Daca nu stiti care sunt problemele cheie cu care se confrunta femeile cu cancer ovarian, veti afla cat de curand, deoarece Coalitia Internationala de Lupta Impotriva Cancerului Ovarian (World Ovarian Cancer Coalition) a lansat un proiect de cercetare a acestor probleme, iar la finalul acestui an vor fi facute recomandari specifice de actiune pentru fiecare tara, cu scopul de a remedia problemele semnalate. Marele castig este acela ca femeile din Romania care prezinta factori de risc pentru a dezvolta cancer ovarian vor beneficia de un plan de preventie personalizat.
Vezi si Cancerul ovarian, criminalul tacut. Simptome, diagnosticare si tratament
,,Every woman study” este un proiect al Coalitiei Internationale de Lupta Impotriva Cancerului Ovarian menit sa colecteze informatii despre experientele femeilor cu cancer ovarian si a apartinatorilor lor din întreaga lume. Cercetarea este menita sa evidentieze lipsuri, provocari si oportunitati pe baza carora sa fie propuse planuri personalizate de actiune la nivelul societatii pentru fiecare dintre cele 43 de tari din lume implicate. Cercetarea implica:
- Identificarea unor statistici globale privind incidenta si prevalenta cancerului ovarian;
- Caracterizarea situatiei actuale din fiecare tara participanta privind gradul de supravietuire a pacientelor cu cancer ovarian si calitatea vietii lor;
- Doua planuri de actiune: un chestionar pentru paciente, disponibil online, si un ghid de interviu pentru medicii specialisti.
Mai multe detalii puteti gasi pe www.worldovariancancercoalition.org. Potrivit unui comunicat de presa, dr. Dragos Median a acceptat sa fie unul dintre cei 10 medici clinicieni din lume alesi pentru a se implica în acest proiect.
„Cu ajutorul acestei expertize avem informatii despre sistemul de sanatate din Romania pe baza carora sa putem propune un plan de actiuni cu adevarat eficient pentru romancele cu care sufera de aceasta afectiune”, a declarat Frances Reid, reprezentant WOCD.
Anual, 230.000 de femei sunt diagnosticate in intreaga lume cu cancer ovarian, reprezentand ~4% din totalul cazurilor de cancer la femei. Mai grav este faptul ca acest tip de cancer inregistreaza cea mai mare mortalitate dintre cancerele femeii. 150.000 de femei mor in fiecare an in lume rapuse de aceasta boala.
„Suntem recunoscatori pentru colaborarea pe care o avem cu World Ovarian Cancer Coaliton si asteptam cu nerabdare sa aflam care sunt rezultatele studiului si sa implementam, pentru prima data în Romania, un plan de actiune cu adevarat eficient pentru pacientele cu cancer ovarian.”, a precizat Cezar Irimia, Presedintele Federatiei Asociatiilor Bonlnavilor de Cancer din Romania.
Depistat la timp, cancerul ovarian poate fi vindecat
Factorii de risc cel mai frecvent asociati cancerului ovarian sunt: istoricul familial – intre 10 si 20% dintre femeile care au rude de grad I diagnosticate cu o forma de cancer mamar sau ovarian sunt predispuse sa se confrunte cu cancerul ovarian;
- varsta avansata – cel mai frecvent, cancerul ovarian apare la femeile cu varsta de peste 50 de ani si care au intrat la menopauza;
- probleme ale ciclului menstrual – femeile care nu nasc, care au o menstruatie ce debuteaza la o varsta mica (sub 12 ani) sau cele la care menopauza se instaleaza tardiv se pot confrunta cu cancerul ovarian;
- administrarea terapiilor hormonale
- sindromul ovarelor polichistice – factorul de risc de cancer ovarian creste din cauza secretiei scazute de hormoni de testosteron.
Cancerul ovarian face parte dintre cancerele care, depistate la timp, sunt vindecabile. De aceea, cel mai important lucru pe care îl pot face femeile care prezinta factori de risc pentru a dezvolta cancer ovarian consta într-o atentie sporita asupra preventiei. Nu numai ca trebuie sa aiba un stil de viata sanatos, ci si sa mearga la medic periodic, astfel încat sa depisteze eventualele probleme în stadii incipiente.
„Daca se pune diagnosticul corect, se aplica tratamentul potrivit si daca interventiile sunt realizate corect si la timp, în stadii incipiente, atunci putem spune ca aceasta boala este vindecabila. Din pacate, însa, femeile din Romania nu numai ca nu stiu care sunt factorii de risc, dar nici nu au o educatie corecta din punctul de vedere al preventiei bolii”, a precizat Dr. Dragos Median, medic specialist oncolog.
Vezi si Fertilitate versus cancer. Ce se intampla? Care sunt sansele la a avea un copil?