Traim intr-o lume care se misca tot mai repede, care este din ce in ce mai impulsiva. Ne dorim sa fim cat mai “disponibili”, gratie telefonului inteligent. Computerul pe care lucram vrem sa fie cel mai bun si internetul de pe care navigam, sa fie cel mai rapid. Parintii sunt din ce in ce mai “indemnati” sa-i faca pe copii sa gandeasca din perspectiva lor si prin obiectivele lor, si sa se impotriveasca impulsurilor de a actiona pe baza unor sentimente sau dorinte puternice, pentru ca asta promoveaza mass media, nu-i asa?
Autoarea cartii “Emotionally Intelligent Parenting” (Parentingul Inteligent Emotional) Maurice J. Elias ofera cateva principii, care i-ar putea ajuta pe parinti sa-i invete pe copii sa gandeasca si sa rezolve probleme intr-un mod eficient. Tu stii cum iti poti ghida copilul…sa gandeasca?
Citeste si: La 5 ani suntem genii ale creativitatii! Dar scoala… ne prosteste
Iata care sunt lucrurile pe care ar trebui sa le evite un parinte. Astfel spus…
Cum sa-i vorbesti unui copil astfel incat sa nu te asculte!
- Spune-i mereu ce crezi si exact ce ar trebui sa faca.
- Evalueaza-i ideile sau afirmatiile imediat cum le exprima. Eticheteaza-le ca “bune” sau “rele”.
- Elimina orice sansa de dezamagire prin a-l impiedica/opri pe copil sa urmeze o cale, daca tu crezi ca aceasta nu va functiona.
- Fii foarte serios mereu. Temele pentru acasa, sarcinile casnice, ingrijirea fratilor, activitatile extrascolare, sportul – toate sunt responsabilitati care trebuie tratate intr-o maniera demna, solemna si cu stoicism.
- Urmeaza mereu principiul: “Sa faci cum spun eu, nu cum fac eu!”
Citeste si: Conteaza atat IQ-ul, cat si anturajul in care creste un copil
Si pentru ca ai inteles acum care sunt greselile pe care le facem cu totii, afla aici si …
Cum iti poti ghida copilul… sa gandeasca!
Parintele ar trebui sa invete sa se abtina de a oferi mereu raspunsurile cerute de copil. Cel mai potrivit ar fi ca parintele sa actioneze mai mult ca un “indrumator” sau ca un “antrenor”. Pentru ca iti doresti ca micutul tau sa se poata descurca si atunci cand tu nu esti in preajma, nu-i asa? Si atunci cand acesta va fi adult. Sa poata “naviga” cu incredere prin viata.
Copilul are nevoie de abilitati de gandire si de inteligenta emotionala, astfel incat sa se poata descurca in orice situatie.
Iata cateva exemple prin care un parinte ar putea sa-l ajute pe copil sa-si dezvolte gandirea critica:
- “Modelarea”
Vorbeste cu voce tare in timp ce rezolvi probleme, astfel incat copilul sa te auda, sa iti auda tehnicile si abilitatile de gandire.
- “Ganditi impreuna, punandu-i intrebari deschise”
Atunci cand vorbesti cu el despre alegerile pe care le face, reflectati asupra a ceea ce spune copilul, astfel incat acesta sa poata gandi mai departe. “Parerea ta este ca e bine sa astepti pana la ora 10 noaptea pentru a-ti face temele pentru acasa, pentru ca vrei sa urmaresti o emisiune la televizor. Parca spuneai mai devreme ca ai nevoie de doua ore pentru teme. Iar ora pentru a merge la somn este de 11.15. Atunci cum vei face ca acest plan al tau sa functioneze?”
- Intreaba, apoi ofera-i sugestii si in ultimul rand, spune-i.
Atunci cand vine copilul la tine cu o problema (“Sunt plictisit” sau “Nu stiu ce cadou sa-i ofer la ziua de nastere a prietenului meu”), nu sari imediat cu un raspuns (“Du-te sa citesti o carte” sau “Da-i o carte cadou!”). Atunci cand timpul va permite amandurora, incearca urmatoarea abordare:
- Intreaba. Adreseaza-i intrebari care sa-l incurajeze sa caute solutii: “Ce te-ai gandit sa faci?” sau “Ce i-ai mai dat inainte?”. Daca raspunsurile sunt de genul “Nu stiu”, atunci raspunsul tau ar fi bine sa fie “Ei bine, gandeste-te la asta, vino cu cateva idei si vom discuta apoi impreuna, sigur gasim cea mai buna solutie”.
- Sugereaza-i. Daca observi ca acesta devine o problema prea mare pentru copilul tau sau pur si simplu, nu prea ai timp pentru a discuta despre aceasta, incearca sa-i dai 3-4 sugestii (“Din ce imi amintesc, atunci cand te-ai mai plictisit in trecut, parca ai citit o carte sau ai gasit ceva distractiv pe computer, ti-ai invitat cativa prieteni la tine sau te-ai jucat cu Lego-ul tau”, “Ai putea sa-i oferi o felicitare sau sa vorbesti cu alti amici sa-i cumparati ceva mai mare, mai consistent, sau gandeste-te ce hobby-uri are si astfel poti sa-i gasesti cadoul perfect”).
- Spune-i. Daca vezi ca celelalte tehnici nu functioneaza, atunci nu-ti ramane altceva decat sa-i spui ce sa faca.
Urmand cat mai des pasii “Intreaba. Sugereaza. Spune” iti vei incuraja copilul sa gandeasca mai des, iar tu te vei “trezi” oferindu-i tot mai putine sugestii.
In plus, sa vezi cat de mandru va fi copilul, atunci cand va veni la tine deja cu idei, solutii gandite inainte si va fi nerabdator sa ti le spuna!
Ultimul sfat: Sa-ti ghidezi copilul sa gandeasca inseamna sa ai si tu … ceva mai multa rabdare, creativitate, perseverenta si, pe alocuri, si simt al umorului.
S-ar putea sa-ti placa si: Cele 7 secrete ale copiilor fericiti. Tu le stii?