Pentru bebelusul tau plaja este o lume fascinanta, diferita, interesanta, plina de tot felul de atractii, de sunete si de experiente noi. Daca esti pregatita sa-ti duci copilul la plaja, atunci iti oferim sfaturi pentru a petrece o zi (reusita!) si fara (sau cu minimum de) stres.
Majoritatea dermatologilor si pediatrilor iti vor recomanda sa eviti cu desavarsire expunerea directa la soare a bebelusului de sub 6 luni, deoarece nu are dezvoltata inca fotoprotectia naturala. In cazul unui bebelus mai mare de 6 luni, il poti lua la plaja, daca in proportie de 90% micutul va sta la umbra si doar daca vor fi respectate recomandarile pediatrului cu privire la expunerea unui bebelus la soare sau cum sa te descurci cu un copil la plaja in perioada caniculara.
Vezi si Tu cum alegi crema de protectie solara pentru copilul tau?
Daca esti pregatita sa urmezi intocmai recomandarile specialistilor, atunci iti oferim 4 sfaturi pentru a petrece o zi (reusita!) la plaja impreuna cu bebelusul tau:
- Impacheteaza geanta bebelusului.
Concret: ai grija ca aceasta sa cuprinda lucruri cu adevarat esentiale. O geanta pregatita cu intelepciune va poate face sederea voastra pe plaja mult mai placuta si mai usoara.
Ce sa contina geanta de plaja…a bebelusului?
– crema cu protectie solara SPF 50+,
– costum de baie cu protectie solara,
– hainute de schimb, deschise la culoare, mai largi si cat mai comode
– ochelari de soare
– o palarioara cu boruri mai largi
– un cort mic, special conceput pentru plaja
– scutece de inot (si nu numai!)
– apa, formula, gustari sanatoase (daca s-a inceput diversificarea, atunci s-ar putea sa ai nevoie si de o geanta frigorifica)
– prosoape de plaja
– o galetusa, o lopatica si cateva forme pentru nisip (nu, nu e nevoie sa aduci un sac de jucarii pentru a-ti distra bebelusul!).
Si “balaceala” de la mal este distractiva!
Nu este obligatoriu ca un bebelus sa intre cu totul in apa, doar pentru ca a ajuns la mare. Si la mal va puteti juca pentru cateva minute cu piciorusele in apa, prin nisip, punandu-i cate un pic de apa pe corp, mai ales daca temperatura apei este mai mica de 24 ° C. Daca totusi bebelusul pare incantat de experienta, atunci ii puteti oferi o “baita” de 2-3 minute in prima zi, respectand un interval de 30 de minute pana la urmatoarea intrare in apa.
Ai grija sa nu se supraincalzeasca!
Bebelusul se poate supraincalzi foarte usor, de aceea este important sa eviti statul la plaja intre orele 10-16.00.
Pe plaja creste riscul deshidratarii in cazul copiilor, de aceea o hidratare corecta este esentiala!
Fii atenta la semne precum: somnolenta, oboseala, agitatie, piele sau buze uscate sau la oricare alte semne ar indica insolatie solara. Daca observi ca bebelusul tau prezinta unele semne dintre cele care ar descrie o insolatie, este important sa-ti duci bebelusul la umbra si sa cauti urgent ajutorul unui specialist.
Uita de orice alta activitate!
Nu te astepta sa ai timp pentru un pui de somn relaxant pe plaja sau sa citesti din revista ta preferata. O zi la plaja cu un bebelus este… total diferita de cea pe care o petreceai inainte de aparitia micutului.
Vezi si Cum protejam copilul de peste 1 an de razele solare?