Stiai ca un copil isi alege parintii? Stiai ca un copil vine sa ne invete sa ne acceptam viata exact asa cum este? Despre conceptia constienta si importanta rezolvarii conflictelor interioare ne povesteste mai multe, Ditta Depner, educator prenatal, doula, dar si fondatoarea conceptului Renasterea, o modalitate de pregatire holistica pentru o nastere constienta si asumata.
Ce inseamna conceptie constienta?
Conceptia constienta este, de fapt, inceputul care ne cere transformari. Ce frumos ar fi sa ne pregatim pentru conceptia copilasului nostru. Ce frumos ar fi sa parcurgem, ca si cuplu, acest drum constient spre aducerea in lumea aceasta a unui alt Om.
Asa ar fi firesc sa fie. Asta ne-ar defini ca si specie superioara fata de celelalte mamifere, care se imperecheaza instinctiv si nu sunt constienti ca puiutii lor vin ca urmare a acestui act.
Aducerea pe lume a unui alt Suflet este ceva atat de sacru, atat de atins de perfectiune, incat medicina de astazi inca mai priveste miracolul luand notite…
Suntem participanti la acest miracol, participanti tacuti la o minune in desfasurare. Nimic nu poate explica fenomenul urmator: cupluri declarate, din punct de vedere medical, “infertile”, se trezesc binecuvantati cu un copil, atunci cand sansele erau egale cu zero si dupa ce abandonasera chiar si ei ideea de a face totul… decisesera sa se lase in voia sortii.
Lectia noastra, a acestei omeniri super-tehnologizate, este sa ne acceptam puterile limitate si sa revenim la acea incredere, in viata sau in Dumnezeu, care ne trimite incercari si surprize in fiecare noua zi traita constient.
Citeste si: Ditta Depner: „Nasterea poate fi frumoasa, asa cum a fost ea menita sa fie!”
Cum sa te pregatesti pentru venirea unui copilas?
In primul rand, prin faptul ca iti asumi schimbarea pe care o aduce sarcina si aparitia unui nou membru de familie.
In al doilea rand, prin faptul ca incepi sa te ocupi mai mult de tine personal. De tine, cu toate fricile si temerile tale, cu toate umbrele si partile intunecate, facand cunostinta cu subconstientul tau ascuns.
In al treilea rand, consitentizandu-ti programele din minte dupa care functionezi. Da, toti suntem ghidati de propriile noastre programe, care ne conduc viata. De unde le avem? De la parinti, scoala, profesori, oameni care ne-au fost exemplu. Le-am mostenit si acceptat fara sa ne intrebam daca ni se potrivesc, fara sa le punem la indoiala. Acestea sunt acele programe care ne fac sa credem ca suntem neimportanti, mici si neajutorati. Aceste programe ne fac sa acceptam ca nasterea este periculoasa, ca noi, femeile, nu mai suntem perfect construite sa putem naste un copilas in siguranta si cu usurinta.
Acum cand stii ca functionezi dupa aceste programe din frageda copilarie, te intrebi oare cate sunt veridice si cate ar trebui rescrise si reprogramate? Multe, cu siguranta. Ca sa incepi sa iti rescrii acest programe dupa care iti functioneaza subconstientul, ai avea nevoie de o alta perspectiva, simpla, dar in acelasi timp revolutionara, care s-ar putea sa-ti zguduie credintele din radacini.
Citeste si: Cum poti sa ai nasterea pe care ti-o doresti cu adevarat?
De ce este important sa ne rezolvam conflictele interioare?
Iti propun sa incepi cu cele mai simple: sa inveti ce inseamna echilibrul emotiilor tale. Nu cred ca avem parte de vieti in care sa ne comportam ca si calugarii zen. De multe ori suntem depasiti de anumite situatii de viata care ne consuma energia, ne dau emotii puternice, socuri. Si tocmai aceste mici sau mari socuri emotionale ne destabilizeaza echilibrul interior. Atunci cand echilibrul tau interior este afectat, vei incepe sa resimti asta si prin corpul tau fizic. Uite astfel isi fac aparitia bolile si afectiunile, care se pot agrava, daca nu rezolvi acele conflicte interioare care te consuma si iti consuma, implicit, sanatatea.
Tragicul in toata aceasta situatie este ca acesta este un Adevar Universal, chiar daca tu crezi sau nu. Astfel functioneaza Omul si isi mentine sau isi deterioreaza starea de sanatate. Daca intelegi aceste principii fundamentale, totul devine o ecuatie foarte simpla: afli despre ceva ce iti provoaca un conflict. Cu cat mai mult persista aceasta emotie puternica pe care tu o simti, cu atat situatia se va agrava, iti va afecta o anumita parte cerebrala, care corespunde fix unui organ in trupul tau. Daca mentii mult timp aceasta stare negativa, corpul tau va semnala un inceput de afectiune. Si de acolo incep toate. De la acea prima emotie nerezolvata la timp.
De aceea, iti propun o mai atenta supraveghere a emotiilor tale nerezolvate, generatoare de frustrari si nemultumiri. Toate se vor oglindi, mai devreme sau mai tarziu, asupra sanatatii tale fizice.
In momentul in care realizezi ca mintea te saboteaza cu o perseverenta de invidiat, iti vei da seama ca ai nevoie de un plan de bataie pentru a invata, printr-o rutina zilnica, cum sa-ti disciplinezi si stapanesti mintea, sa o antrenezi cum sa lucreze pentru tine si nu impotriva ta.
Si acum vine cel mai important aspect al acestei „descoperiri“: acest antrenament nu inceteaza niciodata. Tot timpul exista inca o treapta de depasit, inca un nivel de atins si de fapt, asta inseamna viata, traita constient si intr-un mod asumat. Asta inseamna evolutie si crestere spirituala, asta inseamna dezvoltare personala.
Copiii vin sa ne invete pe noi
Pentru asta vin copiii nostri: sa ne invete si sa ne ajute la invatare. Sa ne fie maestri si profesori. Nu va mai faceti griji ca nu stiti ce sa-i invatati in viata. Ei vin sa va invete pe voi si nu invers.
Si nu uitati, ei vin atunci cand trebuie sa vina. Si asta nu coincide intotdeauna cu ceea ce vrem sau ne dorim noi, ba din contra, ei ne invata rabdarea si increderea. Si cel mai important, ne invata sa acceptam viata, asa cum vine si se desfasoara in fata noastra. Ei vin cu scopul de a-si infaptui destinul si de a ne determina sa crestem si sa ne dezvoltam continuu. Ei sunt cumva acceleratorul constientizarii noastre ca fiinte libere si nelimitate decat de propria noastra minte. Ei ne invata abandonul si increderea in noi si in ceea ce ni se intampla.
Pentru ca nimic nu este intamplator. Nimic nu poate fi catalogat drept bun sau rau. Suntem aici cu un scop foarte precis si cu cat ne dam seama, de acest lucru, mai repede, cu atat ne ve fi calea mai usoara. Pentru ca atunci cand totul este in armonie, avem impresia ca totul curge cu usurinta si gratie. De aceea, sa acceptam provocarile vietii si sa ne bucuram ca invatam din fiecare lectie care vine. Pentru ca aceasta este acceptarea si increderea ca totul este cum trebuie sa fie. Si atunci cand nu mai judeci, redevii liber si increzator.
Citeste si: Ditta Depner: “O doula se alege cu inima si nu cu mintea!”
Copiii ne aleg, asa cum ne-am ales si noi parintii
Copiii isi aleg parintii, asa cum si noi la randul nostru ne-am ales propriii parinti inainte sa venim. Stiu, pare incredibil, mai ales ca, probabil, am avea cu totii ceva de reprosat, cel putin unuia dintre parintii nostri. Sigur a fost ceva ce ne-a nemultumit in relatia noastra cu ei, in felul in care ne-au crescut sau ne-au oferit iubirea lor neconditionata, sau dimpotriva, conditionata.
Dar acum, cand stim acest aspect atat de important, parca altfel integram si intelegem importanta acestei reintalniri cu cei care in viata aceasta ne sunt parinti.
Avem de invatat niste lectii pe care doar ei ni le puteau oferi. Cand judecam la acest nivel, atunci totul devine mult mai clar si mult mai usor de acceptat. Pentru ca totul are un sens mai inalt, totul este cum trebuie sa fie, totul se intampla pentru cresterea noastra. Pentru ca la nivel subconstient, cu totii avem un destin de implinit, un plan de infaptuit, in care sa fim utili semenilor nostri. Pentru ca unul dintre scopurile vietii noastre este sa fim fericiti si sa daruim mai departe ceea ce si noi am primit de la altii.
Autor: Inga Stoian
S-ar putea sa te intereseze si: Marius Romila: “Sarcina este ceva firesc si nasterea trebuie sa fie pe masura”