta: cu cat copilul e mai mic cu atat riscul de insolatie e mai mare
  • Temperatura la care copilul este expus si timpul pe care il petrece in conditii de caldura excesiva (aceasta depinde de gradul de ventilatie al spatiului). Spre exemplu, o masina lasata in soare cu geamurile inchise poate sa ajunga de la tempreratura de 34 grade la 51 grade celsius, in doar 20 de minute.
  • Vestimentatia inadecvata, absenta palariei
  • Lipsa suplimentarii lichidelor
  • Existenta concomitenta a unor boli care evolueaza cu pierdere de lichide sau imposibilitatea hidratarii orale (diaree, varsaturi).

Care sunt simptomele insolatiei in cazul copiilor?

In primul rand, starea generala a copilului este modificata. Parintii constata ca se instaleaza o stare de apatie sau de agitatie, dupa o zi in care copilul s-a jucat mai mult la soare si posibil sa nu fi consumat suficiente lichide. Setea intensa, poate fi, de asemena, un semn. Durerea de cap, de burtica sau la nivelul mainilor si picioarelor (mai ales la copiii mai mari, care joaca sporturi de echipa in soare si nu se hidrateaza corespunzator) sunt alte simptome posibile. De regula, in aceste cazuri, temperatura este crescuta peste valorile normale.

In cazuri extreme pot sa apara si stari de confuzie, obnubilare, pierderea constientei, convulsii. Acestea sunt semne grave, care impun tratament specializat de urgenta.

Ce facem in caz de insolatie la copil?

In primul rand, e necesar sa ducem copilul intr-un loc umbros sau intr-o incapere mai racoroasa si ventilata. Apoi copilul trebuie dezbracat de hainele in exces. El trebuie incurajat sa bea apa. Daca a transpirat mult poate fi util sa continue sa consume lichide, alternand lichidele sarate, cum ar fi o supa, cu lichidele dulci (suc, compot) pentru a readuce sarurile pierdute prin transpiratia excesiva.

Atentie! Daca starea copilului nu mai permite hidratarea lui pe cale orala este obligatoriu sa solicitati consultul medicului, fiindca s-ar putea sa fie nevoie de rehidratare intravenoasa. Cand copilul pare epuizat si nu mai cere apa s-ar putea ca starea de deshidratare sa ii puna viata in pericol.

Citeste si: Protectia solara, necesara pentru tine si copilul tau!

Cum putem evita insolatia?

  • Pentru a evita insolatia este foarte important sa nu lasam copiii in soare in zilele toride, mai ales in intervalul orar 10-16.
  • De asemenea, sa nu ii tinem in incaperi supraincalzite si neventilate (masini lasate in soare).
  • Sa ii imbracam corespunzator pentru a permite corpului sa elimine caldura (cu haine subtiri si palarie pe cap).
  • Protejarea capsorului este importanta pentru toti copiii, dar mai ales in cazul copiilor sub doi ani, care au fontanela inca deschisa.
  • Sa le oferim lichide, chiar daca nu cer.
Teodora Catinas, medic pediatru

Recomandarea pediatrului:

Daca retinem cateva lucruri simple, cum ar fi, sa nu expunem copiii la soare in intervalul 10-16, sa punem palarii pe capsorul copiilor, sa ii imbracam adecvat si sa le oferim frecvent lichide, atunci putem sa ne bucuram din plin de sezonul estival. Daca totusi apar simptomele descrise mai sus, incercati sa hidratati copilul si adresati-va medicului.

 

 

Citeste si: Copilul are nevoie sa se joace… chiar si in noroi!

Autor: Inga Stoian

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here