Simtul mirosului incepe sa se dezvolte inainte de nastere. In luna a saptea de sarcina, fatul descopera mirosuri transmise prin lichidul amniotic. Prin intermediul mirosului, in creierul copilului se formeaza prima impresie despre lumea exterioara. Stimularea senzoriala joaca un rol important in dezvoltarea personalitatii copilului. Evident si mirosul este important. Cum ar fi viata fara miros?
Simturile il ajuta in primii ani sa descopere lumea si sa se descopere pe sine. Prin intermediul simturilor invata sa se apropie sau sa se fereasca de lucruri, locuri, persoane. Stimularea acestora intr-un mod potrivit varstei si nevoilor copilului este folositoare pentru cresterea acestuia intr-un mod armonios si firesc. Bebelusul tau nu se va naste cu toate simturile dezvoltate. Simturile incep sa se formeze la varste gestationale diferite, iar perioada lor de dezvoltare difera. In timp ce unele simturi se vor dezvolta complet in timpul vietii intrauterine, celelalte vor incepe sa se dezvolte inca din prima lui zi pe lume, pentru a-l ajuta in dezvoltarea lui fizica, mentala si emotionala si captarea de informatii despre mediul exterior. Afla de la psihologul clinician Cristina Badea cum i le poti stimula pe fiecare in parte.
Simtul mirosului incepe sa se dezvolte inainte de nastere. In luna a saptea de sarcina, fatul descopera mirosuri transmise prin lichidul amniotic. Prin intermediul mirosului, in creierul copilului se formeaza prima impresie despre lumea exterioara.
Chiar daca nu dam foarte mare importanta acestui simt, capacitatea bebelusului de a distinge mirosurile este vitala, deoarece astfel va recunoaste sanul mamei, asociindu-l cu lichidul amniotic.
Bebelusii manifesta atractie fata de laptele matern inca de la nastere, ceea ce ar putea insemna ca simtul olfactiv s-a dezvoltat din viata intrauterina.
Vezi si Stimularea senzoriala in primul an de viata al copilului: vazul
Activitati de stimulare a simtului olfactiv:
- In ce priveste mirosul, nu il expuneti mirosurilor puternice. La aceasta varsta mirosul sau se afla intr-o etapa incipienta a dezvoltarii si aromele puternice sau chimice ii pot afecta simtul mirosului pentru tot restul vietii.
- Atunci cand gatiti, lasati-l sa simta mirosul fiecarui ingredient si apoi al felului de mancare obtinut.
- Dupa varsta de 6 luni, ii puteti oferi sa miroasa esente alimentare: vanilie, lamaie, rom, migdala, etc., dar si alimente care au miros.
Vezi si Stimularea senzoriala in primul an de viata al copilului: simtul tactil