Epiziotomia este in unele cazuri inevitabila

La nasterea naturala, uneori – in aproximativ 30% dintre cazuri – pentru ca nou-nascutul sa vina mai repede si mai in siguranta pe lume, are nevoie sa fie ajutat putin. Pentru a usura travaliul si a evita ruperea spontana a perineului (muschii dintre vagin si anus), obstetricianul poate fi nevoit sa recurga la epiziotomie. Aceasta este o interventie chirurgicala care consta in sectionarea mucoasei vaginale si a muschilor superficiali ai perineului, cu scopul de a mari orificiul vulvei si a usura expulzia fatului in cursul nasterii.

Vezi si Nasterea cezariana si micile ei inconveniente

Motivele care pot conduce la necesitatea interventiei pot fi reprezentate de:

  • un bebelus cu greutate foarte mare, cu prezentatie pelviana (bebelusul vine cu funduletul) sau craniana varietate posterioara (este cu fata in sus);
  • un ritm cardiac al bebelusului care indica faptul ca nu tolereaza ultimele minute de travaliu si este imperios necesar sa se nasca;
  • necesitatea de a se folosi forcepsul sau vacuumul, caz in care este nevoie de spatiu in plus;
  • prelungirea expulziei mai mult de o ora;
  • sangerarea tesuturilor mamei pe masura ce iese capul bebelusului.

In ce consta epiziotonia? Medicul va face o incizie de cativa centimetri, iar dupa ce nasterea se va fi incheiat, o va sutura cu fire complet resorbabile. Este adevarat ca ulterior va fi resimtit disconfort, dar daca se va tine cont de unele recomandari, in 6-8 saptamani recuperarea va fi completa.

Citeste si Nasterea naturala, de la travaliu la prima imbratisare

Sfaturi dupa nastere:

Acorda atentie deosebita igienei intime, folosind un sapun lichid antibacterian de fiecare data cand mergi la toaleta. Spala-te cu apa calduta sau cu un amestec de ceai de musetel, galbenele si sunatoare, pentru a grabi cicatrizarea.

Pastreaza zona genitala curata si uscata, schimband lenjeria (neaparat din bumbac!) chiar si de mai multe ori pe zi. Absorbantele zilnice sunt de mare ajutor.

Evita constipatia pentru a nu forta perineul. Consuma cat mai multe fructe, sucuri naturale, legume, supe.

Nu te aseza pe suprafete tari, pentru ca orice efort poate intinde muschii perineului, fortand sutura. O perna sau un colac special, gonflabil, iti va usura… sederea.

Amana contactul sexual cel putin opt saptamani dupa nastere. Lasa-i organismului ragazul sa se refaca…

ATENTIE! Daca observi ca ai febra (fara sa fii racita), sangerezi si te simti lipsita de vlaga, zona perineului este inflamata, purulenta si ai dureri, adreseaza-te medicului.

Poate fi evitata epiziotomia?

Inceput cu o luna inainte de nastere, masajul perineal ar putea evita epiziotomia. Datorita acestuia, muschii vor deveni mai elastici si se vor putea dilata mai mult in timpul nasterii. Tehnica este urmatoarea, si se executa, de preferinta, de doua ori pe zi:

  • aplica ulei cu vitamina E de jur-imprejurul perineului, apoi maseaza in interiorul vaginului, in toate directiile;
  • contracteaza perineul si mentine contractia cat poti de mult (cateva minute);
  • maseaza perineul la exterior, timp de 5-10 minute.

Epiziotomia, pro sau contra?

Avantaje:

– Scurteaza durata nasterii;

– Previne rupturile de perineu necontrolate si extinse;

– Protejeaza impotriva incontinentei urinare si anale (datorate traumei produse asupra structurilor musculare si ligamentare perineale in timpul expulziei);

– Previne relaxarile de planseu pelvin.

Dezavantaje:

– Disconfortul local ulterior;

– Posibilele complicatii infectioase ale plagii de epiziotomie;

– Dureri in timpul actului sexual;

– Uneori vindecare greoaie si vicioasa.

Vezi si Nasterea naturala…a celui mai minunat baietel din lume!

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here