Laborator de informatica unic in Romania, adaptat nevoilor elevilor nevazatori

Liceul Special pentru Deficienti de Vedere Cluj-Napoca a inaugurat un laborator de informatica unic in Romania prin echipamentele de care beneficiaza, printre care tastaturi tactile care costa 3.500 de dolari bucata sau soft-uri care citesc informatia de pe ecran prin intermediul unei voci sintetice.

Directorul Liceului Special pentru Deficienti de Vedere Cluj-Napoca, Ramona Muresan, a declarat ca dotarile au fost posibile in urma unor donatii in valoare de 35.000 de euro.

”Am inaugurat noul laborator de informatica al liceului nostru, unic in Romania, care a beneficiat de echipamente informatice donate de catre clubul Rotary Cluj-Napoca, impreuna cu parteneri din Ungaria si SUA, in valoare de peste 35.000 de euro, care vor imbunatati radical accesul la informatie al elevilor cu deficiente de vedere. Sunt echipamente adaptate nevoilor elevilor nevazatori, printre care calculatoare performante dotate cu monitoare mari, tastaturi cu caractere marite si software specializat care citeste informatia de pe ecran prin intermediul unei voci sintetice. De asemenea, laboratorul dispune de o imprimanta speciala, in valoare de 7.000 de euro, de mare performanta, care permite conversia si tiparirea automata a documentelor in alfabetul braille, precum si imprimarea imaginilor grafice tactile. Avem si doua afisaje electronice performante care pot fi utilizate pentru conversia automata a textului de pe ecranul calculatorului sau al telefonului mobil in scriere braille”, a spus Muresan.

Vezi si Sute de copii cu deficiente serbeaza Ziua Europeana pentru Viata Independenta

Potrivit acesteia, pentru redarea fisierelor multimedia, laboratorul liceului are in dotare un sistem audio 5.1 performant, proiector wireless si ecran de proiectie de dimensiune mare.

”De asemenea, fiecare calculator este dotat cu casti si difuzoare pentru redarea sunetului vocii sintetice. Sistemul multimedia permite redarea automata a vocii sintetice dintr-un calculator in incinta laboratorului, simultan cu proiectarea imaginii de pe ecran, facilitand desfasurarea activitatilor didactice. Ecranele calculatoarelor sunt speciale, nu afecteaza vederea si nu permit o luminozitate crescuta”, a explicat Muresan.

Reprezentantul firmei care a instalat echipamentele, Alexandru Campean, a precizat ca laboratorul de informatica este dotat cu 16 calculatoare cu procesor i5, cu sisteme de operare normale, dar care au aplicatii ce permit traducerea auditiva a tot ceea ce este scris pe ecran sau in limbaj braille, astfel incat sa se simta pe tastatura.

”Sunt tastaturi braille, foarte complexe si foarte scumpe, costul uneia fiind de 3.500 de dolari”, a subliniat Campean.

Profesorul de informatica Emanuel Boboiu a afirmat ca noile echipamente inseamna un mare plus pentru elevii liceului clujean.

”Elevii nostri au acum contact cu informatia, cu un text, prin trei cai – vizuala, auditiva si tactila. Pot scrie pe ecran referatele care li se cer la scoala, lucrari, dar au si acces la informatie, pot naviga pe Internet la fel ca orice alta persoana, pot citi mult mai usor orice”, a spus Boboiu.

De noul laborator de informatica vor beneficia cei peste 200 de copii si tineri cu deficiente de vedere proveniti din Cluj si din alte 20 de judete din Romania, care invata in cadrul Liceului Special pentru Deficienti de Vedere Cluj-Napoca.

Sursa: Mediafax

Vezi si Copiii cu deficiente de auz si vaz pot asista la fenomene stiintifice la Casa Experimentelor

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here