Sistemul imunitar este arma secreta a corpului, care-l ajuta sa se lupte cu factorii externi. Acupunctura este una dintre cele mai cunoscute terapii care poate ajuta la stimularea, echilibrarea si intarirea sistemului imunitar.
In ce fel poate contribui acupunctura si cum poate fi sistemul imunitar – arma noastra secreta, ne explica Monica Radu, medic de familie, homeopat si specialist in acupunctura.
Vezi si Cum crestem imunitatea copilului cu ajutorul gemoterapiei?
Sistemul imunitar – arma noastra secreta
„Sistemul imunitar este un sistem complex, format din celule si organe care au rolul de a apara si de a repara organismul, atunci cand acesta este supus unor factori nocivi. Organismul imparte factorii externi in „self „ si „nonself” (straini). Capacitatea noastra de a actiona prompt si potrivit, caracterizeaza un sistem imunitar competent.
Imunitatea poate fi nespecifica si specifica. Imunitatea nespecifica este aceea care poate fi influentata prin stilul de viata si prin tratamente alternative. Imunitatea specifica este cea care se ocupa cu eliminarea unui antigen cu care organismul a mai venit in contact si fata de care a dezvoltat deja mecanisme de aparare specifice (anticorpi). Pe acest tip de imunitate se bazeaza vaccinarile”, spune Monica Radu, medic de familie, homeopat si specialist in acupunctura.
Uneori corpul nu poate lupta cu „agresorii”…
„Imunodeficienta este incapacitatea organismului nostru de a reactiona la agresiunile externe in timp util, astfel incat factorii agresori provoaca reactii care duc la distrugeri la nivel tisular si biochimic, care se concretizeaza in starea de boala. Imunodeficienta poate fi innascuta sau dobandita. Cred ca ar trebui sa ma refer aici, la cea dobandita, cea pe care o putem influenta prin stilul de viata si prin administrarea de tratamente. Un raspuns imunologic adecvat este obtinut prin corelarea mai multor factori, unii care pot fi controlati, altii care nu pot fi influentati. Stilul de viata – si aici, as vrea sa ma refer la alimentatie, odihna, exercitii fizice – este cel mai usor de influentat”, afirma specialistul in acupunctura.
Vezi si Remedii homeopate care cresc imunitatea copiilor
Exista mai multi factori care duc la slabirea sistemului imunitar si anume: stresul, alcoolul, fumatul, socurile emotionale, odihna insuficienta, poluarea fonica, carentele de vitamine sau minerale, substantele toxice, obezitatea, alimentatia nesanatoasa etc.
… dar il putem ajuta!
„Homeopatia si acupunctura sunt metode de esenta informationala, care incearca sa restabileasca functionarea armonioasa a organismului, bazandu-se pe resursele proprii ale acestuia. In cazul copiilor, homeopatia este cea mai blanda metoda de tratament, fara efecte adverse si pe care eu o consider de electie in prevenirea si in tratarea bolilor de sezon la debut. Deoarece tratamentul homeopat este individualizat, este holistic (adica se adreseaza intregului organism), nu exista un anumit tratament pentru o anumita boala. Fiecare pacient va avea nevoie de remedii diferite” spune Monica Radu, homeopat si specialist in acupunctura.
Sa avem grija si de imunitatea copiilor
„Inca din primele etape de viata, atunci cand sistemul imunitar nu este suficient de matur (la nou nascuti si sugari) mediul lor de viata le influenteaza imunitatea si in consecinta, dezvoltarea lor ulterioara. Alaptarea la san prin care se transfera anticorpi de la mama catre copil este extrem de importanta. De asemenea sentimentul de ocrotire si de dragoste, generat de tinerea copilului in brate de catre mama care alapteaza. Plimbarea in aer liber si expunerea la lumina soarelui – sunt factori importanti in mentinerea starii de sanatate a copilului.
Pentru copiii mai mari, alimentatia bogata in cruditati, fara excese alimentare care sa conduca la obezitate, odihna suficienta, exercitiile fizice – sunt factori indispensabili pentru a tine la distanta bolile. As vrea sa aduc in discutie un fenomen foarte frecvent astazi, si anume, obezitatea la copii. Aceasta pe langa alte efecte nocive, genereaza o stimulare inadecvata a imunitatii, lucru care se poate concretiza in raceli mai frecvente, dar si in diabet juvenil.
Imunitatea crescuta excesiv este periculoasa
Nici cresterea excesiva a imunitatii nu este benefica, de aceea am vrut sa subliniez ca raspunsul imun trebuie sa fie adecvat. Exaltarea imunitatii poate genera patologii, dintre care cele mai cunoscute sunt alergiile si bolile autoimune.
Acupunctura, aliatul sistemului imunitar
Acupunctura poate regla functia imuna si poate trata cauza ascunsa a bolii prin reducerea simptomelor, ameliorarea durerilor, accelerarea vindecarii infectiei si normalizarea raspunsului imun al organismului. Aceasta terapie poate fi folosita cu succes pe langa tratamentul alopat. „Acupunctura nu este doar intepatul cu ace, ci ar trebui sa fie un mod de viata. Este important sa intelegem ca sentimentele negative si intoleranta ne afecteaza intai pe noi, si apoi pe cei pe care ii uram sau invidiem. Pentru adulti, acupunctura este o metoda de neegalat in managementul stresului. Reechilibrarea energetica a pacientului duce la imbunatatirea tuturor proceselor vitale, deci si la o rezistenta mai buna in fata bolilor infectioase. Acupunctura traditionala este o metoda potrivita in orice circumstanta si pentru orice pacient, fiind verificata in timp (dateaza de 2500-3000 de ani in urma)”, spune specialistul in acupunctura.
Acupunctura in Romania
„In Romania, din fericire, acupunctura este institutionalizata. Noi avem un Institut National de Medicina Complementara si Alternativa, unde toti cei care practica sunt medici specialisti sau primari, dar care au ales aceasta cale pentru a-si ajuta semenii”, spune Monica Radu, medic de familie, homeopat si specialist in acupunctura.
Autor: Inga Stoian
Vezi si Imunitate pe… gustate